Ερευνών συνέχεια για τους πρόσφυγες που αγνοούνται

Ερευνών συνέχεια για τους πρόσφυγες που αγνοούνται

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Εκατοντάδες άτομα συνέχιζαν χθες να αγνοούνται μετά το ναυάγιο ξύλινου σκάφους, υπερφορτωμένου με πρόσφυγες και μετανάστες στα ανοικτά της Αιγύπτου. Τουλάχιστον 52 σοροί είχαν ανασυρθεί έως χθες, ενώ οι επιζώντες ανέρχονται στους 163. Το τελευταίο ναυάγιο σημειώθηκε 12 χιλιόμετρα ανοικτά της πόλης Ροζέτα, την ώρα που οι διακινητές φόρτωναν το ξύλινο σκάφος με όλο και περισσότερους ανθρώπους. Τέσσερις διακινητές βρίσκονται μεταξύ των επιζώντων και έχουν συλληφθεί.

«Ημασταν 200, το σκάφος ήταν ήδη γεμάτο. Μετά έφεραν άλλους 200. Η βάρκα έγειρε στο πλάι και άρχισε να βουλιάζει», είπε ο Αιγύπτιος ελαιοχρωματιστής Αχμέντ Μοχάμεντ από το κρεβάτι του νοσοκομείου. «Ηταν σαν την αποκάλυψη. Ολοι προσπαθούσαν να βγουν ζωντανοί. Κολύμπησα 10 χιλιόμετρα», είπε. Ως χθες το βράδυ, τα συνεργεία δεν είχαν φθάσει ακόμη στο αμπάρι, όπου είχαν στοιβαχθεί περίπου 100 άνθρωποι.

Βορειότερα, στο Βέλγιο, ομάδα 13 προσφύγων και μεταναστών που κατευθυνόταν προς το Καλαί σκαρφάλωσε στο εσωτερικό φορτηγού. Ο οδηγός τούς αντιλήφθηκε και κάλεσε τη βελγική αστυνομία, η οποία… απλώς τους βοήθησε να φύγουν από τη χώρα. Οι αστυνομικοί έβαλαν την ομάδα σε υπηρεσιακό βανάκι, πέρασαν τα γαλλικά σύνορα και σταμάτησαν μόνο όταν τους εντόπισε γαλλικό περιπολικό.Οι Βέλγοι αστυνομικοί δήλωσαν ότι δεν πήραν χρήματα για τη μεταφορά, αλλά ότι βοήθησαν τους ανθρώπους να φθάσουν στον προορισμό τους, κάτι που δεν ικανοποίησε τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος έσπευσε να τηλεφωνήσει στον Βέλγο ομόλογό του, καταγγέλλοντας ότι δεν ήταν η πρώτη φορά.

Εν τω μεταξύ, χθες το απόγευμα, επεισόδια σημειώθηκαν στη «ζούγκλα» του Καλαί, καθώς πρόσφυγες προσπάθησαν να βγουν από τον καταυλισμό και να σκαρφαλώσουν σε φορτηγά που κατευθύνονταν προς τη σήραγγα της Μάγχης, ενώ η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή