Νέες εκδόσεις

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΑΡΓYΡΗΣ ΧΙΟΝΗΣ

Εχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες

εκδ. Κίχλη

Εννέα πεζά κείμενα συγκεντρώνονται στη συλλογή, στα οποία υπάρχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία αφομοιωμένα με εκείνα της μυθοπλασίας, σε ύφος που θυμίζει, ενίοτε, δοκίμιο. Οι ιστορίες προβάλλουν, με τρόπο σαρκαστικό, αλληγορικό και παιγνιώδη, το παράλογο της ζωής, την αμφισβήτηση της απόλυτης αλήθειας, την «ασάφεια των ορίων μεταξύ τρέλας και λογικής», όπως διατύπωσε ο ίδιος ο συγγραφέας. Ακόμα και οι σημειώσεις, που υπάρχουν, μπορούν να ενταχθούν στο λογοτεχνικό σώμα. Ενδιαφέρων ο εμπλουτισμός των κειμένων με λογοπαίγνια, με παρηχήσεις και συνηχήσεις, με τη «λοξή» ματιά για όσα είναι παραδεδεγμένα ή για εκείνα που φοβάται κανείς να αγγίξει ή να σκεφθεί, για εκείνα που συνιστούν το μάταιο της ζωής.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ

Τομές, ρήξεις και αδράνειες

στη μεταπολεμική Ελλάδα

εκδ. Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού

Πώς οδηγηθήκαμε στη σημερινή παρατεταμένη πολιτικοοικονομική κρίση; Ποια υπήρξαν τα πάγια χαρακτηριστικά της μεταπολεμικής ελληνικής κοινωνικοοικονομικής ζωής; Τι διασφάλισε η μεταπολιτευτική τομή του 1974 και ποιες ενδογενείς αντινομίες προσδιόρισαν τις δεκαετίες που ακολούθησαν; Ποιος ο ρόλος της ψευδαίσθησης της παντοδυναμίας στο διαρκές καταστροφολογικό σενάριο που βιώνουμε από το 2010; Πώς πορεύεται η Ελλάδα μετά την κρίση και πώς καλείται να πορευθεί; Γράφουν οι Σ. Βαλντέν, Γ. Βούλγαρης, Χρ. Ιορδάνογλου, Τ. Καφετζής, Η. Νικολακόπουλος, Δ. Παπανικολάου, Β. Πεσμαζόγλου, Θ. Τζαβάρας και Γκ. Χαρδούβελης, κ.ά.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το συν- της συγκίνησης

Ψυχολογία εμβρύων, βρεφών και νηπίων

επιστημονική επιμέλεια:  Γιάννης Κουγιουμτζάκης

εκδ. ΠΕΚ

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον κορυφαίο αναπτυξιακό ψυχολόγο Colwyn Trevarthen για την προσφορά του στη μελέτη και κατανόηση της σχέσης που αναπτύσσεται ανάμεσα στο βρέφος και στη μητέρα του. Συμμετέχουν με άρθρα τους Ελληνες ψυχολόγοι. Τι προσφέρει η μίμηση στα βρέφη, τι η μουσική; Πώς συστήνεται η έννοια του κωμικού, του γέλιου, της χαράς; Τι συμβαίνει με τα βρέφη της εξωσωματικής γονιμοποίησης ή με τα παιδιά με αυτισμό; Ο τόμος προσφέρει έναν σημαντικό λίθο στο όραμα του Trevarthen για ουσιαστικά, κοινωνικά, συναισθηματικά εμπλεκόμενα και κυρίως δημιουργικά βρέφη.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΧΟΥΚΛΗ

Καλησπέρα σας, κύριε Σεφέρη

εκδ. Ποταμός

Η δημοσιογράφος Μαρία Χούκλη στήνει μια ενδιαφέρουσα φανταστική συζήτηση με τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη, με αφορμή το 59ο Φεστιβάλ Φιλίππων. Μέσω των ερωτήσεων και των απαντήσεων διατρέχονται ιστορικές στιγμές της χώρας, γίνονται αναφορές στη σύγχρονη πραγματικότητα, διατυπώνονται σκέψεις και απόψεις για τις διαρκείς παθογένειες της κοινωνίας μας. Οι απαντήσεις σε προσωπικού ενδιαφέροντος θέματα αποκτούν καθολική οπτική, καθώς αυτά συνδέονται με γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα και όχι μόνο. Η «συνέντευξη» χαρακτηρίζεται από αμεσότητα, ακρίβεια και ευστοχία στην επιλογή ερωτήσεων και απαντήσεων.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΧΟΡΧΕ ΛΟΥΙΣ ΜΠΟΡΧΕΣ

Το βιβλίο των φανταστικών όντων

μτφρ.: Γιώργος Βέης

εκδ. Πατάκης

Ενα από τα πιο παράξενα και γοητευτικά βιβλία του Μπόρχες επανεκδίδεται και μεταφράζεται εκ νέου στη γλώσσα μας από τον βραβευμένο και ταξιδεμένο ποιητή Γιώργο Βέη. Πρόκειται για μια ιδιότυπη επίτομη εγκυκλοπαίδεια ζώων, θηρίων και όντων που δεν υπήρξαν ποτέ αλλά που έχουν καθορίσει και σφραγίσει το ανθρώπινο φαντασιακό, τη λογοτεχνία και την τέχνη ευρύτερα, διαθέτουν τη δική τους σημειολογία και συμβολισμό με ποικίλες και άκρως συναρπαστικές ανθρωπολογικές προεκτάσεις. Εξοχα ψευδοεπιστημονική, η κρυπτοζωολογία του Μπόρχες διαθέτει μια σπάνια ποίηση και σου ανοίγει κόσμους – όπως κάθε του κείμενο.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή