Προαπαιτούμενα με προθεσμίες και ερωτήματα

Προαπαιτούμενα με προθεσμίες και ερωτήματα

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προθεσμία έως την Πέμπτη έχει η κυβέρνηση για να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ και, όπως όλα δείχνουν, είναι πολύ πιθανό να κάνει την έκπληξη. Μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου την Παρασκευή, τα δύσκολα ανοικτά θέματα έχουν περιοριστεί σε δύο: στη συγκρότηση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και στην κάλυψη του ελλείμματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της αναπροσαρμογής του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ), που θα οδηγήσει σε αύξηση τιμολογίων.

Ωστόσο, παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται από την πλευρά των δανειστών, η εκτίμηση και από τη μεριά τους είναι πως η άρση των εκκρεμοτήτων είναι θέμα ημερών, ακόμη κι αν χαθεί η προθεσμία της Πέμπτης. Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, διαβεβαιώνει ότι το χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει. Εξάλλου, διαπιστώνει ότι και η στάση των πιστωτών δεν είναι ανελαστική. Ενδεικτική της στάσης της κυβέρνησης είναι η απόφαση να αλλάξει, την Παρασκευή, τη νομοθετική ρύθμιση που οδήγησε σε εμπλοκή την πώληση του ΔΕΣΦΑ στην αζερική Socar. Είναι σαφές ότι η Αθήνα θέλει να κλείσει και την τρέχουσα αξιολόγηση, αλλά και την επόμενη έγκαιρα ώστε να υποχρεώσει τους Ευρωπαίους να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για το χρέος, όσο ακόμη απέχουν χρονικά παράγοντες που de facto περιπλέκουν τη συζήτηση, όπως οι γερμανικές εκλογές. Στις Βρυξέλλες θεωρούν μάλλον αισιόδοξη την εκτίμηση του κ. Τσίπρα ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει εντός του Οκτωβρίου, αλλά δεν αποκλείουν να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ετσι, τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να κλείσουν τις επόμενες ημέρες είναι:

1. Στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων:

• Η στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου υπερταμείου. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Ευρωζώνης (σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) φαίνεται πως θα οδηγήσουν σε συμφωνία το προσεχές διάστημα. Οι πιστωτές δέχονται πλέον τα πρόσωπα που προτείνει ο κ. Τσακαλώτος (μεταξύ αυτών και η σύζυγος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ). Ωστόσο, θέτουν αυστηρότερες προϋποθέσεις στη στελέχωση του διοικητικού συμβουλίου του ταμείου, που θα γίνει αργότερα. Σημειώνεται ότι το εποπτικό συμβούλιο θα έχει πέντε μέλη, εκ των οποίων τα τρία μέλη θα οριστούν από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ θα είναι εκείνο που θα ορίσει τα μέλη της διοίκησης του υπερταμείου.

• Η δημιουργία του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του νέου υπερταμείου.

• Η προκήρυξη από το ΤΑΙΠΕΔ του διαγωνισμού για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Εγνατία Οδό.

• Η ολοκλήρωση των κυβερνητικών δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Πρόκειται για περίπου 20 δράσεις, μεταξύ των οποίων και η μεταφορά από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ του 5% του ΟΤΕ.

• Η αναδιάρθρωση του πλαισίου λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

2. Στον κλάδο της ενέργειας:

• Οι αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ο νέος τρόπος κατανομής του ΕΤΜΕΑΡ, που θα οδηγεί στον μηδενισμό του ελλείμματος έως τον Ιούνιο του 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα διαφωνεί με τις ρυθμίσεις που θέσπισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι και προβλέπουν τη μεταφορά του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ (ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ, με βάση τις σημερινές προβλέψεις) στις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και την εφαρμογή ειδικού τέλους κατ’ αναλογίαν των μεριδίων τους στην αγορά. Οι δανειστές ζητούν την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθούν και τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Σενάριο το οποίο το υπουργείο προσπαθεί να το αποφύγει.

• Η αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που διαθέτει η ΔΕΠΑ σε τρίτους μέσω δημοπρασιών, με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

• Η υπογραφή συμβάσεων μεταξύ ΔΕΗ και ενεργοβόρων βιομηχανιών, που θα λαμβάνουν υπόψη το κόστος και το καταναλωτικό τους προφίλ.

3. Στο σκέλος των εσόδων:

Η ενίσχυση των πόρων της αρχής δημοσίων εσόδων. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη διασφάλιση επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και υλικών πόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή