Προβάδισμα στην ιδιωτική οικονομία δίνει η αντιπολίτευση, λέει ο ΣΕΒ

Προβάδισμα στην ιδιωτική οικονομία δίνει η αντιπολίτευση, λέει ο ΣΕΒ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινά σημεία σε ό,τι αφορά τους στόχους αλλά και έντονες διαφορές στη φιλοσοφία και στα μέσα πολιτικής, διαπιστώνει ο ΣΕΒ στις ομιλίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ. Στο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία, ο ΣΕΒ, αξιολογώντας τις δύο ομιλίες, παρατηρεί ότι πολιτικοί αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων συγκλίνουν στη αναγκαιότητα ταχείας εξόδου από την κρίση και την ύφεση και τη μετάβαση της οικονομίας σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο εστιασμένο στις επενδύσεις και τις εξαγωγές, με περισσότερο σχεδιασμό, λιγότερη παροχολογία και μεγαλύτερη συμμόρφωση προς τους περιορισμούς του μνημονίου. Υπήρξε επίσης συμφωνία θέσεων όσον αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω της μεγαλύτερης διείσδυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018, σε συμφωνία με τους δανειστές, ώστε να δημιουργηθεί το απαραίτητο δημοσιονομικό περιθώριο για τη μείωση της υπερφορολόγησης της ιδιωτικής οικονομίας.

Η σημαντικότερη διαφορά

Και οι δύο πλευρές επιθυμούν τις επενδύσεις, τη δημιουργία πλούτου και την αύξηση της απασχόλησης με δίκαιη κατανομή του εισοδήματος. Είναι, όμως, σαφές, σημειώνει ο ΣΕΒ, ότι η πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει προβάδισμα στην ιδιωτική οικονομία με ένα «επιτελικό» κράτος, ενώ η πλευρά της κυβέρνησης αναδεικνύει περισσότερο τον ρόλο του κράτους και της κρατικής χρηματοδότησης στην ανάπτυξη και στη δίκαιη διανομή του πλούτου. Πρακτικά αυτό εκδηλώνεται στο θέμα της φορολογίας. Αν και οι δύο πλευρές συμφωνούν στη μείωση της φορολογίας, του ΕΝΦΙΑ και των εμμέσων φόρων, η αντιπολίτευση, σε αντιδιαστολή με την κυβέρνηση, προκρίνει ως κομβικό σημείο επανεκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος, άμεσα στα εταιρικά κέρδη και μερίσματα και, σε βάθος χρόνου, στα φυσικά πρόσωπα, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών. Η αντιπολίτευση, σύμφωνα με το ΣΕΒ, πέραν της κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού μέσω του αναπτυξιακού νόμου, των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, των δημοσίων επενδύσεων, των πόρων ΕΣΠΑ, του πακέτου Γιούνκερ, προκρίνει την ενεργοποίηση της ιδιωτικής οικονομίας μέσω μείωσης της υπερφορολόγησης και παροχής φορολογικών επενδυτικών κινήτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή