Σ. Λαβρόφ: «Η εκεχειρία στη Συρία εξαρτάται από όλους, όχι μόνο από τη Ρωσία»

Σ. Λαβρόφ: «Η εκεχειρία στη Συρία εξαρτάται από όλους, όχι μόνο από τη Ρωσία»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκ νέου κήρυξη εκεχειρίας στη Συρία εξαρτάται από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και όχι μόνο από τις «μονομερείς παραχωρήσεις της Ρωσίας» υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ.

«Μπορούμε να μιλήσουμε για την αναβίωση της εκεχειρίας μόνο σε συλλογική βάση» είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική εκπομπή Vesti.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ κατέληξαν στις 9 Σεπτεμβρίου σε μια συμφωνία που περιλάμβανε την κατάπαυση του πυρός σε όλη τη Συρία, τη βελτίωση της πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας αλλά και την πιθανότητα έναρξης κοινών επιχειρήσεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου Αλ Νόσρα. Η εκεχειρία αυτή κατέρρευσε μία εβδομάδα αργότερα, όταν δέχτηκε επίθεση ένα κομβόι που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Λαβρόφ ζήτησε τη διενέργεια έρευνας για το επεισόδιο αυτό, επαναλαμβάνοντας ότι η ρωσική και η συριακή πολεμική αεροπορία δεν εμπλέκονταν στην επίθεση. Έκανε επίσης έκκληση, για άλλη μία φορά, να διαχωριστούν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης από το Μέτωπο Αλ Νόσρα, παρατηρώντας ότι πρόσφατα ομάδες μαχητών της αντιπολίτευσης συγχωνεύτηκαν με αυτήν την οργάνωση.

Συρία: 25 νεκροί από τους σημερινούς βομβαρδισμούς  

Παράλληλα, στη Συρία η κατάστση συνεχίζει να είναι έκρυθμη, με καθημερινούς βομβαρδισμούς και θανάτους.

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος κατέλαβαν μια περιοχή που ήταν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στα βόρεια του Χαλεπιού, ανακοίνωσαν το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένα υψηλόβαθμο στέλεχων των ανταρτών και η κρατική τηλεόραση.

Η κατάληψη του στρατοπέδου Χανταράτ «ήταν το αποτέλεσμα των εντατικών βομβαρδισμών από τις καθεστωτικές δυνάμεις και των σφοδρών, συνεχών βομβαρδισμών από τα αεροσκάφη της Ρωσίας και του καθεστώτος» ανέφερε το Παρατηρητήριο.

Ένα στέλεχος των ανταρτών που βρίσκονται στο Χαλέπι επιβεβαίωσε την κατάληψη του Χανταράτ.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, από τους σημερινούς βομβαρδισμούς στο Χαλέπι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 25 άνθρωποι. Μεταξύ αυτών ήταν και επτά που έχασαν τη ζωή τους ενώ περίμεναν στην ουρά για να αγοράσουν γιαούρτι σε μια αγορά της συνοικίας Μπουστάν αλ Κασρ. Ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη περιέγραψε μια τραγική εικόνα, με αιμόφυρτους ανθρώπους και διαμελισμένα πτώματα παντού. Τα νοσοκομεία που λειτουργούν ακόμη στο Χαλέπι έχουν γεμίσει από τους τραυματίες.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή