Ενας «χρυσός οδηγός» για τους εθελοντές του κόσμου

Ενας «χρυσός οδηγός» για τους εθελοντές του κόσμου

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολβιος: ο ευδαίμων, ο ευτυχής, ο μακάριος. Πόσο όμορφη και εύηχη λέξη και πόσο ταιριαστή του εγχειρήματος. «Οσοι συμμετέχουν σε μια δράση, όσοι βοηθούν τον συνάνθρωπό τους είναι γεμάτοι χαρά. Είναι μεγάλη η ικανοποίηση που δίνει η προσφορά. Το να βγει κάποιος θλιμμένος από μια τέτοια διαδικασία απλώς δεν γίνεται», λέει στην «Κ» ο Εμμανουήλ Δαμίγος, εμπνευστής και ιδιοκτήτης του διεθνούς δικτύου δράσης «Ολβιος» (olbios.org), που μετρά μόλις λίγους μήνες συναρπαστικής ζωής.

Είναι το αποτέλεσμα δουλειάς επτά χρόνων για τον Δαμίγο, καθηγητή Ηθικής Φιλοσοφίας, με έδρα τη Γαλλία τα τελευταία 25 χρόνια. «Κάποια στιγμή παρατήρησα ότι οι πιο πολύτιμοι άνθρωποι αυτή τη στιγμή, αυτοί που συμμετέχουν σε κοινωνικές δράσεις, προτείνουν, δημιουργούν, αντί να βρίσκονται συνέχεια στα media σαν παράδειγμα κοινωνικού μοντέλου ή έστω σαν παράδειγμα κάποιου που κάνει κάτι που λειτουργεί εμπνέοντας και τους υπόλοιπους, απουσιάζουν από τα Μέσα», λέει στην «Κ».

«Μολονότι είναι ένας κόσμος που είναι σε έκρηξη σε όλους τους τομείς, μένει συστηματικά αόρατος ή μπαίνει στο τέλος των ειδήσεων σαν ένα ευχάριστο νέο, κάτι λίγο συμπαθητικό, λίγο ανώδυνο. Κι όμως, οι δράσεις αυτές δεν στηρίζονται απλώς σε μια καλή πρόθεση. Είναι πολύ περίπλοκο να το καταφέρει κανείς. Χρειάζεται μέθοδος, στρατηγική, συμμαχίες. Στην αρχή δεν σε βοηθάει κανείς, ούτε κυβέρνηση, ούτε τοπικές αρχές, ούτε επιχειρήσεις. Πρέπει πρώτα να τα καταφέρεις μόνος σου, να πετύχεις για να έχεις βοήθεια. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν πονέσει για να αλλάξουν ζωές, ξεκινώντας κάτι μόνοι τους χωρίς να τους ξέρει κανείς».

Επίπονη έρευνα

Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα του «Ολβιου», με τη βοήθεια του Γιώργου Μασουρίδη, μιας ονλάιν πλατφόρμας, ενός ηλεκτρονικού «χρυσού οδηγού» για όλες τις κοινωνικές δράσεις και πρωτοβουλίες που λαμβάνουν αυτή τη στιγμή χώρα στον κόσμο. Επειτα από επίπονη έρευνα και εργασία, ο Ολβιος είναι σήμερα στον αέρα και μάλιστα σε τέσσερις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και πορτογαλικά), παρουσιάζοντας αναλυτικά περισσότερες από 2.000 δράσεις ανά τομέα (πολιτική, οικονομία, δικαιοσύνη, ανθρώπινα δικαιώματα, εκπαίδευση, περιβάλλον, πολιτισμό, νέες τεχνολογίες κ.λπ.), ώστε όλοι να μπορούν να ενημερωθούν, να προσφέρουν, να συμμετέχουν.

«Αυτό που θέλουμε είναι να υπηρετήσουμε τις δύο κοινωνικές ομάδες τις οποίες θεωρούμε τις μακράν πιο ενδιαφέρουσες και πολύτιμες», λέει ο ίδιος. «Αυτούς που ήδη συμμετέχουν σε μια κοινωνική δράση και αυτούς, ακόμα περισσότερους, που θα ήθελαν να πάρουν μέρος αλλά είτε είναι δύσπιστοι είτε δεν ξέρουν από πού να αρχίσουν».

Μέσω του «Ολβιου», τους δείχνουν τον «δρόμο», επιτρέποντάς τους να ανιχνεύσουν το τοπίο και να εντοπίσουν τις δράσεις που τους ταιριάζουν. «Είναι ίσως το μόνο σοβαρό πράγμα που συμβαίνει, το οποίο μάλιστα μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα. Θέλαμε να δείξουμε τους ανθρώπους που είναι πίσω και κινούν αυτόν τον κόσμο».

«Ο κόσμος αναζητεί κίνητρο»

Δουλεύοντας αυτό το πρότζεκτ, ο Εμμανουήλ Δαμίγος διαπίστωσε διάφορα πράγματα, όπως ότι στη Φινλανδία το εκπαιδευτικό σύστημα έχει πετύχει, ότι υπάρχουν χώρες της Λατινικής Αμερικής χωρίς διαφθορά, ότι η κοινωνική επιχειρηματικότητα ανθεί όπου υπάρχουν κίνητρα και ενημέρωση, όπου η συμμετοχή βρίσκεται στην κουλτούρα, ξεκινάει από το σχολείο. «Σε πολλές χώρες έχουν αφαιρέσει από τον κόσμο το δικαίωμα να προσφέρει.

Είναι τεράστιος ο αριθμός των ανθρώπων που δηλώνουν πρόθυμοι να αλλάξουν κάτι στη γειτονιά τους είτε στην κοινωνία αλλά ποτέ δεν κάνουν το βήμα». Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα, όπου η γενναιοδωρία θεωρείται συστατικό του DNA μας, οι επιδόσεις στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς είναι χαμηλές.

Στο CAF World Giving Index 2015, για παράδειγμα, την παγκόσμια κατάταξη των χωρών με βάση τη γενναιοδωρία των πολιτών, την προσφορά χρόνου, χρημάτων και βοήθειας σε αγνώστους, η Ελλάδα φιγουράρει στην 140η θέση σε σύνολο 145 χωρών. Πρώτη εμφανίζεται η Μιανμάρ, με τις ΗΠΑ και τη Νέα Ζηλανδία να ακολουθούν.

Ο κ. Δαμίγος θεωρεί ότι τα στοιχεία αυτά είναι εν πολλοίς παραπλανητικά.

Ο κόσμος, λέει, αναζητεί κίνητρο, ενημέρωση, διέξοδο, για να ξεδιπλώσει τις αρετές του. «Ηθελα να συγκεντρώσω το καλό του κόσμου σε ένα μέρος ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο.

Καλώ όλους να παρουσιάσουν τη δουλειά τους μέσω της πλατφόρμας, η διαδικασία είναι πανεύκολη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή