ΕΛΛΑΔΑ

Εκδήλωση στο Κάστρο της Χίου για τους πρόσφυγες που έφτασαν στο νησί το 1922

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

 Εκδήλωση με θέμα «Τα σημάδια που άφησαν οι πρόσφυγες του 1922 στο Κάστρο της Χίου» θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών πολιτιστικής κληρονομιάς στο Οθωμανικό Σχολείο, στο Κάστρο της Χίου.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία για την ιστορία και την αρχιτεκτονική του τεμένους Χαμηδιέ (Μπαϊρακλή), παρουσίαση της πρότασης αποκατάστασής του από τον μελετητή αρχιτέκτονα Στ. Βασιλάκη και προβολή βίντεο με αφήγηση από την τελευταία Αρμένισσα ένοικο του τεμένους.

Θα προηγηθεί την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου περιήγηση σχολικών ομάδων στο Κάστρο της Χίου στα σημεία και κτίρια, όπου άφησαν τα σημάδια τους οι πρόσφυγες του 1922. «Πρέπει να γίνει συνείδησή μας» είπε η Ολγα Βάσση, προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας μιλώντας στην TV «Αλήθεια» της Χίου ότι «η προσφυγιά είναι μορφή βίας και το Κάστρο της Χίου και η τάφρος δεν φιλοξενεί πρώτη φορά πρόσφυγες, αφού οι εικόνες που βλέπουμε σήμερα ήταν ίδιες και το 1922».

(πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ