ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Aναφορά της Αστυνομίας Νέας Υόρκης για τους δημοσιογράφους με περούκα επικαλείται το ΑΠΕ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Αναφορά της αστυνομίας της Νέας Υόρκης επικαλείται, πλέον, η διοίκηση του ΑΠΕ ως πηγή για το τηλεγράφημα που αποκάλυψε την προσπάθεια των δύο δημοσιογράφων, Θ.Δημάδη και Δ. Σουλτογιάννη, να παρακολουθήσουν τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, μεταμφιεσμένοι με περούκες προκειμένου να μην αναγνωριστούν.

Η ανακοίνωση του ΑΠΕ, που καταλήγει ότι «την ευθύνη των τηλεγραφημάτων που δημοσιεύονται στο Πρακτορείο φέρει ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ ΜΠΕ», εκδόθηκε μετά από δημόσια δήλωση του ανταποκριτή του Πρακτορείου στις ΗΠΑ, Γ. Μηλιώνη, ότι δεν είναι ο ίδιος ο συντάκτης της είδησης. Έρχεται δε ως απάντηση στους σαφείς υπαινιγμούς εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ότι το τηλεγράφημα συντάχθηκε επί της ουσίας στην Αθήνα, κατ' εντολήν του ίδιου του Υπουργού Επικρατείας.

Στην ανακοίνωση του Πρακτορείου αναγνωρίζεται, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η σύνταξη της είδησης έγινε στα κεντρικά ενώ προκαλεί, θετική, εντύπωση η δυνατότητα του επιτελείου του να ανασύρει, χωρίς προηγούμενη υπόδειξη προφανώς,τη συγκεκριμένη αναφορά από τον όγκο των αναφορών της αστυνομικής διεύθυνσης της Νέας Υόρκης.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης που εκδόθηκε από το ΑΠΕ, έχει ως εξής:

«Το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων δημοσιεύει την αναφορά της Αστυνομικής Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης (ΝΥPD) για τους δύο Έλληνες δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν μεταμφιεσμένοι τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, στην Νέα Υόρκη.
Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το περιστατικό, στηρίχτηκε σε αυτήν την αναφορά της αμερικανικής αστυνομίας.

Η αναφορά της αστυνομίας της Νέας Υόρκης που συνοδεύεται και από φωτογραφίες των δύο Ελλήνων δημοσιογράφων, ("με τη θέλησή τους", μάλιστα, όπως τονίζεται), σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «στις 17/9, περίπου στις 15:25 αστυνομικοί της ειδικής υπηρεσίας DSS απάντησαν σε κλήση που έλαβαν από την 42η οδό, που βρίσκεται μεταξύ της 2ης και 3ης λεωφόρου, καθώς ειδοποιήθηκαν από την ομάδα ασφαλείας του Έλληνα υπουργού Επικρατείας ότι χρειάζονται βοήθεια. Έπειτα από την άφιξη τους, οι αστυνομικοί προχώρησαν στην εξακρίβωση των στοιχείων των παρακάτω ατόμων:

Όνομα: Αθανάσιος Δημάδης
Όνομα: Δημήτριος Σουλτογιάννης 
(σ.σ: Στην αναφορά καταγράφονται τα πλήρη στοιχεία τους)

«Και τα δύο άτομα έγιναν αντιληπτά να συμπεριφέρονται ύποπτα, καθώς περιφέρονταν σε ένα εστιατόριο ξενοδοχείου. Η ελληνική ομάδα ασφαλείας και οι αστυνομικοί της υπηρεσίας DS πέρασαν από κοινού στον απέναντι δρόμο, σε μια καφετέρια, όπου διαπιστώθηκε ότι και οι δύο άνδρες φορούσαν περούκες. Οι ερευνητές της μονάδας μυστικών υπηρεσιών του τμήματος της Νέας Υόρκης, ενισχύοντας τους αστυνομικούς της DS, έφτασαν επίσης έπειτα από κλήση.

Και τα δύο άτομα ισχυρίστηκαν ότι εργάζονταν σε ελληνικούς τηλεοπτικούς και ειδησεογραφικούς σταθμούς, με ανάθεση να καλύψουν δημοσιογραφικά τους Έλληνες υπουργούς στην Νέα Υόρκη. Και οι δύο υποστήριξαν ότι είναι ξένοι ανταποκριτές. Και οι δύο άνδρες ανέφεραν ότι είχαν αγοράσει τις περούκες από ένα κατάστημα ρούχων που εξειδικεύεται στο ρουχισμό για το Χάλογουιν, ώστε να πλησιάσουν πιο κοντά στην ελληνική αποστολή χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, καθώς και οι δύο ήταν γνωστές φυσιογνωμίες στην Ελλάδα. Ο Σουλτογιάννης δήλωσε πως η πρόθεση τους ήταν να «πιάσουν» τον υπουργό Επικρατείας να ψωνίζει στην Νέα Υόρκη, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση οικονομικής κρίσης…

Οι αστυνομικοί της υπηρεσίας προχώρησαν σε προφορικές επιπλήξεις και στον Δημάδη και στον Σουλτογιάννη να αποφύγουν να πλησιάσουν τον Έλληνα υπουργό, είτε άλλο μέλος της ελληνικής αποστολής»

Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων η αναφορά της αμερικανικής αστυνομίας, που ήταν και η πηγή του τηλεγραφήματος του ΑΠΕ ΜΠΕ από τη Νέα Υόρκη.

Ως εκ τούτου την οφειλόμενη απάντηση προς κάθε ενδιαφερόμενο δεν χρειάζεται να τη δώσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφού τη δίνει η αστυνομία της Νέας Υόρκης. Σε κάθε περίπτωση, την ευθύνη των τηλεγραφημάτων που δημοσιεύονται στο Πρακτορείο φέρει ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ ΜΠΕ».

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

Αργά χθες βράδυ, από τα γραφεία της Ν.Δ. είχε εκδοθεί το ακόλουθο δηκτικό σχόλιο:

«Ο απεσταλμένος του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ - ΜΠΕ) στις Η.Π.Α. κ. Γιώργος Μηλιώνης, με δήλωσή του διέψευσε ότι είναι ο συντάκτης του τηλεγραφήματος για το επεισόδιο του υπουργού - καναλάρχη κ. Παππά με τους δυο Έλληνες δημοσιογράφους, στη Νέα Υόρκη.

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα και περιμένουμε απάντηση από τη διοίκηση του ΑΠΕ - ΜΠΕ για το ποιός συνέταξε και απέστειλε το τηλεγράφημα.

Μήπως τελικά ο υπουργός - καναλάρχης κ. Παππάς έχει και αλλά χαρίσματα εκτός από τη σύνταξη του νόμου - παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες;».

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ