Το βραβείο «Δ. Τσάτσος» στον Τζ. Ναπολιτάνο

Το βραβείο «Δ. Τσάτσος» στον Τζ. Ναπολιτάνο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον πρώην πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, γερουσιαστή Τζ. Ναπολιτάνο, για τη συμβολή του στην ενοποίηση μιας δημοκρατικής Ευρώπης, απονεμήθηκε την περασμένη Δευτέρα το βραβείο «Δημήτρης Τσάτσος».

Το βραβείο, το οποίο απονεμήθηκε για τρίτη φορά, θεσμοθετήθηκε από το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου και το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Συνταγματικών Επιστημών «Δημήτρης Τσάτσος» του Πανεπιστημίου Hagen της Γερμανίας και με αυτό τιμώνται εξέχουσες προσωπικότητες με ιδιαίτερη προσφορά στα πεδία των Ευρωπαϊκών Συνταγματικών Επιστημών.

Κατά τη διάρκεια της ειδικής τελετής απονομής του βραβείου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρώμη, ο κ. Ναπολιτάνο εστίασε στη συνεργασία του με τον Δημήτρη Τσάτσο στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τόνισε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων, στην Αθήνα και στο Hagen, είναι παράδειγμα αμοιβαίου σεβασμού και εκτίμησης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Δεσμεύθηκε, μάλιστα, να συνεχίσει να υπηρετεί την ευρωπαϊκή ιδέα, η οποία όπως είπε δοκιμάζεται έντονα στις ημέρες μας και η οποία οφείλει να επιτύχει σε ένα μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης, στην ομιλία του σημείωσε ότι το βραβείο αντανακλά την αγωνία του Δημήτρη Τσάτσου για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και έρχεται σε μία στιγμή που η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης αμφισβητείται έντονα. Οπως ανέφερε, ο Δημήτρης Τσάτσος εισήγαγε τη θεωρία της ευρωπαϊκής συμπολιτείας που βασίζεται στη συμφιλίωση των εννοιών της πολιτιστικής ομοιογένειας και εθνοτικής πολυμορφίας ως πυλώνες της θεσμικής ολοκλήρωσης της Ε.Ε. Και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό η απονομή του βραβείου σε μια προσωπικότητα όπως ο γερουσιαστής Nαπολιτάνο, ο οποίος είχε μια εξέχουσα συμβολή στην ενοποίηση μιας δημοκρατικής Ευρώπης, έρχεται σε μία στιγμή που φέρει συμβολική σημασία σε σχέση με το μέλλον της ευρωπαϊκής ενότητας.

Τέλος, στον έπαινο που εκφώνησε ο καθηγητής Συγκριτικού Συνταγματικού Δικαίου Paolo Ridola, αναφέρθηκε στη συμβολή του γερουσιαστή Ναπολιτάνο και του Δημήτρη Τσάτσου στην ιδέα ενός Ευρωπαϊκού Συντάγματος ως το θεμέλιο μιας κοινής ιδιότητας του πολίτη που επιτρέπει την υπέρβαση εθνικιστικών εγωισμών, ενώ τόνισε τον ρόλο της πολιτικής και των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων για μια υπερεθνική δημοκρατική πολιτεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή