Αιχμές Βουδούρη κατά «συστήματος Μουζάλα»

Αιχμές Βουδούρη κατά «συστήματος Μουζάλα»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eύφορο έδαφος για οικονομικές παρεκτροπές καλλιεργεί το σύστημα «Μουζάλα», ανέφερε χθες ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας Οδυσσέας Βουδούρης σε συνέντευξη Τύπου, που αφορούσαν τους λόγους της παραίτησής του. «Εχει στηθεί ένα παράλληλο σύστημα στο γραφείο του υπουργού, από το οποίο συντονίζονται τα πάντα με προφορικές εντολές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην γ.γ. αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας του «συστήματος». «Γιατί δεν ορίζονται συντονιστές στα κέντρα φιλοξενίας εδώ και τόσους μήνες, όπως ορίζει η νομοθεσία», διερωτήθηκε, για να προσθέσει: «Γιατί το γραφείο του υπουργού συντονίζει τις δομές».

Ο κ. Βουδούρης τόνισε, μάλιστα, ότι η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων που αφορούν το προσφυγικό βρίσκεται μόλις στο 28%, ακριβώς γιατί δεν έχει οργανωθεί η κατάλληλη υποδομή και δεν υπάρχει συντονισμός, ενώ ταυτόχρονα ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων, μελετά το ενδεχόμενο να μεταφέρει τη διαχείριση των κονδυλίων στο υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα υπό τον υφυπουργό Αλέξη Χαρίτση. Η αδυναμία της ελληνικής διοίκησης να λειτουργήσει αποδοτικά όσον αφορά τα χρήματα που έχουν προϋπολογιστεί από την Ε.Ε. για το προσφυγικό διατυπώθηκε και από Ευρωπαίους αξιωματούχους με τους οποίους ο πρώην γ.γ. είχε συναντήσεις, σύμφωνα πάντα με όσα δήλωσε ο κ. Βουδούρης.

Οσον αφορά την προμήθεια οικίσκων για τον εξοπλισμό των καταυλισμών ενόψει του χειμώνα, ο κ. Βουδούρης ανέφερε ότι από το γραφείο του υπουργού ζητήθηκαν οικίσκοι συγκεκριμένων προδιαγραφών, κάνοντας λόγο σαφώς για προμήθειες με αδιαφανείς διαδικασίες. «Ζητώντας συγκεκριμένες προδιαγραφές για τους οικίσκους που θα χρησιμοποιηθούν στους καταυλισμούς, είναι πιθανόν να δημιουργηθούν συνθήκες πίεσης ώστε να προχωρήσουμε στη συνέχεια σε –αναγκαίες– απευθείας αναθέσεις».

Ο κ. Βουδούρης, μάλιστα, τόνισε ότι δεν βλέπει τον λόγο να δημιουργηθούν νέες δομές, εφόσον οι υφιστάμενες επαρκούν και αρκεί να αναβαθμιστούν.

Σκιές στη διαχείριση του προσφυγικού

Δήλωσε, μάλιστα, ότι ένας από τους βασικούς λόγους που υπέβαλε την παραίτησή του είναι ακριβώς το γεγονός ότι υπάρχουν σκιές στη διαχείριση του προσφυγικού και δεν θα ήθελε ο ίδιος να εμπλακεί σε κάτι τέτοιο. Αναφερόμενος στη μη λειτουργία του τμήματος τεχνικής υποστήριξης της υπηρεσίας Υποδοχής –της οποίας ήταν ο ίδιος πολιτικός προϊστάμενος, αλλά ουδέποτε στελεχώθηκε επαρκώς, όπως τόνισε, με ευθύνη του υπουργού κ. Μουζάλα– έκανε λόγο για παράτυπη και απαξιωτική κατάσταση που «έχει δημιουργήσει σκιές, όπως αυτή του τριπλασιασμού του προϋπολογισμού ενός καταυλισμού και αναπόφευκτα θα δημιουργήσει και άλλες αν δεν ακολουθηθεί η διαδικασία διεθνών διαγωνισμών».

Η συγκεκριμένη περίπτωση στην οποία αναφέρθηκε ο πρώην γενικός γραμματέας αφορά τον καταυλισμό στο πρώην εργοστάσιο της Softex που σχεδιάζεται, το εξαιρετικά υψηλό κόστος του οποίου έχει προκαλέσει σοβαρά ερωτήματα, για τα οποία πάντως δεν έχουν ακόμη διατυπωθεί ξεκάθαρες απαντήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή