Mπαν Κι Μουν με Αλ. Τσίπρα για Κυπριακό

Mπαν Κι Μουν με Αλ. Τσίπρα για Κυπριακό

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Το προσφυγικό, το Κυπριακό και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων συζήτησε ο πρωθυπουργός Aλέξης Τσίπρας με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Ο τελευταίος ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη διαχείριση μιας πολύ δύσκολης κατάστασης στο ζήτημα των προσφύγων, για την οποία έχει ιδίαν αντίληψη αφού πριν από λίγους μήνες βρέθηκε στη Λέσβο. Για το Κυπριακό, εκφράσθηκε συγκρατημένη αισιοδοξία, επισημάνθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί σε αρκετές πτυχές του προβλήματος και ο κ. Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να αποχωρήσουν οι δυνάμεις κατοχής.

Στο θέμα των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, ενώ αναφέρθηκε και στα ΜΟΕ που προωθούνται και συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της περιοχής. Ο κ. Μπαν, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του γενικού γραμματέα στο τέλος του έτους, χάρισε στον πρωθυπουργό ένα βιβλίο με τον απολογισμό της δεκαετούς θητείας του.

Η ομιλία

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας εκφώνησε την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση, όπου τόνισε ότι χρειαζόμαστε μια δίκαιη λύση στην Κύπρο που θα βάλει τέλος μια για πάντα στο αδιέξοδο και εξαρτημένο παρελθόν του νησιού, και η οποία θα είναι βιώσιμη μόνο εάν αφήσουμε πίσω μας το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων του παρελθόντος και διασφαλίσουμε την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από το νησί.

Αναφέρθηκε και στο χρέος, σημειώνοντας την ανάγκη να υπάρξει μια λύση που θα συνεισφέρει σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, μακριά από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας, ενώ έκανε έκκληση για μια παγκόσμια αποτελεσματική απάντηση στη μεταναστευτική κρίση, στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο αναρωτήθηκε αν θα επιτρέψουμε στις δυνάμεις του εθνικισμού, της ξενοφοβίας και του νεοφιλελευθερισμού να μας υπαγορεύσουν αναποτελεσματικές ή και επικίνδυνες απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Εκανε λόγο για ενίσχυση του διαλόγου και των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας «μέσω ενός ευρέος φάσματος πρωτοβουλιών, συμπεριλαμβανόμενης και της πολύ καλής συνεργασίας μας στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών».

Ταυτόχρονα, σκιαγράφησε μια αισιόδοξη εικόνα των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και υποστήριξε ότι δημιουργείται ένα περιβάλλον φιλικό στο επιχειρείν που ενθαρρύνει την ανάπτυξη και ξεμπερδεύει με τις αμαρτίες του παλιού κατεστημένου: διαφθορά, πελατειακές σχέσεις και παρασιτικές επιχειρηματικές πρακτικές.

Σκοπιανό

Οσον αφορά την ΠΓΔΜ, είπε ότι «στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ υποστηρίζουμε σταθερά μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις και έχουμε προωθήσει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που αποσκοπούν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της διασυνοριακής συνεργασίας αυτή την κρίσιμη περίοδο».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συναντήθηκε χθες με τον μεσολαβητή των Ην. Εθνών για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, ενώ είχε δει και τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, με τον οποίο εξέτασαν την πορεία υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή