Συνέδριο με νέα στοιχεία από τα αρχεία του Έλγιν για το πως τεμαχίστηκε η ζωφόρος του Παρθενώνα

Συνέδριο με νέα στοιχεία από τα αρχεία του Έλγιν για το πως τεμαχίστηκε η ζωφόρος του Παρθενώνα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα στοιχεία από τα αρχεία του Λόρδου Έλγιν, ο τρόπος που τεμαχίστηκε η ζωφόρος του Παρθενώνα, τα αρχιτεκτονικά μέλη που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και τα προβλήματα αντικατάστασής τους, το ναυάγιο του Μέντορα και η έρευνα στα Οθωμανικά Αρχεία της Κωνσταντινουπόλης, είναι μερικά από τα θέματα που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο «Τα γλυπτά του Παρθενώνος: 200 χρόνια από την ιδιοποίησή τους από το Βρετανικό Μουσείο», το οποίο ξεκινά αύριο, Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου, με την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου, υπό την αιγίδα του οποίου έχει τεθεί.

Το διήμερο συνέδριο διοργανώνει ο «Σύλλογος των Αθηναίων» στο Μουσείο Ακρόπολης, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την ιδιοποίησή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Θα συμμετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι, αναστηλωτές – μηχανικοί και έγκριτοι νομικοί, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των νεώτερων ερευνών και των τελευταίων εξελίξεων για τα γλυπτά, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 14 Εθνικές Επιτροπές χωρών που υποστηρίζουν την επιστροφή τους. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί το πλήθος των νομικών πτυχών του θέματος. Οι διαλέξεις αναμένεται, αφενός να πλουτίσουν τις γνώσεις μας και αφετέρου να αναζωογονήσουν καθοριστικά τις συζητήσεις περί του υπέρτατου μνημείου της αθηναϊκής Ακρόπολης.

Σημειώνεται ότι στο συνέδριο, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δυο δεκαετίες, θα παραστούν εκπρόσωποι από 14 Εθνικές Επιτροπές και θα ανανεωθεί -μέσω αρχαιρεσιών και σε διεθνές επίπεδο- η λειτουργία της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διεκδίκηση και Επιστροφή των Γλυπτών, γνωστή ως IARPS (InternationalAssociationfortheReunificationoftheParthenonSculptures).

Τα αποτελέσματα των εργασιών του Συνεδρίου θα εκδοθούν και θα παραδοθούν στη δημοσιότητα και στον επιστημονικό κόσμο, τροφοδοτώντας με πλούσιο υλικό τη βιβλιογραφία και αναδεικνύοντας το διαρκές ενδιαφέρον των Ελλήνων για τα πολιτιστικά τους αγαθά.

Συνέδριο με νέα στοιχεία από τα αρχεία του Έλγιν για το πως τεμαχίστηκε η ζωφόρος του Παρθενώνα-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή