Πρόσωπα και πράγματα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρασε από τη Βουλή η συμφωνία για το Ελληνικό

Ενα ακόμα σημαντικό βήμα πραγματοποιήθηκε εντός της εβδομάδας αναφορικά με την έναρξη της υλοποίησης της επένδυσης συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, η οποία περιλαμβάνει και την παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και έργα αξίας 1,5 δισ. ευρώ που πρόκειται να διαθέσουν οι επενδυτές για την κατασκευή δημοσίων δικτύων. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ (Ιούλιος 2016), η αξιοποίηση του ακινήτου του Ελληνικού αναμένεται να έχει μια μακροπρόθεσμη θετική επίπτωση στην καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία συνολικά 90.000 θέσεων εργασίας από την κατασκευή και λειτουργία του έργου, ενώ ο πραγματικός μισθός ανά απασχολούμενο μισθωτό θα εμφανίσει σταθερή άνοδο σε όλη την περίοδο ανάπτυξης του ακινήτου.

Ο πονοκέφαλος της εμπορικής και αντικειμενικής στα συμβόλαια

Ενδιαφέρον θα έχει ο τρόπος με τον οποίο θα προσεγγίσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών το ζήτημα των διασταυρώσεων ανάμεσα στις τραπεζικές καταθέσεις και τα δηλωθέντα εισοδήματα των πολιτών εκείνων που προχώρησαν σε αγοραπωλησίες ακινήτων τα τελευταία χρόνια (κυρίως πριν από την οικονομική κρίση), αναγράφοντας στα συμβόλαια την αντικειμενική και όχι την αγοραία αξία του ακινήτου, η οποία ήταν και υψηλότερη. Με τον τρόπο αυτό, τόσο οι πωλητές όσο και οι αγοραστές γλίτωναν σημαντικό ύψος φόρων, καθώς υπήρχαν περιπτώσεις όπου η αξία των ακινήτων ήταν πολλαπλάσια της αντικειμενικής. Το ζήτημα είναι ότι σχεδόν όλες οι πράξεις που έγιναν στην Ελλάδα τις τελευταίες δύο δεκαετίες και πριν από την πτώση των τιμών τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιήθηκαν με τον συγκεκριμένο τρόπο.

68 οικολογικές κατοικίες στην Τρανσυλβανία

Μια σημαντική επένδυση της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ ξεκίνησε να υλοποιείται στη Ρουμανία και συγκεκριμένα στην περιοχή Vama Buzaului, στους πρόποδες του όρους Cicucas στην εμβληματική για τη βαλκανική χώρα περιοχή της Τρανσυλβανίας. Συγκεκριμένα, ένας όμιλος από Ολλανδούς και τοπικούς επενδυτές αναπτύσσει ένα συγκρότημα αποτελούμενο από 68 οικολογικές κατοικίες, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020. Το συγκρότημα ονομάζεται Valley 21 και αποτελεί προϊόν σύμπραξης ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση έχει παραχωρήσει τη σχετική έκταση, συμμετέχοντας έτσι ενεργά στην επένδυση την οποία έχει προτείνει και δρομολογεί ο Ολλανδός επενδυτής κ. Gerard Doedee ήδη από το 2010.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή