Στελέχη ΟΤΑ διά χειρός… κυβέρνησης

Στελέχη ΟΤΑ διά χειρός… κυβέρνησης

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Τον διορισμό στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα οποία έως τώρα επιλέγονταν από τους δημάρχους επιχειρεί με διάταξη που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης τονίζει ότι με τη συγκεκριμένη διάταξη καταργείται στην πράξη ο δήμαρχος, ενώ το διοικητικό συμβούλιο της ένωσης θα συνεδριάσει έκτακτα για το θέμα τη Δευτέρα. Το υπουργείο Εσωτερικών προτείνει την επιλογή των γενικών και εκτελεστικών γραμματέων και των προέδρων των νομικών προσώπων των δήμων από το Εθνικό Μητρώο Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης. Σύμφωνα με τον νόμο Βερναρδάκη 4369/2016, το «Μητρώο» αποτελεί «βάση δεδομένων δημοσίων υπαλλήλων που έχουν τα προσόντα να αναλάβουν επιτελικές θέσεις στο Δημόσιο. Οπως έχει δηλώσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «είναι 40.000-45.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι που εν δυνάμει μπορούν να συμμετάσχουν».

Με τα έως τώρα ισχύοντα ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης επιλέγουν το πρόσωπο του γενικού ή εκτελεστικού γραμματέα, που βέβαια προέρχεται από τη δική τους παράταξη, ενώ οι πρόεδροι των οργανισμών επιλέγονται από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφούσας παράταξης.

Το υπ. Εσωτερικών προτείνει το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων (ΕΣΕΔ) να επιλέγει τρία πρόσωπα από το «Μητρώο», από τα οποία στη συνέχεια η διοίκηση του δήμου ή της περιφέρειας θα διαλέγει τον «κατάλληλο» για τη συγκεκριμένη θέση. Tο υπουργείο τονίζει ότι με την αλλαγή του συστήματος η επιλογή των στελεχών της διοίκησης θα είναι περισσότερο αντικειμενική. Ωστόσο, η πρόταση έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από την Κεντρική Ενωση Δήμων (ΚΕΔΕ) και την Ενωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ). Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ την επόμενη Δευτέρα, καθώς, όπως τονίζει, η συγκεκριμένη διάταξη καταργεί τον θεσμό του δημάρχου. «Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης μέσα από τις προτάσεις που προωθεί επιβεβαιώνει με τον πλέον περίτρανο τρόπο την πρόθεσή του να προχωρήσει στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου και στη μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε παρακλάδι της δημόσιας διοίκησης. Το μόνο πλέον που απομένει είναι να διορίζονται ο δήμαρχος και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου από την κυβέρνηση. Αυτά τα πράγματα είναι αδιανόητα. Κανείς δεν διαθέτει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να καταργήσει στην πράξη τον θεσμό του δημάρχου με τον διορισμένο γραμματέα. Ποιος τους είπε ότι έχουν το δικαίωμα να βάζουν πολιτικούς επιτρόπους στους δήμους; Σε ποια εποχή νομίζουν ότι ζούμε; Στην εποχή των Σοβιέτ; Γνωρίζει ο πρωθυπουργός ότι κάποιοι συνεργάτες του καταργούν τη λαϊκή βούληση και την αντικαθιστούν με διορισμένους κρατικούς υπαλλήλους», διερωτάται ο κ. Πατούλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή