Δράσεις ενημέρωσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Δράσεις ενημέρωσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε προχθές, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Νόσου Αλτσχάιμερ, το τριήμερο δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που είχε προγραμματίσει το Καρέλλειο Ιδρυμα, η μονάδα αντιμετώπισης της νόσου Αλτσχάιμερ του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή», που υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε δράσεις στο εμπορικό κέντρο «Golden Hall» στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου και στην κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου Χαλανδρίου στις 21 του μηνός.

Στο πλαίσιο των δράσεων, το επιστημονικό προσωπικό της μονάδας, που λειτουργεί από το 2012, χορήγησε δωρεάν νευροψυχολογικούς ελέγχους (τεστ μνήμης) σε εκατοντάδες Αθηναίους άνω των 60 ετών. Παράλληλα έγινε ενημέρωση για την νόσο, τους προδιαθεσικούς παράγοντες, τα αρχικά συμπτώματα, καθώς και συμβουλευτική υποστήριξη φροντιστών και συγγενών ατόμων που πάσχουν από άνοια.

Ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής» Κωνσταντίνος Δήμτσας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη ευαισθησία του Αρχιεπισκόπου για τα άτομα της τρίτης ηλικίας και τις προσπάθειες του οργανισμού να συμβάλει στην αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ. Σημειώνεται ότι η «Αποστολή» επιχειρεί, μέσω της πρότυπης μονάδας της και σε συνεργασία με τις μητροπόλεις ανά την Ελλάδα, να διευρύνει την εκστρατεία ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα.

Η διευθύντρια της μονάδας Κατερίνα Ευθυμιοπούλου τόνισε ότι «η συμμετοχή των υποστηριζομένων από τη δομή μας στα προγράμματα μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων είναι σημαντική, καθώς αναστέλλει και καθυστερεί σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της νόσου. Επιπλέον, απαραίτητη είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των επαγγελματιών υγείας στην κατεύθυνση της έγκαιρης διάγνωσης και της καταπολέμησης του κοινωνικού στίγματος και των προκαταλήψεων που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ».

Η μονάδα λειτουργεί οικοτροφείο μόνιμης διαβίωσης χωρητικότητας έως 25 ασθενών, με δυνατότητα ταυτόχρονης βραχύβιας φιλοξενίας 5 επιπλέον ασθενών με στόχο την αποφόρτιση των οικογενειών τους. Επίσης, λειτουργεί κέντρο ημέρας και ιατρείο μνήμης, οι υπηρεσίες των οποίων παρέχονται δωρεάν. Μεταξύ άλλων, παρέχει θεραπείες νοητικής ενδυνάμωσης, φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, γυμναστική, ενημέρωση και συμβουλευτική, αλλά και εκπαιδευτικά σεμινάρια σε επαγγελματίες υγείας άλλων φορέων.

Συνολικά 44 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα με Αλτσχάιμερ ή κάποια παρεμφερή ανοϊκή πάθηση – η πλειονότητά τους στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη. Εως το 2030, αν δεν υπάρξουν επαναστατικά νέα φάρμακα, θα έχουν φθάσει τα 66 εκατομμύρια και το 2050 τα 115 εκατομμύρια άτομα.

Το ετήσιο κόστος της φροντίδας των ασθενών από το Αλτσχάιμερ και συναφείς παθήσεις φθάνει τα 605 δισ. δολάρια. Οι ασθένειες αυτές αποτελούν τις κυριότερες αιτίες της αναπηρίας για ηλικιωμένους. Λόγω της αλματώδους αύξησης, η ανάγκη ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και έγκαιρης διάγνωσης κρίνεται επιτακτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή