Προληπτική αυτολογοκρισία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση βόμβα για τη μεγαλύτερη επίθεση στην ιστορία του Διαδικτύου με θύμα τη Yahoo το 2014, εκτός του προβληματισμού που θέτει για την τόσο καθυστερημένη δημοσιοποίησή της, φέρνει ξανά στο προσκήνιο την επιβεβλημένη ανάγκη της αυτοσυγκράτησης.

Ο αριθμός είναι τρομακτικός. Εκλάπησαν στοιχεία 500 εκατομμυρίων λογαριασμών της Yahoo, ονόματα, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμοί τηλεφώνων, ημερομηνίες γέννησης, κρυπτογραφημένοι κωδικοί πρόσβασης, ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες χρηστών. Η υπόθεση διερευνάται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, που άφησαν να εννοηθεί ότι είναι πολύ πιθανό πίσω από την επίθεση να βρίσκεται κάποια άλλη κυβέρνηση.

Ωστόσο, σε προσωπικό επίπεδο επανέρχεται για άλλη μια φορά το θέμα του αυτοπεριορισμού. Σκεφτείτε τον όγκο υλικού που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο, στο Facebook, στο Twitter, στο Instagram, την ευκολία και την αφέλεια με την οποία κάποιοι ανεβάζουν προσωπικές πληροφορίες, βίντεο, φωτογραφίες του σπιτιού τους, της οικογένειάς τους, των παιδιών τους!

Πριν από λίγες μέρες, μια 31χρονη Ιταλίδα αυτοκτόνησε, αφού πρώτα δέχθηκε απίστευτη πίεση και παρενόχληση μετά τη συμμετοχή της σε sex tape, το οποίο κυκλοφόρησε εν αγνοία της στο Διαδίκτυο και έγινε viral. To βίντεο είχε τραβήξει με το κινητό του τηλέφωνο ο σύντροφός της, με τη συναίνεσή της και στη συνέχεια οι δυο τους το μοιράστηκαν μέσω Whatsapp. Κάποιους μήνες αργότερα διέρρευσε.

Η προηγούμενη της γενιάς του Ιντερνετ αντιμετώπισε σε μεγάλο βαθμό την έκρηξη του Διαδικτύου και με μια δόση δυσπιστίας. Κάποιοι την ερμήνευσαν ως φόβο για το καινούργιο ή δυσκολία προσαρμογής, αλλά ακόμη κι έτσι αποδεικνύεται διαρκώς μια σωστή στάση η προληπτική αυτολογοκρισία.

Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Επίσης, οι απειλές δεν προέρχονται απαραίτητα από κάποια σκοτεινά κέντρα ή στρατευμένους χάκερ.

Ο Ρόμπερτ Μόρις, που ως φοιτητής έμεινε γνωστός στην ιστορία για το επεισόδιο της «Μαύρης Πέμπτης», όταν ο ηλεκτρονικός ιός που δημιούργησε άθελά του μόλυνε το 10% των συνδεδεμένων στο Ιντερνετ υπολογιστών, χρόνια αργότερα, σε μια συνέντευξή του, με την ιδιότητα του καθηγητή στο MIT πλέον, είχε δηλώσει: «Ο ιός ήταν το έργο ενός προπτυχιακού φοιτητή που βαριόταν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή