Ελληνικές startups εταιρείες που πέτυχαν στο εξωτερικό

Ελληνικές startups εταιρείες που πέτυχαν στο εξωτερικό

4' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι νέες, μοντέρνες, ελκυστικές. Είναι πολλές από τις νεοφυείς επιχειρήσεις -γνωστές ως startups- που γεννήθηκαν στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης ή λίγο πριν αυτή εκδηλωθεί και πλέον πολλές από αυτές έχουν ανοίξει τα φτερά τους πέρα από τα σύνορα της χώρας, μεταφέροντας τη δραστηριότητά τους σε άλλες χώρες και καταφέρνοντας σε πολλές περιπτώσεις να συγκεντρώσουν ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Πλέον πρόσφατο παράδειγμα επιτυχημένης και προς τούτο ελκυστικής για ξένους επενδυτές αποτελεί η εταιρεία Avocarrot που δραστηριοποιείται στο mobile advertising, δηλαδή στη διαφήμιση μέσω κινητού τηλεφώνου. Τρία χρόνια μετά την ίδρυσή της εξαγοράστηκε έναντι 20 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 18 εκατ. ευρώ) από τον γερμανικό όμιλο Glispa Global Group. To 2013 η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία Splunk, εισηγμένη στον δείκτη Nasdaq, εξαγόρασε την ελληνική BugSense, η οποία είχε ιδρυθεί μόλις το 2011. Αυτό που έκανε η BugSense ήταν στην ουσία ένα ολοκληρωμένο εργαλείο που συλλέγει και αναλύει σε πραγματικό χρόνο τις επιδόσεις των εφαρμογών κινητών τηλεφώνων, την ποιότητα των εφαρμογών, καθώς και τις αναφορές σφαλμάτων.

Τα περισσότερα κεφάλαια

Το ρεκόρ στη συγκέντρωση κεφαλαίων μεταξύ των ελληνικών (σ.σ. ελληνικών υπό την έννοια ότι ξεκίνησαν στην Ελλάδα) startups κατέχει η Persado, καθώς έχει συγκεντρώσει επενδυτικά κεφάλαια περίπου 66 εκατ. δολαρίων (περίπου 59 εκατ. ευρώ) μέσα σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια από τη δημιουργία της. Ιδρύθηκε το 2012 ως ερευνητικό τμήμα της επίσης ελληνικής Upstream, το οποίο μελέτησε την αυτοματοποίηση της γλώσσας και πλέον λειτουργεί ως ανεξάρτητη εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη, αλλά και με γραφεία στην Ελλάδα. Σε αυτήν έχουν επενδύσει, μεταξύ άλλων, η StarVest Partners, η Bain Capital Ventures, η American Express Ventures και η Citi Ventures.

Ενα από τα πλέον επιτυχημένα παραδείγματα ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων θεωρείται η Workable. Ιδρύθηκε το 2012 και προσφέρει σε επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο ολοκληρωμένο και εύχρηστο cloud (υπολογιστικό νέφος ελληνιστί) λογισμικό διαχείρισης της διαδικασίας εξεύρεσης προσωπικού. Η πρώτη χρηματοδότηση που έλαβε ήταν 600.000 ευρώ από το Openfund και μερικούς ιδιώτες επενδυτές, αλλά μέσα σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια έχει συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 34,5 εκατ. δολαρίων (περίπου 31 εκατ. ευρώ). Μόνο πέρυσι το φθινόπωρο κατάφερε στον γύρο χρηματοδότησης που πραγματοποίησε να συγκεντρώσει 27 εκατ. δολάρια με τη συμμετοχή τριών θεσμικών επενδυτών με έδρα το Λονδίνο (Balderton Capital, Notion Capital και 83North που είναι η πρώην Greylock IL). Αξίζει να υπενθυμίσουμε εδώ ότι το Openfund είναι το ελληνικό venture capital (κεφάλαιο επενδυτικών συμμετοχών) που συνέβαλε αποφασιστικά στη χρηματοδότηση πολλών επιτυχημένων στη συνέχεια startups, αξιοποιώντας πόρους της κοινοτικής πρωτοβουλίας Jeremie.

Οι startups μπορεί να στηρίζονται κατά βάση στην τεχνολογία, υπό την έννοια ότι δραστηριοποιούνται κυρίως στην ανάπτυξη εφαρμογών ή λογισμικών, όμως στην πραγματικότητα μέσα από αυτές τις τεχνολογικές λύσεις βοηθούν στην παροχή υπηρεσιών σε σειρά άλλων κλάδων, από την εστίαση έως τον τουρισμό και τις μετακινήσεις. Μπορεί, λοιπόν, για παράδειγμα η BugSense να είναι γνωστή μόνο στην κοινότητα των προγραμματιστών, όμως οι περισσότεροι έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή e-food.gr για να παραγγέλνουν φαγητό. Η εταιρεία ξεκίνησε την πορεία της το 2012 και εξαγοράστηκε το 2015 από τη γερμανική Delivery Hero, η οποία επίσης ξεκίνησε ως μια μικρή startup το 2011 και η τρέχουσα αποτίμησή της είναι 3,1 δισ. δολάρια.

Ραγδαία ανάπτυξη

Αλλες επιχειρήσεις που αξιοποιούν την τεχνολογία των εφαρμογών για την παροχή όμως άλλων υπηρεσιών, είναι για παράδειγμα η Forky, που παρέχει καθημερινά γεύματα μεσογειακής διατροφής. Η εταιρεία ιδρύθηκε μόλις το 2014 και στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης συγκέντρωσε 800.000 ευρώ, ενώ πλέον συνολικά η χρηματοδότηση που έχει συγκεντρώσει είναι 2 εκατ. ευρώ. H Hellas Direct που δραστηριοποιείται στον τομέα της παροχής ασφαλιστικών υπηρεσιών συγκέντρωσε κεφάλαια ύψους 20 εκατ. ευρώ με κύριους επενδυτές τα funds Thirdpoint και Endeavor Catalyst. Οι παραπάνω αναφορές αποτελούν απλώς μόνο μερικές ενδεικτικές περιπτώσεις startups που συνεχίζουν να ακολουθούν επιτυχημένη πορεία.

Οι επενδύσεις στις startups σύμφωνα με στοιχεία της Endeavour Greece ανέρχονταν σε μόλις 500.000 ευρώ για να φτάσουν το 2013 συνολικά σε 42 εκατ. ευρώ.

Οι startups δεν μπορούν να αποτελέσουν βεβαίως τη μοναδική λύση για την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας και πολύ περισσότερο της ανεργίας των νέων. Αυτό που προσφέρουν είναι επιχειρηματικότητα υψηλής προστιθέμενης αξίας και μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία επιχειρήσεων μεγαλύτερης κλίμακας.

Στο Λονδίνο οι μισές καινοτόμες επιχειρήσεις της Ευρώπης

Σε 636.964 υπολογίζεται ο αριθμός των startups στην Ευρωπαϊκή Ενωση με βάση τα στοιχεία. Σε αυτές έχουν περιληφθεί επιχειρήσεις που έχουν δημιουργηθεί από Ελληνες, αλλά εδρεύουν σε άλλες χώρες και κυρίως στο Λονδίνο, όπως για παράδειγμα η Incrediblue και η Workable. Τα συνολικά έσοδα των επιχειρήσεων αυτών σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει η πρωτοβουλία Startup Hubs Europe ανέρχονται σε 320 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική χρηματοδότηση που έχουν λάβει υπολογίζεται σε 17,6 δισ. ευρώ. Στις ευρωπαϊκές startups απασχολούνται συνολικά πάνω από 3 εκατ. άτομα, με τους μισούς από αυτούς να εργάζονται στις startups οι οποίες εδρεύουν στο Λονδίνο.

Αλλωστε, στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται οι περισσότερες επιχειρήσεις, 274.280 και ακολουθεί το Βερολίνο με 171.112 επιχειρήσεις, ενώ στην τρίτη θέση κατατάσσεται το Μόναχο με 95.244 επιχειρήσεις. Το Λονδίνο δεν είναι η μοναδική βρετανική πόλη με σημαντικό αριθμό startups, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν και 51.373 επιχειρήσεις στο Μάντσεστερ.

Το πόσο ελκυστικές θεωρούνται οι επενδύσεις στις νεοφυείς επιχειρήσεις φαίνεται από τα διαχρονικά στοιχεία όχι μόνο για το ύψος των επενδύσεων, αλλά και για τον αριθμό των συμφωνιών. Το 2010 οι συνολικές επενδύσεις ανέρχονταν σε 1,23 δισ. ευρώ και είχαν γίνει 202 συμφωνίες. Το 2014 οι συνολικές επενδύσεις έφτασαν τα 6,64 δισ. ευρώ, ενώ πραγματοποιήθηκαν 633 συμφωνίες.

Στην πλειονότητά τους οι startups στην Ευρώπη είναι πολύ μικρές από πλευράς τζίρου και απασχολούμενου προσωπικού. Ειδικότερα, το 23% είχε το 2014 έσοδα κάτω από 50.000 ευρώ, ενώ το 78% αυτών απασχολεί από 1 έως 4 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή