Μετά το συνέδριο ο ανασχηματισμός

Μετά το συνέδριο ο ανασχηματισμός

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός θα επιθυμούσε να κάνει έναν ριζικό ανασχηματισμό, καθώς είναι ενοχλημένος από τη συμπεριφορά και τις αδυναμίες αρκετών μελών του υπουργικού συμβουλίου, ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι πιθανό, γιατί μπορεί να προκαλέσει αποσκιρτήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια πλειοψηφία των 153 εδρών, ανέφερε στην «Κ» καλά ενημερωμένη κυβερνητική πηγή. Η ίδια πηγή θεωρεί βέβαιο ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει λίγο μετά το συνέδριο (13-16 Οκτωβρίου), αλλά αυτό ελάχιστα απασχολεί τον κομματικό μηχανισμό, που ανησυχεί έντονα για τα φαινόμενα δυσλειτουργίας της κυβέρνησης.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι τον τελευταίο καιρό αναπτύσσονται φαινόμενα ανταγωνισμού μεταξύ υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, ενώ, αντιθέτως, υπάρχει αδιαφορία από τα περισσότερα κορυφαία στελέχη για την κομματική ζωή και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Κομματικός παράγοντας τόνισε στην «Κ» ότι, από μία άποψη, το συνέδριο είναι ιστορικό, γιατί, αν δεν καταφέρει να πάρει αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος και το σχέδιο διακυβέρνησης, η κρίση θα είναι προ των πυλών. Αλλες πηγές υπογραμμίζουν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται εκτός των θεσμικών οργάνων και αυτό περικλείει τον κίνδυνο πλήρους αποξένωσης κυβέρνησης -κόμματος.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πλέον ένα ισχυρό πολιτικό κέντρο που να καθοδηγήσει το κόμμα και να πιέσει την κυβέρνηση, ενώ η Πολιτική Γραμματεία έχει ουσιαστικά διακοσμητικό ρόλο το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα, σε πολλά υπουργεία υπάρχουν προβλήματα συνεργασίας, τα οποία ο αρμόδιος επί του συντονισμού υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Γίνεται λόγος για εντάσεις μεταξύ του υπουργού Παιδείας και της αναπληρώτριας υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου για το θέμα των Συμβουλίων των ΑΕΙ. Επίσης δυσαρέσκεια επικρατεί και στο κόμμα και στην Περιφέρεια Αττικής για τα θέματα μετανάστευσης, ενώ εντύπωση προκάλεσαν οι λόγοι που προέβαλε για την παραίτησή του ο πρώην γενικός γραμματέας Οδυσσέας Βουδούρης.

Στο μεταξύ, για να προλάβουν πιθανή αποτυχία του συνεδρίου να συζητήσει ουσιαστικά και να λάβει κάποιες σημαντικές αποφάσεις, αποφασίστηκε να γίνουν θεματικές συζητήσεις, διαφορετικά ήταν ορατός ο κίνδυνος να επικρατήσει το χάος με την παρουσία περίπου 4.000 συνέδρων, αριθμός πρωτοφανής για κόμμα της Αριστεράς. Ετσι, αναμένεται να γίνουν χωριστές συζητήσεις για την αριστερά του 21ου αιώνα, τις σχέσεις κόμματος -κυβέρνησης και το μέλλον του κόμματος. Ουσιαστικά, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει τη νέα του ταυτότητα μετά τη διάσπαση και το μνημόνιο που υπέγραψε.

Σημειώνεται, πάντως, ότι επικρατεί έντονος προβληματισμός για τη συγκρότηση των νέων οργάνων που θα προκύψουν από το συνέδριο, καθώς και η παρούσα Κεντρική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία θεωρείται ότι απέτυχαν στον ρόλο τους και κατά συνέπεια τίθεται θέμα εκπροσώπησης με νέα και ικανά στελέχη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή