Αποχαιρετώντας το καλοκαίρι

Αποχαιρετώντας το καλοκαίρι

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηδη από τις 15 Σεπτεμβρίου, η γκαλερί Καλφαγιάν της Αθήνας έχει υποδεχθεί τον νέο Ελληνα εικαστικό, με ορμητήριο το Λονδίνο, Βασίλη Μπαλάσκα (Bill Balaskas, γενν. 1983). Η έκθεση έχει τίτλο «Remains of a Summer Bliss» («Απομεινάρια της θερινής ευτυχίας») και αποτελεί έναν μικρό αποχαιρετισμό στο καλοκαίρι. Πρόκειται για τη δεύτερη έκθεση του Μπαλάσκα στην γκαλερί Καλφαγιάν, η οποία καλεί τους επισκέπτες να στοχαστούν το σήμερα ως ένα καλοκαίρι που φεύγει και ως μια καινούργια εποχή που εισβάλλει. Ο Μπαλάσκας, με τα αντικείμενα των εγκαταστάσεών του, που είναι αναγνωρίσιμα κομμάτια των θερινών διακοπών και της ραστώνης που τις ακολουθεί, ενώνει έναν κόσμο που φεύγει, ενώ τα απομεινάρια του ίσως λειτουργήσουν ως πρώτη ύλη για τον κόσμο που έρχεται.

Με αυτόν τον τρόπο, διερευνά τη μεταβλητότητα των συνθηκών της καθημερινότητάς μας, είτε ως ατόμων είτε ως κοινωνίας. Αυτή η διαρκής κινητικότητα είναι που απασχολεί κυρίως τον εικαστικό, ο οποίος δεν παρέχει ασφαλείς «απαντήσεις» για τον προορισμό, για το τέλος αυτής της συνεχούς κίνησης.

Ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να αντισταθεί στην κυρίαρχη απολίτικη θέση ότι η άγνοια αποτελεί ευτυχία, και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ωθεί το κοινό των εγκαταστάσεών του να αναλογιστεί ότι η γνώση θα το οδηγήσει στη διαύγαση της περιρρέουσας αβεβαιότητας του σύγχρονου κόσμου – πόσο μάλλον εκείνου του κόσμου που περιορίζεται στην ταλαιπωρημένη Ελλάδα. Ταυτόχρονα με την ατομική του έκθεση στην Αθήνα, έργα του Βασίλη Μπαλάσκα εκτίθενται επίσης στο MACBA της Βαρκελώνης, στο Fundacio Palma Espai d’Art – Casal Solleric, στη Μαγιόρκα, στη Βενετία και στη Βοστώνη, όπου ο καλλιτέχνης πρόκειται να παρουσιάσει μιας μεγάλης κλίμακας δημόσια περφόρμανς.

Δημητρησ Αθηνακησ

​​Kalfayan Galleries, Χάρητος 11, Κολωνάκι. Εως 15 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή