Brexit και φορολογία ασκούν μεγάλες πιέσεις στις τιμές ακινήτων στο Λονδίνο

Brexit και φορολογία ασκούν μεγάλες πιέσεις στις τιμές ακινήτων στο Λονδίνο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχωρούν οι ζητούμενες τιμές κατοικιών στο Λονδίνο, καθώς οι ιδιοκτήτες διαπιστώνουν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit και η πολιτική αστάθεια που ακολούθησε, αλλά και η αυξημένη πλέον φορολογία έχουν περιορίσει τη ζήτηση, αποθαρρύνοντας τους ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Lonres, κατά τη διάρκεια των 10 εβδομάδων που μεσολάβησαν από την ψηφοφορία της 23ης Ιουνίου, το 75% των ιδιοκτητών πολυτελών κατοικιών προχώρησε σε μείωση των ζητούμενων τιμών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό κατά τις εβδομάδες που προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος είχε διαμορφωθεί σε 33%.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την ανασφάλεια που προκλήθηκε στους αγοραστές από το Brexit, σημαντικό ρόλο στη μείωση του ενδιαφέροντος για την απόκτηση κατοικιών στο Λονδίνο διαδραμάτισε και η αύξηση του φόρου μεταβίβασης, με αποτέλεσμα ο σχετικός συντελεστής να ανέρχεται πλέον ακόμη και στο 15% για τα ακριβότερα ακίνητα.

Ενδεικτικό των πιέσεων που έχουν ασκηθεί στην αγορά είναι ότι οι τιμές στις δημοφιλέστερες συνοικίες του κεντρικού Λονδίνου, όπως το Τσέλσι και το Νάιτσμπριτζ, μειώθηκαν κατά 8,9% και 6,8% αντίστοιχα κατά το διάστημα από τις αρχές του έτους και μέχρι το τέλος Αυγούστου, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Lonres που δημοσίευσε το πρακτορείο Bloomberg, κατά το διάστημα μετά το δημοψήφισμα, η μέση τιμή πώλησης των πολυτελών κατοικιών στο κεντρικό Λονδίνο υποχώρησε κατά 3,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και διαμορφώθηκε σε 23.500 ευρώ/τ.μ.

Οι αγοραπωλησίες υποχώρησαν κατά 42%, ενώ μειωμένες κατά 25% ήταν και οι εντολές ανάθεσης πώλησης νέων κατοικιών, δείγμα ότι σταδιακά περιορίζεται και ο αριθμός των πωλητών εν μέσω περιορισμένης ζήτησης. Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι ότι, σύμφωνα με την Countrywide Plc., τη μεγαλύτερη κτηματομεσιτική εταιρεία της χώρας, οι τιμές των πολυτελών κατοικιών στο κεντρικό Λονδίνο αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 6% φέτος, ενώ η πτώση των τιμών των κατοικιών στο ευρύτερο Λονδίνο θα περιοριστεί σε 3,5%.

Οι επιβαρύνσεις

Η πτωτική πορεία της ζήτησης έχει αρχίσει να πλήττει ήδη τις εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, καθώς οι πωλήσεις των κατοικιών που βρίσκονται υπό κατασκευή έχουν υποχωρήσει κατά 34% κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του έτους, αγγίζοντας τις 4.600 πωλήσεις, έναντι 6.974 πωλήσεων κατοικιών πριν από ένα χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι από τον Απρίλιο και μετά οι ιδιοκτήτες καλούνται να καταβάλουν 3% επιπλέον τέλος χαρτοσήμου, ενώ είχαν προηγηθεί φορολογικές αυξήσεις και το 2014 για όλους τους αγοραστές πολυτελών κατοικιών. Ειδικά για περιπτώσεις ιδιοκατοίκησης, η φορολογική επιβάρυνση για κατοικίες αξίας υψηλότερες των 1,5 εκατ. στερλινών αγγίζει το 12%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή