Και οι πρώην συνάδελφοι του Μαδούρο εναντίον του

Και οι πρώην συνάδελφοι του Μαδούρο εναντίον του

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέλυσε για εννέα ώρες το Καράκας από την απεργία των οδηγών λεωφορείων, που αποτέλεσε βαρύ συμβολικό πλήγμα για έναν παλιό τους συνάδελφο: τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος εργάστηκε ως οδηγός λεωφορείων και αναδείχθηκε σε συνδικαλιστή ηγέτη του κλάδου προτού εκλεγεί βουλευτής το 2000, ξεκινώντας την πολιτική καριέρα που θα τον οδηγούσε τελικά στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, μετά τον θάνατο του μέντορά του, Ούγκο Τσάβες. Δεκάδες οδηγοί παρκάρισαν τα λεωφορεία τους γύρω από το υπουργείο Μεταφορών, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας. Οι απεργοί διεκδικούν αύξηση μισθών, ώστε να αντιμετωπίσουν στοιχειωδώς τον τριψήφιο πληθωρισμό –εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα φτάσει το 700% μέχρι το τέλος του έτους– να λάβουν μέτρα προστασίας απέναντι στην εγκληματικότητα και να αγοράσουν ανταλλακτικά για τα λεωφορεία τους. Τα ελαστικά, οι μπαταρίες και τα ορυκτέλαια αυτοκινήτων συγκαταλέγονται στον μακρύ κατάλογο των εμπορευμάτων που έχουν εξαφανιστεί από τα καταστήματα και αναζητούνται μόνο στη μαύρη αγορά, στο πλαίσιο της γενικότερης οικονομικής αποδιοργάνωσης που μαστίζει τη χώρα.

Στο μεταξύ, η εθνική εκλογική επιτροπή της Βενεζουέλας διέψευσε τις ελπίδες της αντιπολίτευσης για τη γρήγορη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο θα μπορούσε να τερματίσει τα 17 χρόνια κυριαρχίας της Αριστεράς στο σύστημα εξουσίας. Η επιτροπή αποφάσισε ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την καθαίρεση ή όχι του Νικολάς Μαδούρο εφόσον η αντιπολίτευση καταφέρει να μαζέψει υπογραφές που να αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 20% του εκλογικού σώματος (περίπου 3,9 εκατομμύρια ψηφοφόροι) το τριήμερο 26-28 Οκτωβρίου, σε ειδικά κέντρα συλλογής και πιστοποίησης των υπογραφών.

Δύο περιορισμοί

Ωστόσο, η απόφαση αυτή συνοδεύεται από δύο κρίσιμους περιορισμούς. Κατά πρώτον, η επιτροπή ανακοίνωσε ότι σε περίπτωση συλλογής των αναγκαίων υπογραφών, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί το πρώτο τετράμηνο του 2017. Σε αυτή την περίπτωση, βάσει του συντάγματος θα κληθεί να ολοκληρώσει την προεδρική θητεία τού Μαδούρο ο σημερινός αντιπρόεδρος της χώρας, που προέρχεται από την ίδια πολιτική παράταξη και η αντιπολίτευση θα χρειαστεί να περιμένει μέχρι το τέλος του 2018 για να διεκδικήσει την εξουσία. Βάσει των συνταγματικών προθεσμιών, αν το εκλογικό σώμα εκφραζόταν υπέρ της καθαίρεσης του Μαδούρο εντός του 2016, θα δρομολογούνταν αυτομάτως πρόωρες προεδρικές εκλογές. Επιπλέον, η εκλογική επιτροπή έκρινε ότι η αντιπολίτευση οφείλει να εξασφαλίσει την υποστήριξη από το 20% των πολιτών όχι μόνο σε πανεθνική κλίμακα, αλλά και σε κάθε μία από τις 23 περιφέρειες της χώρας, κάτι που θα δυσκολέψει κατά πολύ την προσπάθειά της.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης κομμάτων Χεσούς Τορεάλμπα χαρακτήρισε αντισυνταγματική την απόφαση της εκλογικής επιτροπής. Χθες επρόκειτο να συνεδριάσει η ηγεσία της αντιπολίτευσης για να καθορίσει την περαιτέρω στάση της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή