80 χρόνια πριν… 24-ΙX-1936

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΙΘΙΟΠΙΑ ΚΑΙ ΚΤΕ: Γενεύη, 23.- Η Επιτροπή Εξελέγξεως των Διαπιστευτηρίων των πληρεξουσίων της Κοινωνίας των Εθνών συνήλθε την πρωίαν κεκλεισμένων των θυρών υπό την προεδρίαν του αντιπροσώπου του Περού κ. Τουντέλα. Οι κ.κ. [υπουργοί Εξωτερικών] Ντελμπός [της Γαλλίας] και Ηντεν [της Βρετανίας] μετέσχον της συνεδριάσεως αυτής. Κατά την απογευματινήν συνεδρίασιν ενεκρίθη η εισήγησις του κ. Νικολάου Πολίτου (φωτογραφία) περί της Αιθιοπίας και ευθύς κατόπιν συνεκλήθη η Συνέλευσις διά να αποφασίση σχετικώς. […] Ανεκοινώθη ότι η Επιτροπή Ελέγχου Διαπιστευτηρίων […] επρότεινεν όπως η [αιθιοπική] αντιπροσωπεία γίνη δεκτή εις την Συνέλευσιν, της Αιθιοπίας διατηρούσης την ιδιότητά της ως μέλους της ΚΤΕ. Κατόπιν της ψηφοφορίας η Συνέλευσις της ΚΤΕ διά ψήφων 39 έναντι 4 αρνητικών (Ουγγαρία, Αλβανία, Αυστρία, Ισημερινός) και 6 αποχής, απεδέχθη όπως η αιθιοπική αντιπροσωπεία εξακολουθήση να παρίσταται εις τας συνεδριάσεις της 17ης Γενικής Συνελεύσεως των μελών της ΚΤΕ. […] Οι ενταύθα αγγλικοί κύκλοι δείκνυνται απολύτως ικανοποιημένοι εκ της εισηγήσεως του κ. Ν. Πολίτου.

ΙΤΑΛΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ: Ρώμη, 23.- Η εφημερίς «Φασιστικόν Καθεστώς» της Κρεμόνας παρατηρεί ότι η ληφθείσα απόφασις σχετικώς προς την συμμετοχήν των Αιθιόπων αντιπροσώπων εις την Γενικήν Συνέλευσιν, αποτελεί αποτυχίαν διά την Γαλλίαν και την Αγγλίαν, αι οποίαι, ως λέγει η εφημερίς, υπήρξαν θύματα της δημαγωγίας, η οποία παρατηρείται εις την Γενεύην. Οσον αφορά την παρατηρηθείσαν διαδικασίαν, η εφημερίς τονίζει ότι όλη αυτή η υπόθεσις δεν μας ενδιαφέρει. Η Ιταλία εδήλωσεν ήδη ότι είναι διατεθειμένη να συνεργασθή αλλ’ ουχί υπό τοιαύτας συνθήκας. Η Γενεύη ουδέποτε θα δυνηθή να πράξη τι άνευ της συνεργασίας της Ιταλίας.

ΙΣΠΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ: Παρίσιοι, 23.- Ειδήσεις εκ Μαδρίτης επιβεβαιούν ότι εν Βαρκελώνη εξερράγη στάσις και το πλήθος εξηγέρθη ζητούν την απομάκρυνσιν του προέδρου της Χενεραλιδάδ Κομπανύς. Λέγεται ότι η στάσις προεκλήθη υπό αναρχικών στοιχείων […].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή