Ο Σόιμπλε στηρίζει δημοσίως Ζεεχόφερ

Ο Σόιμπλε στηρίζει δημοσίως Ζεεχόφερ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κι εσύ, τέκνον Βόλφγκανγκ!» θα αναφωνούσε η καγκελάριος αν είχε στενή σχέση με τον υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε, κάτι που όμως, όπως λένε οι παροικούντες τη βερολινέζικη Ιερουσαλήμ, δεν ισχύει. Ο Σόιμπλε, που ανήκει στην CDU, στήριξε χθες δημοσίως τoν πρωθυπουργό της Βαυαρίας και επικεφαλής της CSU Χορστ Ζεεχόφερ στη διαμάχη του με την καγκελάριο Μέρκελ για την κατεύθυνση της χώρας στο προσφυγικό.

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Wirtschaftswoche, o Σόιμπλε επαίνεσε ως συμπονετική στάση του Ζεεχόφερ απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες. Ο Ζεεχόφερ είναι ο πολιτικός που ζητάει επίμονα από την καγκελάριο να αγνοήσει το ανθρωπιστικό δίκαιο και να καθιερώσει ανώτατο όριο 200.000 αιτούντων άσυλο τον χρόνο, αρνούμενη τη διεθνή προστασία σε όλους τους υπολοίπους. Ο ανταγωνισμός του Ζεεχόφερ με την AfD έχει οδηγήσει σε διολίσθηση προς τον ρατσιστικό λόγο, που αποτελεί καθοριστικό στοιχείο της γερμανικής πολιτικής τους τελευταίους μήνες. Ο Σόιμπλε έσπευσε χθες στο πλευρό του Ζεεχόφερ, χαρακτηρίζοντας «ξεδιάντροπους» τους «υπαινιγμούς ότι ο Βαυαρός πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ είναι εναντίον της αξιοπρεπούς μεταχείρισης των προσφύγων».

«Στη Βαυαρία γίνονται λιγότερες ακροδεξιές επιθέσεις εναντίον προσφύγων σε σχέση με αλλού», προσέθεσε ο Σόιμπλε. Για τους δημοσιογράφους της Wirtschaftswoche, η τοποθέτηση αυτή δημιούργησε το εύλογο ερώτημα αν ο Σόιμπλε σκέφτεται να συμμαχήσει με τον Ζεεχόφερ για να αντικαταστήσει τη Μέρκελ στην καγκελαρία.

«Γιατί δεν με ρωτάτε αν θέλω να γίνω Πάπας;» απάντησε. «Εκτελώ τα καθήκοντά μου ως υπουργός οικονομικών».

Από τη θέση αυτή, ο Σόιμπλε έχει φροντίσει ώστε οι δαπάνες του γερμανικού δημοσίου για τους πρόσφυγες να μην ξεπερνούν τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού, προκειμένου να μην συνάπτει η χώρα νέα χρέη. Το 2016, τα γερμανικά κονδύλια για τους πρόσφυγες ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ, τη στιγμή που τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού έφθασαν τα 18,5 δισ. ευρώ μόνο ώς τον Ιούνιο. Εως εκείνη τη στιγμή, για τους πρόσφυγες είχαν ξοδευτεί 9,2 δισ. ευρώ.

«Ξαναχτύπησε» ο Ορμπαν

Τα δημοσιονομικά περιθώρια, ωστόσο, δεν διαδραματίζουν κανένα ρόλο στη γερμανική συζήτηση για το προσφυγικό, τον τόνο της οποίας φαίνεται να δίνει ο Ούγγρος πρωθυπουργός Ορμπαν. Μετά τους φράχτες, τις επαναπροωθήσεις προσφύγων αν συλληφθούν σε ζώνη 8 χιλιομέτρων από τα σύνορα, τη δημαγωγική ταύτιση του προσφυγικού με την τρομοκρατία, ο Ορμπαν χθες «ξαναχτύπησε» προτείνοντας ένα εκατομμύριο απελάσεις. Προορισμός των απελαθέντων θα είναι κάποιο (απροσδιόριστο) «νησί», ή «κάποιο σημείο στις βορειοαφρικανικές ακτές».

«Ολους όσοι ήρθαν παράνομα πρέπει να τους μαζέψουμε και να τους απομακρύνουμε. Οχι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά κάπου εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης», είπε ο Ορμπαν στην ουγγρική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Ορίγκο». «Πρέπει να φτιάξουμε μεγάλα στρατόπεδα προσφύγων που θα φυλάσσονται από ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις και θα χρηματοδοτούνται με ευρωπαϊκά χρήματα», προσέθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή