Το αδιέξοδο της Φούτμπολ Λιγκ

Το αδιέξοδο της Φούτμπολ Λιγκ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την αναβολή έναρξης του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας, που άρχισε με τρεις εβδομάδες καθυστέρηση, ήρθε η σειρά της Φούτμπολ Λιγκ να αναβάλει την προγραμματισμένη για αύριο έναρξη του δικού της. Στην περίπτωση της «μικρής λίγκας», όμως, η απόφαση ελήφθη από τις ίδιες τις ομάδες και όχι από τον αρμόδιο για τον αθλητισμό υπουργό. Βασικός λόγος για την αναβολή του πρωταθλήματος είναι η μη εύρεση τηλεοπτικής στέγης. Ο ΟΤΕ TV, που είχε έως πέρυσι τα δικαιώματα του πρωταθλήματος δεν ενδιαφέρεται, ενώ οι συζητήσεις που έγιναν με την ΕΡΤ δεν τελεσφόρησαν. Η ηγεσία της «μικρής λίγκας» έχει στραφεί προς τη NOVA, στην οποία έχει καταθέσει πρόταση ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα έχει αρχίσει τις επαφές για την ονοματοδοσία του πρωταθλήματος με τιμή που ανέρχεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ. Αν δεν επέλθει συμφωνία ως προς την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, το πρωτάθλημα δεν θα αρχίσει.

Πρόβλημα υπάρχει και με τη μη τοποθέτηση καμερών σε δέκα από τα 18 γήπεδα της κατηγορίας, αλλά το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα δώσει παράταση μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου το σύστημα παρακολούθησης των εξεδρών να τοποθετηθεί.

Σε διοικητικό επίπεδο η Φούτμπολ Λιγκ ανανεώθηκε το περασμένο καλοκαίρι με μια «βελούδινη διαδοχή». Επειτα από οκτώ χρόνια παραμονής του Σπ. Καλογιάννη στην προεδρία, τη θέση του πήρε ο εξίσου έμπειρος περί τα ποδοσφαιρικά θέματα Στ. Σφακιανάκης, ο οποίος παλαιότερα είχε θητεύσει ως αντιπρόεδρος της Φούτμπολ Λιγκ, ενώ τη δεκαετία του ’90 είχε χρηματίσει και γενικός γραμματέας Αθλητισμού.

Ωστόσο, οι αλλαγές στα πρόσωπα δεν αποτελούν ικανή συνθήκη για την εξαφάνιση των προβλημάτων, τα οποία παραμένουν. Κατ’ αρχάς υπάρχει πάντα το οικονομικό πρόβλημα. Επίσης η εικόνα του πρωταθλήματος δεν είναι ελκυστική. Με βάση τις εκθέσεις που στέλνει η UEFA, o αριθμός των ύποπτων αγώνων που θεωρούνται ότι χειραγωγήθηκαν για στοιχηματικούς λόγους παραμένει υψηλός. Ποινές στις ομάδες δεν επιβάλλονται, αλλά ο αντίκτυπος που δημιουργείται είναι αναμφίβολα αρνητικός. Το θέαμα των αγώνων και οι υποδομές παραμένουν υποβαθμισμένα, ενώ το πέρασμα μεγάλων και ιστορικών ομάδων, ειδικά τα τελευταία χρόνια (η ΑΕΚ πρόπερσι, η Λάρισα πέρυσι, ο Αρης και ο ΟΦΗ φέτος), δίνει μια λάμψη που, όμως, από μόνη της δεν είναι αρκετή. Μπρος στο φάσμα της «οικονομικής κρίσης» αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις. Στην ηγεσία της Φούτμπολ Λιγκ υπάρχει διάθεση για δυναμικότερη διεκδίκηση του θεσμοθετημένου από τον αθλητικό νόμο του 2006 χρηματικού ποσού που προβλέπεται να δίδεται ως ενίσχυση από τη Σούπερ Λίγκα, αλλά τα τελευταία χρόνια η καταβολή του έχει σταματήσει.

Στο Δ.Σ. της περασμένης Τρίτης, παράλληλα με τα αιτήματα προς την ΕΠΟ για μείωση του κόστους της διαιτησίας, καταβολή αποζημίωσης των διαιτητών όχι πριν αλλά μετά τη λήξη των αγώνων και δυνατότητα πληρωμής των προστίμων σε δόσεις, ακούστηκαν κι άλλες προτάσεις, όπως αυτή περί μετατροπής τη κατηγορίας σε ερασιτεχνική και μείωσης του λειτουργικού κόστους της Φούτμπολ Λιγκ με «ελαστικό ωράριο» για τους εργαζόμενους!

Ηδη, πάντως, από το 2015 το υπουργείο Ανάπτυξης σε έκθεσή του για το ποδόσφαιρο «εκφράζει επιφυλάξεις για το αν θα πρέπει οι εν λόγω εταιρείες (σ.σ. της Φούτμπολ Λιγκ) να είναι ανώνυμες εταιρείες και ενδεχομένως θα πρέπει να εξετασθούν άλλες νομικές μορφές συμμετοχής στα πρωταθλήματα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή