Η έκδοση ομολόγων σε στερλίνες ανοίγει την όρεξη των επενδυτών

Η έκδοση ομολόγων σε στερλίνες ανοίγει την όρεξη των επενδυτών

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις που απέφευγαν σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016 την έκδοση ομολόγων σε στερλίνες, σήμερα επιστρέφουν για να εκμεταλλευθούν την όρεξη των επενδυτών που αναζητούν υψηλές αποδόσεις. Σε περιβάλλον χαλαρής νομισματικής πολιτικής, που έχει οδηγήσει τις αποδόσεις των κρατικών και των εταιρικών ομολόγων σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μεγάλοι και μικροί επενδυτές δυσκολεύονται να εντοπίσουν ελκυστικές επιλογές. Οπότε, μια έστω και μικρή αύξηση των αποδόσεων είναι κάτι γι’ αυτούς. Την περασμένη εβδομάδα αντλήθηκαν 2,4 δισ. στερλίνες με προσφορές για 6,7 δισ. στερλινών, ενόψει της έναρξης του προγράμματος αγοράς εταιρικών ομολόγων που έχει αναγγείλει η Τράπεζα της Αγγλίας και που θα τεθεί σε εφαρμογή αργότερα αυτόν τον μήνα. Οι επενδυτές έχουν εξωθηθεί από τις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, ως αποτέλεσμα των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). «Οι αγορές που διαπραγματεύονται εταιρικούς τίτλους σε όρους στερλίνας είναι ελκυστικότερες τους τελευταίους μήνες, με τη συσσώρευση κεφαλαίων να οδηγεί και εκεί σε πτώση την καμπύλη των αποδόσεων», σχολιάζει ο Σιν Τάορ, υψηλόβαθμο στέλεχος στη RBC Capital Markets.

Ο ασφαλιστικός όμιλος Aviva προσείλκυσε προσφορές 2,3 δισ. στερλινών για την έκδοση ομολόγου 400 εκατ. με απόδοση 4,375% και ημερομηνία ωρίμανσης μέσα στο 2019. Η British American Tobacco κατάφερε να συγκεντρώσει προσφορές 1,5 δισ. στερλινών για ομόλογο 650 εκατ. με λήξη κατά τη διάρκεια του 2052. Την ίδια ώρα, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ευρωζώνη δανείζονται ακόμα με αρνητικά επιτόκια, που σημαίνει πως οι επενδυτές θυσιάζουν μέρος των κεφαλαίων τους για να αγοράσουν εταιρικούς τίτλους. Αυτό προκαλεί μεγάλο προβληματισμό σε μεγάλους επενδυτές, όπως είναι τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

«Η ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς εταιρικών ομολόγων από την Τράπεζα της Αγγλίας έχει θέσει νέα μέτρα και σταθμά στην αγορά και πυροδότησε νέα ζήτηση από τους διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων που αναζητούν περισσότερες επιλογές», δηλώνει ο Ζόσο Ντέιβις, αναλυτής για την αγορά ομολόγων της Barclays. «Ημασταν αρνητικοί ως προς την ανταποδοτικότητα του προγράμματος αλλά έχει δώσει νέα πνοή στη βρετανική αγορά εταιρικών ομολόγων», προσθέτει ο ίδιος.

Στο «πάρτι της στερλίνας», που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα, συμμετείχαν, επίσης, οι Nova Scotia, Paragon, Henkel και WPP. Η Henkel είχε προσφορές 1,4 δισ. στερλινών για να δανειστεί 300 εκατ. στερλίνες με απόδοση 0,875% και λήξη τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ η WWP άντλησε 400 εκατ. στερλίνες με απόδοση 2,875% και λήξη τον Σεπτέμβριο του 2046, καθώς ήταν διπλάσιες οι προσφορές. «Τα εταιρικά ομόλογα στη Βρετανία είναι ελκυστικά συγκριτικά με τα κρατικά ομόλογα της χώρας, των οποίων οι αποδόσεις βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αλλά αυτή η τάση μπορεί, δυστυχώς, να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα και την καμπύλη αποδόσεων και στα εταιρικά ομόλογα», επισημαίνει ο Ερικ Χολτ, υψηλόβαθμο στέλεχος στη διαχείριση κεφαλαίων της Royal London Asset Management. Εννοεί πως ενώ η ζήτηση είναι μεγάλη και η έκδοση τίτλων αυξημένη μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, η αγορά πρέπει να προσαρμοστεί στο επικείμενο πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων που έχει αναγγείλει η Μαρκ Κάρνεϊ, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας. Η βρετανική κεντρική τράπεζα πρόκειται να συμπεριλάβει 10 δισ. στερλίνες σε εταιρικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή