Η έξοδος στις αγορές δεν θα έχει ζουρνάδες

Η έξοδος στις αγορές δεν θα έχει ζουρνάδες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Τσίπρας είναι αισιόδοξος. Δεν είναι –υποχρεωτικά– κακό, ακόμη και για τον πρωθυπουργό αυτής της χώρας. Από την άλλη, αισιόδοξος ήταν και όταν έλεγε ότι «εμείς θα παίζουμε τον ζουρνά και οι αγορές θα χορεύουν» στον ρυθμό μας. Αισιόδοξος ήταν όταν διαβεβαίωνε όσους προθύμους πίστευσαν τα προχειρο-εκονόμικς, που τόσο λατρεύουν σε αυτή την παράταξη, ότι οι αγορές «θα μας παρακαλάνε να μας δανείσουν», αρκεί να τις απειλήσουμε… πειστικά!

Ο κ. Τσίπρας δεν έχει χάσει τη φόρμα του όταν πρόκειται να υποσχεθεί τα καλύτερα, χωρίς να διαθέτει καμία διαβεβαίωση ότι θα έρθουν τα πράγματα όπως τα υπολογίζει. Μόνον που αυτή τη φορά το έκανε από κάποια σουίτα ξενοδοχείου για λογαριασμό του σοβαρού διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς. Ολα αυτά για να πει ότι η Ελλάδα θα βγει από το μνημόνιο το 2018, όταν δηλαδή λήγει το τρίτο μνημόνιο και τέσσερα χρόνια αργότερα από την ώρα που είχαμε φτάσει στο παρά πέντε να βγούμε από τα μνημόνια, προτού ο ίδιος κάνει ντουέτο με τον αμίμητο Γιάνη Βαρουφάκη. Δεν θεωρούσα, μέχρι σήμερα, απαραίτητη μια πρωθυπουργική διαβεβαίωση ότι θα βγούμε από το μνημόνιο στον προβλεπόμενο χρόνο. Κάτι περισσότερο ξέρουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί ήσαν που μας πέρασαν ξανά τον ζουρλομανδύα των μνημονίων, πριν από έναν χρόνο, ενόσω είχαμε πληρώσει πανάκριβα τη δημοσιονομική εξισορρόπηση.

Θα ήταν καλύτερο για τον πρωθυπουργό να μην κινείται με τόσο προσποιητή άνεση σε θέματα που άλλοι, πριν απ’ αυτόν, έφαγαν κυριολεκτικώς «τα μούτρα τους». Βλάπτει τη χώρα πολλαπλώς, ακριβώς επειδή οι «έξω» τίποτε δεν γνωρίζουν για τον ιδιόρρυθμο ΣΥΡΙΖΑ, θυμούνται όμως πόσο αναξιόπιστες είναι οι κυβερνήσεις αυτού του κράτους. Πράγματι, με την παρούσα συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας μετακίνησε κατά ένα έτος την επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων. Πριν από λίγο καιρό, τον προηγούμενο Μάιο, ο ίδιος άνθρωπος διαβεβαίωνε πως η έξοδος στις αγορές θα γίνει το 2017.

Η έλλειψη συνεννόησης στο Μαξίμου (ή μήπως μια κάποια απαξιωτική προχειρότητα;) έχει χτυπήσει… κόκκινο. Πριν από λίγες ημέρες, ο μη κατονομαζόμενος κ. Κουτεντάκης είπε, στο ίδιο πάντοτε πρακτορείο, ότι η έξοδος θα γίνει αρχικώς το 2017. Ολα αυτά γίνονται χωρίς πραγματικό λόγο: ο καθείς γνωρίζει ότι το τρίτο μνημονιακό δάνειο επαρκεί μέχρι το 2018 και από ’κει και κάτω είμαστε μόνοι μας, χωρίς το βαθύ πορτοφόλι του κ. Ρέγκλινγκ, όχι όμως και χωρίς την αυστηρή επιτήρηση. Κάπως έτσι φθάσαμε στο σημείο να ομνύει ο κ. Τσίπρας στις αγορές. Υποθέτω ότι θα φανεί επαρκώς συνεπής, ώστε να εξηγήσει στους συντρόφους του επικείμενου συνεδρίου γιατί άλλαξε τόσο πολύ μέσα σε τόσο λίγο χρόνο. Οι σύντροφοί του αναρωτιούνται μήπως η εξουσία άλλαξε τον σύντροφο Αλέξη, μήπως η ομάδα του Μαξίμου έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα εντός της οποίας διαβιούν οι άνθρωποι που τους εμπιστεύθηκαν. Προσωπικά συμφωνώ: γιατί πρέπει να νοιάζονται οι συνταξιούχοι για την έξοδο του κ. Τσίπρα στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων; Μήπως άλλωστε με τα νέα δανεικά θα μοιραστούν καλύτερες συντάξεις;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή