Εικόνα «ερήμωσης» στην κτηματαγορά

Εικόνα «ερήμωσης» στην κτηματαγορά

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω κρίσης, η συντριπτική πλειονότητα των κατασκευαστών ακινήτων και των εταιρειών ανάπτυξης συγκροτημάτων κατοικιών και γραφείων έχουν αναστείλει τα επενδυτικά τους προγράμματα, αναμένοντας την εκδήλωση ζήτησης, προκειμένου να προβούν σε νέες επενδύσεις. Ωστόσο, όπως τονίζουν στελέχη του κλάδου, η εικόνα «ερήμωσης» που καταγράφεται στην κτηματαγορά, με τις επενδύσεις σε κατοικίες να έχουν υποχωρήσει κατά 95% από το 2007 μέχρι σήμερα, δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση, που έχει μειώσει το εισόδημα ή στην έλλειψη πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εισηγμένης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων REDS, κ. Γιάννη Μωραΐτη, ένα πρόβλημα που καταγράφεται στην αγορά είναι ότι ακόμα και όσοι έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα και ενδιαφέρονται να αγοράσουν κάποιο ακίνητο, προσπαθούν να εξασφαλίσουν τιμές κάτω από το κόστος, ουσιαστικά δηλαδή επί ζημία του πωλητή, ακόμα και αν η τιμή που αυτός ζητεί είναι «δίκαιη», δηλαδή ενσωματώνει ένα λογικό κέρδος και όχι τα υπερκέρδη του παρελθόντος. Αυτό είναι εμφανές στην αγορά κατοικίας, ενώ συχνά καταγράφεται και στα επαγγελματικά ακίνητα. Οπως τονίζει ο κ. Μωραΐτης, πλέον στην αγορά σπάνια προσφέρεται ακόμα και η απόδοση του κεφαλαίου που έχει επενδύσει κανείς σήμερα. Για παράδειγμα, μπορεί μια εταιρεία να αγοράσει ένα παλιό κτίριο γραφείων, να το ανακατασκευάσει πλήρως, μετατρέποντάς το σε σύγχρονο, αλλά και πάλι να μην κατορθώσει να το μισθώσει σε τιμές που να καλύπτουν έστω μια κάποια απόδοση του κεφαλαίου που επενδύθηκε, καθώς οι χρήστες αναζητούν συνεχώς χαμηλότερες τιμές ενοικίασης, «ποντάροντας» στην πληθώρα κενών κτιρίων γραφείων.

Οι αρνητικές προοπτικές που καταγράφουν τα στελέχη της αγοράς ακινήτων για την πορεία της ζήτησης στο άμεσο μέλλον, αποτυπώνονται και στις εκτιμήσεις τους για την εικόνα που εμφανίζει η οικονομία. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων REDS, «αν και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 άρχισαν να εμφανίζονται ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, η από τα τέλη του 2015 συνεχιζόμενη αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής της χώρας μας συντήρησε την αβεβαιότητα. Ταυτόχρονα, τα δημοσιονομικά μέτρα που λήφθηκαν, επιδρούν αρνητικά στις οικονομικές επιδόσεις της χώρας, αφού, στην πλειονότητά τους πρόκειται για αυξήσεις των άμεσων και έμμεσων φόρων, οι οποίες και το διαθέσιμο εισόδημα μειώνουν και την επιχειρηματική δράση επιβαρύνουν. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση και για το 2016».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή