Αιχμές ΟΤΕ κατά ΕΕΤΤ για τους όρους ανάπτυξης των νέων δικτύων VDSL

Αιχμές ΟΤΕ κατά ΕΕΤΤ για τους όρους ανάπτυξης των νέων δικτύων VDSL

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε η σύγκρουση για τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα της νέας γενιάς. Ο ΟΤΕ σε μια μακροσκελή ανακοίνωσή του ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι η επιχειρούμενη ρύθμιση από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σχετικά με την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς (new generation networks, NGN) αντιμετωπίζει ασύμμετρα τον ίδιο και τους ανταγωνιστές του.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του ο όμιλος ΟΤΕ κατηγορεί την ΕΕΤΤ ότι η προτεινόμενη από την ίδια ρύθμιση για την ανάπτυξη των NGN, μέσω της τεχνολογίας VDSL Vectoring, χαλαρώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τις επενδύσεις των ανταγωνιστών του και περιορίζει τον ίδιο επιβάλλοντάς του αυστηρότερους, απ’ ό,τι στους ανταγωνιστές του, κανόνες στις επενδύσεις του. Στην πράξη, όπως αναφέρουν στελέχη του, η ΕΕΤΤ βάζει «πάγο» στα επενδυτικά σχέδιά του, μέχρι να προετοιμαστεί κατάλληλα ο ανταγωνισμός.

Η τεχνολογία VDSL Vectoring επιφέρει σημαντική αναβάθμιση των ευρυζωνικών δικτύων παρέχοντας πολλαπλάσιες ταχύτητες μετάδοσης. Υπόσχεται ταχύτητες από 100 έως 300 Mbps αντί 10 έως 50 Mbps που προσφέρουν τα σημερινά δίκτυα. Η αναβάθμιση ωστόσο αυτή χρειάζεται επενδύσεις σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό με τη δημιουργία κυρίως νέων καμπίνων –τα γνωστά ΚΑΦΑΟ– στις γειτονιές. Ο ΟΤΕ έχει ήδη αρχίσει την αναβάθμιση αυτή και μέχρι τώρα έχει εγκαταστήσει σε αρκετά αστικά κέντρα της χώρας περί τις 2.000 καμπίνες. Επιπλέον, πρόσφατα ανακοίνωσε τη σύναψη δανείου 390 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης (EBRD) προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις του.

Αντίθετα, οι ανταγωνιστές του δεν έχουν πραγματοποιήσει καμιά επένδυση προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Χαρακτηρίζουν το VDSL Vectoring «αναγκαίο κακό» και προκρίνουν ως αποτελεσματικότερο μοντέλο ανάπτυξης τα δίκτυα οπτικών ινών που θα φτάνουν μέχρι τα σπίτια (Fiber to the Home). Τα δίκτυα αυτά, αν και απαιτούν πολύ χρόνο και χρήμα για την υλοποίησή τους, προσφέρουν πραγματικά υπερυψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων (gigabits). Ενα σχέδιο που είχε εκπονηθεί το 2008 για την κάλυψη περίπου 2 εκατ. νοικοκυριών προέβλεπε επενδύσεις περίπου 2 δισ. ευρώ. Και παρά τα όσα κατά καιρούς ανακοινώνονται, τα ποσά αυτά δεν υπάρχουν, ή αν υπάρχουν, έχουν πολλαπλούς σκοπούς και όχι την ανάπτυξη ενός δικτύου που απαιτεί νέες καλωδιώσεις, τόσο στους δρόμους όσο και στα κτίρια.

Στην ενδιάμεση λύση του VDSL Vectoring, με ειδικές τεχνικές ο χαλκός του ΟΤΕ μπορεί να υποστηρίξει υψηλές μεν ταχύτητες μετάδοσης, αλλά όχι εκείνες των οπτικών ινών. Ωστόσο η νέα προτεινόμενη ρύθμιση από την ΕΕΤΤ για την ανάπτυξή της, σύμφωνα με τον ΟΤΕ, φαίνεται να βάζει περιορισμούς στα επενδυτικά σχέδιά τους. Ειδικότερα η ΕΕΤΤ προτείνει διαφορετικά ποσοστά κάλυψης για τον ΟΤΕ (80%) σε σχέση με τους ανταγωνιστές του (40%) ως προαπαιτούμενο για την «κατοχύρωση» περιοχών (Αστικών Κέντρων – Α/Κ) επένδυσης. Αυτό σημαίνει ότι ο ΟΤΕ θα πρέπει να προσφέρει δυνητική κάλυψη υπηρεσίας στο 80% των συνδρομητών ενός κέντρου για να το κατοχυρώσει ως «δικό του», ενώ ένας ανταγωνιστής του μπορεί να επιτύχει το ίδιο προσφέροντας δυνητική κάλυψη υπηρεσίας στο 40% των συνδρομητών.

Το δεύτερο εμπόδιο που θέτει η ΕΕΤΤ, σύμφωνα με τον ΟΤΕ, είναι ο χρονικός ορίζοντας των επενδύσεων σε ένα αστικό τηλεπικοινωνιακό κέντρο. Στον ΟΤΕ παρέχονται μόλις έξι μήνες για να πετύχει την επιβαλλόμενη κάλυψη του 80% και στους ανταγωνιστές του 24 μήνες για το 40%.

Από την άλλη πλευρά, οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ κάνουν λόγο για «κροκοδείλια δάκρυα» και άσκηση προκαταβολικώς πίεσης στην ΕΕΤΤ με τη δημοσιοποίηση κατ’ επιλογήν και μονομερών στοιχείων από τον ίδιο.

Σημειώνουν ότι πρόθεση του ομίλου ΟΤΕ είναι η εκ νέου μονοπώληση της αγοράς μέσω εγκλωβισμού του ανταγωνισμού στο μεταπρατικό μοντέλο που λειτούργησε η αγορά στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η κατάσταση δεν θα αργήσει να ξεκαθαρίσει. Και οι προθέσεις για επενδύσεις όσων έχουν κεφάλαια θα φανούν σύντομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή