Επιλογές της εβδομάδας: Περιφέρεια

Επιλογές της εβδομάδας: Περιφέρεια

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

EIKAΣΤΙΚΑ

Δέκα και δέκα

Θεσσαλονίκη

Δέκα επιμελητές της Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν δέκα νέους καλλιτέχνες της πόλης στην έκθεση «2310» που διοργανώνει η Nitra Gallery από την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της «Νύχτας της Τέχνης» των 51ων Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης, με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας και εγκαταστάσεις. Εως τις 29 Οκτωβρίου.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Γαλλικό σινεμά στην Κρήτη

Ηράκλειο

Με καλεσμένο τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης Σεμπαστιάν Λοϊερλέ διοργανώνεται την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου σεμινάριο για την ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 έως την αρχή της δεκαετίας του ’80 στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στις 7 μ.μ., στο πλαίσιο του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Νύχτες Πρεμιέρας» και με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου. Στο σεμινάριο θα αναδειχθούν τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά ρεύματα, οι ηθοποιοί και οι σκηνοθέτες που σημάδεψαν αυτή την περίοδο. Είσοδος ελεύθερη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Οι «Μορφές» του Δελημόση

Δράμα

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών της πόλης εγκαινίασε την περασμένη Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου, την έκθεση φωτογραφίας «Μορφές» του Δραμινού φωτογράφου Γεώργιου Δελημόση. Οι μορφές μέσα από τον ευαίσθητο φακό του Δελημόση εκτίθενται στη Δημοτική Πινακοθήκη «Μελίνα», στο Πάρκο Αγίας Βαρβάρας. Η διάρκεια της έκθεσης είναι έως 30/09, ενώ οι ώρες λειτουργίας 11.00-14.00 και 19.00-22.00.

EIKAΣΤΙΚΑ

«Δίδυμα τοπία»

Θεσσαλονίκη

Εκθεση ζωγραφικής της Χρύσας Βουδούρογλου με τίτλο «Δίδυμα τοπία» εγκαινιάζεται την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μ.μ. στο Βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης παρουσία της καλλιτέχνιδος, η οποία θα μιλήσει για τη δουλειά της. Την ίδια ημέρα το Βιβλιοπωλείο θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 10 μ.μ. στο πλαίσιο της «Νύχτας Τέχνης». Γεννημένη το 1944, η Χρύσα Βουδούρογλου σπούδασε γλυπτική στην ΑΣΚΤ και στη συνέχεια ζωγραφική με δάσκαλο το Μόραλη, ενώ από το 1973 έως το 1985 έζησε και εργάστηκε στο Λονδίνο. Εχει πραγματοποιήσει εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει σχεδιάσει κοστούμια και σκηνικά για παραστάσεις. Διάρκεια: Εως τις 5 Νοεμβρίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τέχνη, ψευδαίσθηση στην έκθεση «Placebo»

Τέχνη, υποκειμενικότητα, αυταπάτη ή θεραπεία; Η ατομική έκθεση «Placebo» της Πέγκυς Κλιάφα στην γκαλερί «Λόλα Νικολάου» στη Θεσσαλονίκη πραγματεύεται τους παραπάνω προβληματισμούς γύρω από την τέχνη και παρουσιάζει έργα της εικαστικού φτιαγμένα από άδεια κουτάκια φαρμάκων ή από κάψουλες και χάπια που βρίσκονται ατόφια και ανέπαφα στις διαφανείς συσκευασίες τους. Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός τέχνης Θάλεια Στεφανίδου και στο κείμενό της σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η δυναμική “Placebo” είναι σαφώς πλασματική, παρόμοια με το πλασματικό ιδιόλεκτο της όποιας τέχνης».

ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

Το παράδοξο

«Κιβώτιο»

Σήμερα και αύριο παρουσιάζεται στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη η παράσταση «Το Κιβώτιο» του Αρη Αλεξάνδρου, σε σκηνοθεσία Κλεοπάτρας Τολόγκου και Φώτη Μακρή, ο οποίος ερμηνεύει τον ρόλο του αφηγητή. Η παράσταση διαδραματίζεται στα χρόνια του ελληνικού εμφυλίου όταν μια ομάδα ανταρτών αποδεκατίζεται στην προσπάθειά της να μεταφέρει και να παραδώσει ένα κιβώτιο. Ο αντάρτης που τελικά σώζεται και παραδίδει το κιβώτιο διαπιστώνει ότι είναι άδειο και φυλακίζεται από τους συντρόφους του ως δολιοφθορέας.

ΝΑΥΠΛΙΟ

Διήμερο φεστιβάλ τζαζ μουσικής

Απόψε και αύριο, έξι μουσικά σχήματα μοιράζονται τη σκηνή του Φουγάρου στο Ναύπλιο στο 4ο Φεστιβάλ Τζαζ, με έμφαση φέτος στο πιάνο και σχήματα που κινούνται στο ευρύ φάσμα της σύγχρονης και πιο παραδοσιακής τζαζ. Το Σάββατο εμφανίζονται ο Μάριος Στρόφαλης με τον Ρόμαν Γκόμεζ, το μουσικό σύνολο της Τάνιας Γιαννούλη και οι Οmega Ρroject 3, και την Κυριακή οι Petros Klampanis Duo με τον Σταύρο Λάντζια, η Ελληνοκαναδή Katerine Duska και ο Μάριος Βισβίκης με τον Πάνο Τσίγκο. Οι συναυλίες ξεκινούν από τις 8 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο.

ΡΟΔΟΣ

Χαρακτικά του Βάρθη στην Πύλη Ντ’ Αμπουάζ

Η «Ρομφαία της αυγής» του νέου καλλιτέχνη Φώτη Βάρθη, αποφοίτου της ΑΣΚΤ, είναι μια έκθεση χαρακτικών που δεν σταμάτησε να ταξιδεύει. Μετά το κέντρο της Αθήνας, βρέθηκε στα Μέγαρα και από την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου βρίσκεται στη Ρόδο, όπου θα παραμείνει έως τις 28 του μηνός, στην Πύλη Ντ’ Αμπουάζ της Παλαιάς Πόλης. Στο έργο του Βάρθη ο άξονας που ενώνει αυτή τη δουλειά είναι το θέμα της πίστης, όπως την αντιμετωπίζει ο σημερινός άνθρωπος, η σχέση του με το άγνωστο, είτε αυτό είναι κάτι θείο ή πνευματικό είτε είναι ο άλλος ή ακόμη κι ο ίδιος ο εαυτός του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή