Σε αδιέξοδο οι «εγκλωβισμένοι» και η Λέσβος

Σε αδιέξοδο οι «εγκλωβισμένοι» και η Λέσβος

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος θα φαντάζονταν ότι στη Λέσβο, της οποίας οι κάτοικοι έχουν επιδείξει συνεχή δείγματα ανθρωπιάς, ένας 84χρονος απειλεί με την καραμπίνα του πρόσφυγες και μετανάστες έξω από το hotspot της Μόριας; Κι όμως, το τελευταίο αυτό άσχημο επεισόδιο αποτέλεσε το αποκορύφωμα μιας σειράς περιστατικών με φόντο το προσφυγικό, την έως τώρα μη αποσυμφόρηση των καταυλισμών, για την οποία είχε δεσμευθεί ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Μουζάλας, αλλά και τη φημολογούμενη δημιουργία νέου κέντρου κράτησης.

«Οχι άλλο βάρος στη Μόρια», φωνάζουν οι κάτοικοι της Μόριας, που ζητούν αντισταθμιστικά για τα κατεστραμμένα τους χωράφια, αλλά και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες. «Ο κόμπος έφτασε στο χτένι, δεν έχει γίνει τίποτα πλην της αστυνόμευσης, που είναι επαρκής. Ολα είναι στο χάος. Τα λύματα από το hotspot τρέχουν ξανά στο ποτάμι. Δεν γίνεται να χωρούν 800 και να ζουν μέσα 3.000. Τώρα χειμωνιάζει, τι θα γίνει; Πού θα πάνε; Εχουν εγκλωβιστεί. Τον χειμώνα θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε βανδαλισμούς για να ζεσταθούν και θα ψάχνουν φαΐ μέσα από τα σπίτια μας. Ζητάμε αποζημιώσεις, τόσο δύσκολο είναι;» είπε στην «Κ» ο πρόεδρος του χωριού Νίκος Τρακέλλης.

Ο κ. Δημήτρης, που έχει καντίνα έξω από τον καταυλισμό, ανέφερε στην «Κ» ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει σε σχέση με το 2015: «Πέρυσι έρχονταν κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες, όμως έφευγαν μέσα σε δυο τρεις μέρες. Τώρα έχουν παγιδευτεί στο νησί περιμένοντας τα χαρτιά τους έξι μήνες και χωρίς κανείς να τους ενημερώνει. Τα πράγματα αγριεύουν». Μετά τη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, οι ροές έχουν επιβραδυνθεί μεν, όμως προσθέτουν νέες αφίξεις σε έναν πληθυσμό που έχει εγκλωβιστεί στη Λέσβο, με αποτέλεσμα να αποδεικνύεται αδύνατο να σιτιστούν και να στεγαστούν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα χιλιάδες άνθρωποι.

«Ε, τι θα γίνει πια; Η Ευρώπη δεν τους θέλει, στα νησιά δεν χωρούν. Τι θ’ απογίνουν; Θα σφαχτούμε μεταξύ μας στο τέλος», έλεγε χθες στην «Κ» η κ. Κατερίνα, σχολιάζοντας τα επεισόδια και τις επιθέσεις τις οποίες έχει ξεκινήσει η Χρυσή Αυγή τις τελευταίες ημέρες. Μία εθελόντρια ΜΚΟ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά την επίθεση που δέχθηκε, μαζί με άλλες τρεις φοιτήτριες, από μέλη της Χ.Α κατά την κινητοποίηση των Μοριανών. «Ξέφυγα, έχω σάκχαρο και δεν κρατήθηκα. Δεν έπρεπε να συμμετάσχω στην κινητοποίηση και να παρασυρθώ από τους ακραίους», εξομολογείται ο Παν. Παντελόπουλος, τουριστικός πράκτορας. «Εγώ ήθελα να υπερασπιστώ τους φίλους μου στη Μόρια, που περνούν τα πάνδεινα. Δεν ήξερα όσους όλους βρίσκονταν και εάν υπήρχαν μέλη της Χ.Α. Θέλω δημόσια να ζητήσω συγγνώμη από την κοπέλα που της επιτέθηκα φραστικά και μόνο», προσθέτει. Προπηλακίστηκε και ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ Στρατής Μπαλάσκας από μέλη της Χ.Α. δύο φορές, την ώρα που πήγαινε να καλύψει ρεπορτάζ, ενώ στοχοποιήθηκαν και άλλοι ντόπιοι δημοσιογράφοι, γεγονός που απασχολεί την Ενωση Συντακτών.

«Αλλο είναι το θέμα όμως», λέει ο κ. Δημήτρης από την καντίνα. «Μέχρι τώρα έρεαν πολλά χρήματα από το προσφυγικό και τώρα που σταμάτησαν, αυτοί που θησαύριζαν με τους μετανάστες καίγονται για τον εθνικό ύμνο», σχολίασε. Και αναφέρθηκε στις φήμες που διακινήθηκαν ότι «λαθρομετανάστες εμπόδισαν την υποστολή σημαίας» κατά την εβδομαδιαία τελετή σε μνήμη της απελευθέρωσης του νησιού. Αν και αποκαλύφθηκε ότι ήταν κατ’ εντολήν του λιμεναρχείου η ματαίωση της τελετής και στη συνέχεια το ΓΕΣ ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η καθιερωμένη τελετή, υπάρχει εκ νέου κάλεσμα από τη Χ.Α. για την ερχόμενη Κυριακή. «Θέλω να δω όμως, αν μία μέρα πριν, που ο Δήμος Λέσβου οργανώνει εκδήλωση μνήμης στους συμπατριώτες μας που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, αν έρθουν αυτοί που υψώνουν ναζιστικό χαιρετισμό για να τραγουδήσουν εκεί τον εθνικό μας ύμνο», τόνισε στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του οργανισμού πολιτισμού του Δήμου Λέσβου Θόδωρος Στεργίου.

Η κοινωνική συνοχή κρέμεται πλέον από μια κλωστή, αν όχι από μια καραμπίνα που, αν εκπυρσοκροτήσει, θα επιφέρει χάος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή