Eπαναβεβαίωση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας

Eπαναβεβαίωση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Υπό την πίεση της συγκυρίας, που ουσιαστικά επιβάλλει ως μόνη οδό για την αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχαν μακρά συνάντηση στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν να εργασθούν για τη συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, η οποία σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το επίπεδο συνεργασίας Αθηνών – Αγκυρας.

Συμφώνησαν επίσης ότι όλα τα θέματα που χωρίζουν τις δύο χώρες θα πρέπει να λύνονται μέσα από διάλογο και σε πνεύμα συνεννόησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας από την Ευρώπη για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ τάσσεται και υπέρ της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται χώρες της Ε.Ε., υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει τα 72 κριτήρια που έχει θέσει η Ενωση. Με το ίδιο σκεπτικό, υποστηρίζει και την ενταξιακή διαδικασία, εφόσον η Αγκυρα σέβεται τον σχετικό οδικό χάρτη.

Ο κ. Ερντογάν ζήτησε την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, και ο κ. Τσίπρας, αφού έκανε γνωστό ότι τα ελληνικά δικαστήρια απέρριψαν χθες τις αιτήσεις για άσυλο των τριών εκ των οκτώ, απάντησε ότι το θέμα βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης και αντιμετωπίζεται με βάση το διεθνές δίκαιο, ώστε να μην δύναται να προσβληθεί η τελική έκβαση της υπόθεσης.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Ταγίπ Ερντογάν ότι εμπλεκόμενοι σε πραξικοπήματα δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα. Αλλωστε, όπως υπενθύμισε στον Τούρκο πρόεδρο, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που εξέφρασαν δημόσια τη στήριξή τους στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας, κάτι που αναγνώρισε ο κ. Ερντογάν.

Στο Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι βασική παράμετρος μιας λύσης πρέπει να είναι η ασφάλεια όλων των κατοίκων και η αποχώρηση του τουρκικών δυνάμεων. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι σημειώνεται σημαντική πρόοδος, αλλά αναγνώρισαν ότι εξακολουθούν να υφίστανται και αποκλίσεις.

Εν τω μεταξύ, την αισιόδοξη εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει θετική ανάπτυξη φέτος, από 0,2% έως 0,4%, και όχι συρρίκνωση 0,3%, όπως προβλέπει η Eurostat, και ταυτόχρονα να καταστεί δυνατή η μερική επιστροφή στις αγορές το 2017 και η πλήρης το 2018, εξέφρασε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Reuters.

Σημείωσε, πάντως, ότι όλα θα εξαρτηθούν από το αν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, αν βελτιωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης και αν η ανάλυση χρέους της ΕΚΤ δείξει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Στο ίδιο πνεύμα αισιοδοξίας, εκτίμησε ότι η ανάπτυξη το 2017 θα ξεπεράσει την πρόβλεψη της Eurostat για ποσοστό της τάξης του 2,7%.

Ομογένεια

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε και το ελληνικό σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, όπου κάλεσε τους μαθητές να νιώθουν υπερήφανοι για την Ελλάδα, όχι μόνο για το παρελθόν της, αλλά και για το παρόν της, τονίζοντας ότι η χώρα μας στο θέμα των προσφύγων και των μεταναστών αυτή τη στιγμή αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης. Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Στο πλαίσιο των δικών του παράλληλων διπλωματικών επαφών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε με τον ομόλογό του των Σκοπίων Νίκολα Πόποσκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή