Η πικρή ήττα του βολονταρισμού

Η πικρή ήττα του βολονταρισμού

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πολιτικός βολονταρισμός που κυβερνά έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα εξαιτίας της πορείας της οικονομίας. Η οικονομία δεν ανταποκρίνεται στην αισιοδοξία των κυβερνητικών παραγόντων. Η αισιοδοξία της βούλησης θα αποδειχθεί πάλι μία αυταπάτη που πυροδότησε εξαγγελίες και στόχους, καθώς τα αποτελέσματα δεν δικαιώνουν την υπεροχή της θέλησης έναντι της νόησης, της σκέψης και της πραγματικότητας. Οι πρώτες ενδείξεις είναι χαρακτηριστικές.

Στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου, οι εξαγωγές προϊόντων (χωρίς καύσιμα και πλοία) ήταν 10,5 δισ. ευρώ μειωμένα κατά 1,8%. Οι εισπράξεις της χώρας από μεταφορές (κυρίως ναυτιλία) είναι 4,2 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 38%. Αποδεικνύεται ότι το καθεστώς των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων είχε αρνητικές επιπτώσεις στις εξαγωγές. Περιθωριοποιείται η οικονομία. Επιπλέον, όμως, πλήττεται και η βιομηχανική παραγωγή, η οποία σημειώνει πτώση 5,9% τον Ιούλιο.

Η δυσμενέστερη όμως εξέλιξη είναι η πτώση των εισπράξεων από τον τουρισμό. Η ελπίδα για ανάκαμψη της οικονομίας στηριζόταν κυρίως στην αναμενόμενη αύξηση του τουρισμού. Κι όμως τα στοιχεία του επταμήνου σοκάρουν. Οι εισπράξεις από τον τουρισμό είναι εφέτος 6,7 δισ. ευρώ, έχουν μειωθεί κατά 4,8% σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην κάμψη της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 8,9%, καθώς οι αφίξεις τον συγκεκριμένο μήνα αυξήθηκαν 5,8%. Η αρνητική αυτή εξήγηση έχει πολλές ερμηνείες. Οι επιχειρηματίες του τομέα, για να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό, μείωσαν τις τιμές, οι τουρίστες περιορίζουν τις δαπάνες τους για δικούς τους λόγους, πολλοί προτιμούν να κλείνουν δωμάτια ιδιωτών μέσω του Διαδικτύου, αποφεύγοντας τα «πραγματικά» ξενοδοχεία.

Οποια κι αν είναι τα αίτια της πτώσης του τουρισμού, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και η αγωνία τώρα μεταφέρεται στην αναμονή για την επίδοση το «καλό» δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου. Το κενό σε σχέση με πέρυσι υπολογίζεται σε 350 εκατ. ευρώ. Θα καλυφθεί η υστέρηση των προηγούμενων μηνών; Μάλλον όχι και όλα δείχνουν ότι εφέτος οι συνολικές εισπράξεις από τον τουρισμό θα είναι μικρότερες από πέρυσι και, αν επιβεβαιωθεί ότι αυτοί που ήρθαν κάνουν συγκρατημένα έξοδα, αυτό σημαίνει λιγότερα έσοδα για πολλές επιχειρήσεις. Πώς αντιδρά η κυβέρνηση στις εξελίξεις αυτές; Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές συχνότητες και οι αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών! Αυτές είναι οι προτεραιότητές της. Αν η ελληνική αγορά δεν γίνει γρήγορα ελκυστική για επενδύσεις, η οικονομία θα συνεχίσει να επιδεινώνεται, δεδομένου ότι η καταιγιστική φορολογία δεν αφήνει πόρους για ανάπτυξη, ούτε για κατανάλωση ούτε για επενδύσεις.

Προφανώς, η κυβέρνηση επιθυμούσε διαφορετική εξέλιξη και ενδεχομένως ειλικρινά νόμιζε ότι η πορεία της οικονομίας θα ήταν περισσότερο ευχάριστη. Αυτή, άλλωστε, είναι η ουσία του βολονταρισμού, που υποστηρίζει την υπεροχή της «θέλησης» έναντι των περιορισμών και των ορίων που θέτει η πραγματικότητα. Αυτή η θεωρία βρίσκεται στη βάση κάθε ολοκληρωτισμού, που προτάσσει την υπεροχή της θέλησης και την κυριαρχία-επιβολή κάποιων ιδεών επειδή είναι καθαρές ή δίκαιες ή ηθικές ή απλώς εκφράζουν τον Λαό. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι αυταπάτες αποδεικνύονται βραχύβιες, αλλά όσο περισσότερο διαρκούν τόσο δυσμενέστερες είναι οι επιπτώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή