Κ. Μπακογιάννης: Στο 107,13% η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων στη Στερεά Ελλάδα

Κ. Μπακογιάννης: Στο 107,13% η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων στη Στερεά Ελλάδα

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα μίνι απολογισμό για την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με τη συμπλήρωση δύο χρόνων στην ηγεσία της Περιφέρειας, έκανε σήμερα ο περιφερειάρχης, κ. Κώστας Μπακογιάννης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα, η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έφτασε στο 107,13% . Η συγκεκριμένη απορρόφηση καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτήσεις που είχε στην διάθεσή της η Περιφέρειας και αναδεικνύει το γεγονός ότι οι μειωμένοι πόροι στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχουν ανάγκη ενίσχυσης, καθώς υπάρχει και το δυναμικό, η δυνατότητα, αλλά και η ετοιμότητα στην απορρόφηση των χρημάτων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Περιφερειακή αρχή, το Σεπτέμβρη του 2014 κλήθηκε να διαχειριστεί την ολοκλήρωση του προηγούμενου επιχειρησιακού προγράμματος, το οποίο είχε προϋπολογισμό 141,52 εκατ. ευρώ.

Μόνο στη διετία, απορροφήθηκαν 48 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική απορρόφηση των κοινοτικών πόρων στα 151,62 εκατ. ευρώ, πολύ πάνω δηλαδή, από το ποσό το οποίο αρχικά είχε εγκριθεί.

Αρκετά και σημαντικά έργα, όπως το νοσοκομείο Χαλκίδας, κλήθηκε η Περιφέρεια να ενισχύσει, ακόμη και από εθνικούς πόρους και έτσι τον Ιανουάριο του 2016, η Περιφέρεια έχει απαιτήσεις από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που χρηματοδοτείται με εθνικούς πόρους που φτάνουν τα 37, 2 εκατ. ευρώ και με τα χρήματα αυτά πρέπει να ολοκληρωθούν 25 έργα.

Μόνο για το νοσοκομείο της Χαλκίδας χρειάζεται ενίσχυση του προγράμματος κατά 30 εκατ. ευρώ, όπως επίσης 7,2 εκατ. ευρώ για τα υπόλοιπα έργα που παραμένουν ανοιχτά. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί 3,4 εκατ. ευρώ και μέχρι στιγμής υπάρχουν απαιτήσεις που φτάνουν τα 3,7 εκατομμύρια, σε διάφορα έργα.

Σύμφωνα πάλι με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την πλευρά της Περιφέρειας Στερεάς, συνολικά 164 έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και έως τον Μάρτιο του 2017, ουσιαστικά αναμένεται να κλείσει το πρόγραμμα 2007-2013 .

Ιδιαίτερη αναφορά στις απίστευτες δυσκολίες και τεράστιες προκλήσεις και τα εμπόδια, κάνει σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης, κ. Κώστας Μπακογιάννης, τονίζοντας την προσπάθεια που έγινε στα δύο αυτά χρόνια, αλλά και τις δυσκολίες οι οποίες προέκυψαν.

Κάνοντας αυτόν τον «μίνι» απολογισμό, ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε: «Κλείσαμε δύο χρόνια στην Περιφέρεια. Ένα ταξίδι με απίστευτες δυσκολίες, με τεράστιες προκλήσεις και εμπόδια. Πολύ μικρά όλα αυτά μπροστά στην ικανοποίηση να λύνεις προβλήματα, να βοηθάς, να αλλάζεις και να δημιουργείς. Ακολουθούμε τον δύσκολο δρόμο, αυτόν που θέλει δουλειά, επιμονή και προσπάθεια, αλλά είναι ο μοναδικός δρόμος για να αλλάξει η Στερεά Ελλάδα, ο δικός μας δρόμος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή