Θερμό φθινόπωρο με πολλαπλά μέτωπα

Θερμό φθινόπωρο με πολλαπλά μέτωπα

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με πολλαπλά ανοικτά μέτωπα, από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και τις αποκαλύψεις για την Τράπεζα Αττικής μέχρι τις εν εξελίξει συγκρούσεις με την Εκκλησία και τους δικαστές, αλλά και την επερχόμενη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και το χρέος, βρίσκεται η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα στο προσκήνιο να έρχονται και πάλι σενάρια πρόωρων εκλογών, τα οποία πάντως διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου.

Στην κορυφή του παγόβουνου απέναντι στο οποίο βρίσκεται το κυβερνητικό σκάφος βρίσκονται η υπόθεση της Τράπεζας Αττικής και οι αποκαλύψεις για τις δανειοδοτήσεις Καλογρίτσα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πρώτη τη Ν.Δ., εμφανίζονται αποφασισμένα να αξιοποιήσουν τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκειμένου να αποδομήσουν το «ηθικό πλεονέκτημα» της «κυβέρνησης της πρώτης φορά Αριστερά». Μάλιστα, οι πρόσφατες αποκαλύψεις προεξοφλείται ότι θα αναδειχθούν από τον ίδιο τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη κατά την προγραμματισμένη για την Τετάρτη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία. Το «μότο» της Πειραιώς, αλλά και του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, είναι ότι μέσω του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες η κυβέρνηση επιδιώκει να οικοδομήσει τη δική της διαπλοκή.

Παράλληλο πρόβλημα για την κυβέρνηση αποτελεί η διαφαινόμενη όξυνση της σύγκρουσης με τους δικαστές με επίκεντρο τα ειδικά μισθολόγια. Το «θερμό» κυβερνητικό φθινόπωρο συμπληρώνει η αντιπαράθεση του υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, που έχει ως παράπλευρη επίπτωση την περαιτέρω επιβάρυνση των σχέσεων των κ. Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένου, οι οποίες έχουν ήδη διαταραχθεί λόγω των δημόσιων επιθέσεων του υπουργού Αμυνας κατά του Χρ. Καλογρίτσα. Πέραν του πολιτικού κόστους που δημιουργεί η σύγκρουση με την Εκκλησία, θα πρέπει να επισημανθεί πως είναι ίσως η πρώτη φορά που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους στρέφονται ευθέως κατά των ΑΝΕΛ με ό,τι τούτο μπορεί να σημαίνει για τη συνοχή της συγκυβέρνησης.

Τέλος, σημαντικό εμπόδιο για την ομαλή πορεία της κυβέρνησης αποτελεί η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση και το χρέος. Το Μέγαρο Μαξίμου θα «πιέσει» στο μέτρο του δυνατού για μία ρύθμιση που θα μπορούσε να αξιοποιήσει πολιτικά, όπως διεφάνη και από τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν κατά τη μεταξύ τους συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ομως, το πιθανότερο είναι η Αθήνα να περάσει κάτω από τον πήχυ του χρέους, καθώς η κ. Αγκελα Μέρκελ εκτιμάται πως δεν πρόκειται να προβεί σε παραχωρήσεις με τις γερμανικές εκλογές στον ορίζοντα και το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στο Βερολίνο.

Μάλιστα, η υπόθεση του χρέους μπορεί να οδηγήσει σε ενδοκυβερνητικές περιπλοκές, καθώς υπάρχουν διαφορετικές γραμμές ενόψει του νέου κύκλου διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος φέρεται να τάσσεται υπέρ ορισμένων υποχωρήσεων, σε θέματα όπως τα εργασιακά, προκειμένου η Αθήνα να πάρει μια «καλή» συμφωνία για το χρέος. Αντιθέτως, άλλοι υπουργοί, όπως ο κ. Ν. Παππάς, φέρεται να εισηγούνται στον πρωθυπουργό να ακολουθήσει σκληρή γραμμή κατά τη δεύτερη αξιολόγηση.

Πάντως, παρότι για την κυβέρνηση δημιουργείται ένα ασφυκτικό πλαίσιο με όλα τα ανωτέρω ανοικτά μέτωπα, η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου δεν προβλέπει καμία υποχώρηση ιδίως στο πεδίο των τηλεοπτικών αδειών. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στόχος του κ. Τσίπρα είναι να διαμορφώσει σαφείς διαχωριστικές γραμμές από τη Ν.Δ. και τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, ενόψει του νέου διπολισμού που δημιουργείται και στον οποίο τα δύο πρώτα κόμματα θα απέχουν αρκετά από την αυτοδυναμία. Ετσι, η εικόνα «σύγκρουσης» του ΣΥΡΙΖΑ με επιχειρηματίες και η προσπάθεια να εμφανιστεί η Πειραιώς ως υπερασπίστρια των μεγάλων συμφερόντων υπηρετούν ακριβώς αυτή τη στρατηγική, που, ως εκ τούτου, θα ακολουθηθεί μέχρι τέλους.

Παράλληλα, όπως προαναφέρθηκε, διαψεύδονται με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, με συνομιλητές του πρωθυπουργού να αναφέρουν πως ο σχεδιασμός του κ. Τσίπρα προβλέπει αποκλειστικά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης αμέσως μετά την ολοκλήρωση του επερχόμενου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή