Πράξεις αλληλεγγύης Ελληνοαμερικανών και Ελλήνων

Πράξεις αλληλεγγύης Ελληνοαμερικανών και Ελλήνων

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ελληνοαμερικανός μανάβης που κάθε Σάββατο έφερνε είκοσι τελάρα φρούτα με «αντάλλαγμα» έναν καλοψημένο, μερακλήδικο ελληνικό καφέ. Ο ομογενής που είχε παραχωρήσει για έξι μήνες το αυτοκίνητό του στον πατέρα ενός ασθενούς. Ο φίλαθλος που, έχοντας υπό μάλης αναψυκτικά και γλυκά, πήγαινε να παρακολουθήσει τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα μαζί με τους ενοίκους του Philoxenia House, της Μητρόπολης Νέας Αγγλίας, στη Βοστώνη. Αυτές είναι μερικές μόνον από τις πράξεις αλληλεγγύης Ελλήνων και Ελληνοαμερικανών, που προσφέρουν εδώ και δεκαετίες μια ζεστή αγκαλιά στις οικογένειες Ελλήνων που μεταβαίνουν στις ΗΠΑ για προβλήματα υγείας. «Αν περνούσαμε την αγωνία της νοσηλείας μόνοι μας σε κάποιο διαμέρισμα, θα είχαμε τρελαθεί», ομολογεί ο πατέρας ενός ασθενούς που χρειάστηκε να μείνει στις ΗΠΑ για ενάμιση χρόνο. Τα δύο σπίτια που αποτελούν το Philoxenia Village είναι πλήρως εξοπλισμένα με ηλεκτρικές συσκευές, κλινοσκεπάσματα, δορυφορική τηλεόραση, σύνδεση Ιντερνετ, παιχνίδια για τα παιδιά. «Ουσιαστικά είναι ένα αυτοδιαχειριζόμενο σπίτι από τις οικογένειες που κάθε φορά συγκατοικούν», θυμάται ο ίδιος, «όταν οι μεν λείπουν ένα 24ωρο στο νοσοκομείο, γυρνούν και βρίσκουν ζεστό μαγειρεμένο φαγητό από τους υπόλοιπους». Χριστούγεννα, Πάσχα και γενέθλια δεν περνούσαν χωρίς κάποια μικρή γιορτή.

Με επίκεντρο το Boston Children’s Hospital του Harvard, δραστηριοποιείται μια άλλη ομάδα εθελοντών, το Hellenic Caridac Fund. «Ψυχή» της πρωτοβουλίας είναι η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών Βασιλεία Πάππας, που, έχοντας βιώσει την περιπέτεια της υγείας του παιδιού της, θέλησε να συμπαρασταθεί ουσιαστικά σε γονείς παιδιών με καρδιολογικά προβλήματα και όχι μόνον. Οι εθελοντές που την πλαισιώνουν παρακολουθούν εντός του νοσοκομείου εκπαίδευση πάνω στους κανονισμούς και τη δεοντολογία και εν συνεχεία, ανάλογα με τις δυνατότητές τους, προσφέρουν ό,τι μπορούν: μια επίσκεψη στο νοσοκομείο, μια βόλτα στα αξιοθέατα της πόλης, μετακίνηση από και προς το αεροδρόμιο. Επιπλέον, το Hellenic Cardiac Fund διαθέτει δύο διαμερίσματα στα πέριξ του νοσοκομείου. Η φιλία της κ. Βασιλείας Πάππας με την κ. Αθηνά Κολτσιδοπούλου, πρόεδρο της «Καρδιάς του Παιδιού», που χρονολογείται στο 1980, έχτισε τη «γέφυρα» για την άμεση μετάβαση πολλών ασθενών από την Ελλάδα. «Διακριτικά και γρήγορα μας βοήθησαν οικογενειακώς» διηγείται στην «Κ» η κ. Μαριάννα Ιακωβίδη, που μετέβη τον Ιούλιο στη Βοστώνη. «Μας συμπαραστάθηκαν όλο το δύσκολο 24ωρο της εγχείρισης και στη συνέχεια επικοινωνούσαν καθημερινά μαζί μας, τηλεφωνικά ή διά ζώσης». Φυσικά, η παροχή στέγης ήταν μεγάλη ανακούφιση για την οικογένεια, που διαφορετικά θα έπρεπε να ξοδέψει 4-5.000 δολάρια για έναν μήνα σε γκαρσονιέρα. «Μας στάθηκαν καλύτερα από οικογένεια, εξ ου και αποφάσισα να δραστηριοποιηθώ και εγώ ως εθελόντρια από την Αθήνα», καταλήγει συγκινημένη η κ. Ιακωβίδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή