Ο ανταγωνισμός Ριάντ – Τεχεράνης οδηγεί σε μείωση την τιμή του πετρελαίου

Ο ανταγωνισμός Ριάντ – Τεχεράνης οδηγεί σε μείωση την τιμή του πετρελαίου

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν κρίνει κανείς από την αντίδραση της αγοράς και τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, θα θεωρήσει πως έχουν ήδη μειωθεί οι προσδοκίες από την ανεπίσημη συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ, που αρχίζει αύριο στην Αλγερία.

Η συνάντηση, που πραγματοποιείται στο περιθώριο του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ, φάνηκε να αυξάνει τις προσδοκίες πως αυτήν τη φορά οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες θα συμφωνήσουν το «πάγωμα» της παραγωγής για να ανεβάσουν τις τιμές του πετρελαίου.

Εως τώρα, οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες δεν έχουν κατορθώσει να συμφωνήσουν σε πάγωμα της παραγωγής «μαύρου χρυσού». Εχουν, αντιθέτως, αντιδράσει στην πτώση των τιμών, αυξάνοντας όλες την παραγωγή τους για να διασφαλίσουν μερίδιο στην παγκόσμια αγορά. Εκτός από το Ιράν, που αμέσως μετά την άρση των εναντίον του κυρώσεων άρχισε να αυξάνει την παραγωγή, και το Ιράκ, που επίσης επιδιώκει να επιστρέψει στα προ του πολέμου επίπεδα παραγωγής, επιστρέφουν στην παγκόσμια αγορά οι ενεργειακοί πόροι της Λιβύης, της σημαντικότερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας της Αφρικής, παρά τα προβλήματα που παρουσιάζονται προσωρινά εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ φυλών.

Οποιαδήποτε προσπάθεια για συμφωνία έχει προσκρούσει σε αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των χωρών του ΟΠΕΚ και προπαντός στον ανταγωνισμό ανάμεσα στο Ριάντ και στην Τεχεράνη.

Ετσι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες έχουν αφήσει τις τιμές του πετρελαίου να κατρακυλούν μέχρι και στο αδιανόητο άλλοτε επίπεδο των 26 δολαρίων το βαρέλι στα οποία βρέθηκε τον Φεβρουάριο το αργό.

Αυτήν τη φορά ενέπνευσαν ελπίδα οι δηλώσεις του προέδρου της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, που επιδιώκει μια συμφωνία «παγώματος» της παραγωγής. Η οικονομία της Βενεζουέλας έχει κυριολεκτικά καταστραφεί από τη στιγμή που κατέρρευσαν οι τιμές της «μονοκαλλιέργειας», όπως ήταν το πετρέλαιο για τη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας επικαλέστηκε τη συζήτηση που είχε με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί και η εκτίμησή του φάνηκε να αποκτά ιδιαίτερο βάρος, καθώς η άρνηση του Ιράν ήταν ο παράγοντας που οδήγησε σε αποτυχία την αμέσως προηγούμενη προσπάθεια για συμφωνία τον Απρίλιο. Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφή την πρόθεσή της να επαναφέρει την παραγωγή της στα προ των κυρώσεων επίπεδα.

Οι δηλώσεις Μαδούρο συνέπεσαν με αυτές του Ιρανού ηγέτη που για πρώτη φορά φάνηκε να προσανατολίζεται σε μια συμφωνία με σκοπό τη στήριξη των τιμών του «μαύρου χρυσού». Σύμφωνα με το ιρανικό δίκτυο Πληροφοριών για την Ενέργεια και το Πετρέλαιο, ο Χασάν Ρουχανί τάχθηκε προ ημερών υπέρ της στενής συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, τις οποίες κάλεσε να συνεννοηθούν κατά τη συνάντηση της Αλγερίας για να σταθεροποιήσουν την αγορά πετρελαίου. «Ελπίζω, μέσω της συνεργασίας και της δέσμευσης, να γίνουν αποτελεσματικά βήματα για το συλλογικό συμφέρον στη συνάντηση του ΟΠΕΚ». Ετσι ο Ντεσμπάντε Αμπισέκ, αναλυτής της Natixis, δήλωνε τη Δευτέρα πως «υπάρχει σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για πάγωμα της παραγωγής». Οπως επισήμανε ο ίδιος, μια συμφωνία συμφέρει τόσο τον ΟΠΕΚ όσο και τη Ρωσία, «δεδομένου ότι το Ιράν δεν αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή του τους επόμενους έξι με 12 μήνες».

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, έχει και εκεί εμπνεύσει προσδοκίες, καθώς στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία και ο ΟΠΕΚ πρέπει να συμφωνήσουν «πάγωμα» της παραγωγής για να σταθεροποιήσουν την αγορά πετρελαίου. Η τοποθέτησή του αυτή είχε οδηγήσει άμεσα σε άνοδο των τιμών κατά 3%. Τις ίδιες ημέρες, άλλωστε, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ χαρακτήρισε «ιστορική» τη συνάντησή του με τον Σαουδάραβα ομόλογό του. Οπως επισημαίνει ο Γκαουράβ Ανιότρι, αναλυτής της ιστοσελίδας ενεργειακών θεμάτων seekingalpa.com, δεν επιτεύχθηκε κάποια συμφωνία, καθώς το Ριάντ έσπευσε άμεσα να διασαφηνίσει ότι το «πάγωμα» της παραγωγής ήταν μόνο μία από τις επιλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή