Μινωικές Γραμμές κατά της διοίκησης της HSW

Μινωικές Γραμμές κατά της διοίκησης της HSW

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση των Μινωικών Γραμμών με τη Hellenic Seaways (HSW) στο πλαίσιο της προσπάθειας της πρώτης να εξασφαλίσει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της δεύτερης και ενώ «τρέχει» ο διαγωνισμός της Πειραιώς για το 40,4% που η τράπεζα ελέγχει στην HSW.

Ο διευθύνων σύμβουλος των Μινωικών, που κατέχουν ήδη ποσοστό της τάξης του 48%, Αν. Μανιαδάκης υπογραμμίζει πως «παρά το όφελος από τη σημαντική πτώση των διεθνών τιμών στις τιμές των καυσίμων, εκτιμούμε ότι η όποια βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της HSW δεν θα είναι ικανή να αναστρέψει τη συνολικά αρνητική οικονομική εικόνα που παρουσιάζει και να μεταβάλει ουσιαστικά έναν από τους πιο αξιόπιστους δείκτες για την πραγματική οικονομική κατάστασή της που είναι η λογιστική της αξία και η οποία ήταν 0,92 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας την 31/12/2015».

Τον Φεβρουάριο, η διοίκηση των Μινωικών, οι οποίες ανήκουν σε ποσοστό άνω του 94% στον ιταλικό όμιλο Grimaldi, «εκτιμώντας τη συνολική πορεία της HSW κατά τα τελευταία έτη, αποφάσισε να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής της σε αυτήν και να αναλάβει την ευθύνη της διοίκησής της». Οπως εξηγεί ο Αν. Μανιαδάκης, «η εν λόγω απόφαση υπαγορεύτηκε τόσο από την οικονομική εικόνα της HSW, η οποία ενδεικτικά εμφάνισε την 31/12/2015 συσσωρευμένες ζημίες 133,5 εκατ. ευρώ, όσο και από τη γενικότερη πορεία αλλά και τις προοπτικές της». Με δεδομένο πως οι Μινωικές έλεγχαν ήδη τότε το 33% της HSW αφήνεται να εννοηθεί πως αποφάσισαν να στηρίξουν τη συμμετοχή τους.

Τονίζει έτσι τώρα ο επικεφαλής της κρητικής ακτοπλοϊκής ότι «η ένταξη της HSW στον όμιλο των Μινωικών Γραμμών θα είναι επ’ ωφελεία της και θα σηματοδοτήσει την περαιτέρω εξυγίανσή της σε χρηματοοικονομικό και λειτουργικό επίπεδο».

Να σημειωθεί πως η Τράπεζα Πειραιώς στις αρχές Σεπτεμβρίου εκκίνησε ανοικτό διεθνή διαγωνισμό για την πώληση της συμμετοχής της στην HSW, η οποία ανέρχεται στο 40,44%. Η Lazard, η οποία λειτουργεί ως σύμβουλός της, έχει ήδη αποστείλει σε δυνητικούς επενδυτές το σχετικό υλικό και φέρεται να έχει ξεκινήσει την επικοινωνία με ορισμένους.

Στην αγορά αντιμετωπίζονται πάντως ως φαβορί οι Μινωικές Γραμμές, αφού ελέγχουν ήδη το 48% και έχουν δηλώσει πως θέλουν να αγοράσουν την πλειοψηφία.

Οι Μινωικές «τρέχουν» από τον Φεβρουάριο πρόγραμμα αγορών μετοχών μέσω δημόσιας πρότασης σε μικρομετόχους και έτσι έχουν αυξήσει το ποσοστό τους στην HSW από περίπου 33,5% στις αρχές του έτους στο 48% σήμερα.

Οι Μινωικές έχουν ήδη επενδύσει περί τα 30 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν αυτό το επιπλέον 14,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή