Κυρ. Μητσοτάκης: Επαναφορά Συμβουλίων ΑΕΙ

Κυρ. Μητσοτάκης: Επαναφορά Συμβουλίων ΑΕΙ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον δρόμο της ξεκάθαρης διαφοροποίησης του πολιτικού του στίγματος από αυτό του Αλέξη Τσίπρα σε συγκεκριμένα πεδία, με προμετωπίδα την Παιδεία, συνεχίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη ΔΕΘ, καθώς δεσμεύθηκε ότι ως πρωθυπουργός θα αποκαταστήσει τον ρόλο των Συμβουλίων των ΑΕΙ, τα οποία «ξηλώνει» η κυβέρνηση. Η Παιδεία –παράλληλα με τις τηλεοπτικές άδειες που θα αποτελέσουν θέμα διαρκούς αντιπαράθεσης με το Μαξίμου– είναι το ένα μέτωπο στο οποίο θα εστιάσει τις επόμενες ημέρες τις επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης η Πειραιώς. Το δεύτερο θα είναι αυτό του προσφυγικού και των σοβαρών ζητημάτων ασφαλείας που εγείρει η διαχειριστική ανικανότητα της κυβέρνησης.

Η χθεσινή δίωρη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τους προέδρους και τους αναπλ. προέδρους των Συμβουλίων των ΑΕΙ, πέρα από τον προφανή συμβολισμό και την ουσία της που συνίσταται στο ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. προτίθεται να αποκαταστήσει «με βελτιώσεις», όπως έλεγαν υψηλόβαθμες κομματικές πηγές, τον νόμο 4009/2011, που ξηλώθηκε (πρώτα το 2012 και στη συνέχεια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), λειτούργησε και ως «προθέρμανση» ενόψει της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για την Παιδεία, που ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ζητήσει από τον περασμένο Ιούλιο και η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη με δίμηνη καθυστέρηση.

Αν και εστιασμένη στα εκπαιδευτικά, αναπόφευκτα η εμφάνιση στη Βουλή θα σηματοδοτήσει την πρώτη κατά πρόσωπο αντιπαράθεση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα στη δύσκολη για την κυβέρνηση συγκυρία του φθινοπώρου και θα δώσει την ευκαιρία στον πρόεδρο της Ν.Δ. να παρουσιάσει τις δικές του προτάσεις για την Παιδεία. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τα Συμβούλια των ΑΕΙ θεσμό που συμβολίζει «τον εκσυγχρονισμό, την ποιότητα και τη διαφάνεια στα ελληνικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «παλινωδίες» και για επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα μαζικές παραιτήσεις πολλών διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τα Συμβούλια. «Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να διώχνει ένα τόσο ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό που ανιδιοτελώς προσφέρει στην αναβάθμιση και την εξωστρέφεια του δημόσιου πανεπιστημίου», ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ., απηχώντας την παρέμβαση που είχε κάνει προ ημερών κατά την κοινή του εμφάνιση με την Aννα Διαμαντοπούλου. Εκεί δεν είχε φεισθεί επιχειρημάτων υπέρ του νόμου 4009/2011 ούτε κατά της «ιδεοληπτικής» πολιτικής της κυβέρνησης στην Παιδεία, η οποία, όπως είχε πει, κατεδαφίζει ό,τι πιο φιλελεύθερο και πηγαίνει τη χώρα πίσω στο 1982.

Τους τόνους θα ανεβάσει η Ν.Δ. και στο προσφυγικό, με αφορμή την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα hotspots και τις αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει προσωπική παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη, η οποία θα συνδέει την ανικανότητα διαχείρισης της κυβέρνησης στο μέτωπο του προσφυγικού και με τα σοβαρά ζητήματα ασφαλείας που εγείρονται, καθώς η κυβέρνηση «δεν έχει σχέδιο» και δη ενσωμάτωσης των προσφύγων, όπως απέδειξε η περίπτωση του Ωραιοκάστρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή