Ενεργειακές επενδυτικές ευκαιρίες σε Ελλάδα και Ισραήλ

Ενεργειακές επενδυτικές ευκαιρίες σε Ελλάδα και Ισραήλ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί στην επικαιρότητα να κυριαρχούν για τον τομέα της ενέργειας οι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις, σε εξέλιξη ωστόσο βρίσκονται πρωτοβουλίες με στόχο την κινητοποίηση επενδύσεων σε δύο τομείς που έχουν τεθεί ως προτεραιότητα από την Ε.Ε. καθώς συνδυάζουν ανάπτυξη και βελτίωση του περιβάλλοντος. Την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα βρέθηκε ο γενικός διευθυντής και ιδρυτής του Συνδέσμου Πράσινης Ενέργειας του Ισραήλ, κ. Eϊτάν Παρνάς, συνοδευόμενος από τον πρώην αντιπρόεδρο της ισραηλινής αρχής Δημοσίων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας και τον κ. Mος Aβινχάι πρόεδρο της «Energy Efficiency Company». 

Στόχος της επίσκεψης είναι η συνεργασία επιχειρήσεων των δύο χωρών στον τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας, σε έργα κυρίως στην Ελλάδα και παράλληλα η συνεργασία στην αγορά του Ισραήλ, το οποίο είναι έτοιμο να ανακοινώσει ένα πρόγραμμα 1.000 μεγαβάτ στην ηλιακή ενέργεια.

Η ενεργειακή αποδοτικότητα βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε στην Αθήνα η ισραηλινή αντιπροσωπεία με φορείς της «πράσινης ενέργειας», όπως το ΚΑΠΕ, επιχειρηματίες του κλάδου και τον γ.γ. Ενέργειας κ. Μιχάλη Βερριόπουλο. Με τη διοίκηση του ΚΑΠΕ συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας για τη χρήση μιας καινοτόμου τεχνολογίας, της οποίας το Ισραήλ επιχειρεί να κάνει εξαγωγή και σε άλλες χώρες, για εξοικονόμηση ενέργειας σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά.

«Η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι ο κύριος στόχος της επίσκεψής μας στην Ελλάδα» τονίζει στην «Κ» ο κ. Eϊτάν Παρνάς, υπέρμαχος των βιώσιμων πηγών ενέργειας στο Ισραήλ και παγκοσμίως από τη συμμετοχή του σε διάφορες ΜΚΟ. «Η ενέργεια που δεν καταναλώνεται είναι η φθηνότερη ενέργεια. Γι’ αυτό και η κάθε οικονομία είτε είναι δυνατή είτε όχι θα πρέπει να αναζητεί την ενεργειακή αποδοτικότητα. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα που αντιμετωπίζει οικονομική κρίση, μπορεί να αποτελέσει θεμέλιο για μια ισχυρή οικονομία» αναφέρει. Η μεγάλη πρόκληση βέβαια, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να βρεθούν επενδυτές για τέτοια έργα στην Ελλάδα. «Ηρθαμε για να εξετάσουμε τον καλύτερο τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει αυτό» σημειώνει και συμπληρώνει ότι «το Ισραήλ διαθέτει καλές τεχνολογίες και κεφάλαια». Οπως αποκαλύπτει στην «Κ», στη συνάντηση με τον γ.γ. Ενέργειας ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα ενεργειακής αποδοτικότητας που υλοποιεί η Ελλάδα και οι ίδιοι παρουσίασαν στον υπουργό την καινοτόμο τεχνολογία τους που μπορεί να εφαρμοστεί σε ξενοδοχεία και εργοστάσια. Επαφές είχε στην Αθήνα η ισραηλινή αντιπροσωπεία και με επιχειρηματίες του κλάδου των φωτοβολταϊκών για να διερευνηθούν συνεργασίες για επενδύσεις στην αγορά του Ισραήλ. Ο κ. Παρνάς είναι μάλλον για πρώτη φορά αισιόδοξος για την προώθηση των ΑΠΕ στη χώρα του, καθώς ο τομέας συμμετέχει με ποσοστό μόλις 3% στην ηλεκτροπαραγωγή. «Η ανακάλυψη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου άλλαξε τις ενεργειακές προτεραιότητες της κυβέρνησης, αλλά ο σημερινός υπουργός Ενέργειας θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για ένα δυναμικό ξεκίνημα ανακοινώνοντας σύντομα ένα πρόγραμμα 1.000 μεγαβάτ στην ηλιακή ενέργεια» τονίζει ο κ. Παρνάς, ο οποίος βλέπει ότι υπάρχει χώρος για την ελληνική βιομηχανία φωτοβολταϊκών που είναι πιο έμπειρη από αυτήν της πατρίδας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή