Η ώρα της προκαταβολής των 18 εκατομμυρίων ευρώ

Η ώρα της προκαταβολής των 18 εκατομμυρίων ευρώ

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προκαταβολή των 18 εκατ. ευρώ από την πλευρά της οικογένειας Καλογρίτσα είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. Αν ο επιχειρηματίας Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας καταφέρει να συγκεντρώσει το προαναφερόμενο ποσό, τότε η κυβέρνηση θα πάρει μια πολιτική ανάσα και θα ξεφύγει από τη μέγγενη του «βοσκοτόπι-γκέιτ». Θα μπορεί δηλαδή να ισχυριστεί ότι ο διαγωνισμός για την εκχώρηση των τηλεοπτικών αδειών δεν ήταν μεθοδευμένος και υποστηριζόμενος από την Τράπεζα Αττικής και ότι η οικογένεια Καλογρίτσα έχει τα εχέγγυα να αναλάβει μία άδεια.

Στην περίπτωση, όμως, που δεν θα συγκεντρωθεί το ποσό των 18 εκατ. ευρώ, οι τηλεοπτικές άδειες και «η εξυγίανση του τηλεοπτικού τοπίου», που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, θα καταστούν το πολιτικό Βατερλό ή ο πολιτικός τάφος της κυβέρνησης, όπως είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τότε θα φανεί ότι όλα έγιναν με τα λεφτά της Τράπεζας Αττικής και ότι ο πλημμελής έλεγχος του «πόθεν έσχες» των υπερθεματιστών, που διενήργησε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αποσκοπούσε στην απόκρυψη της νέας «αριστερής» διαπλοκής, με την αδειοδότηση της εταιρείας Ιωάννης-Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας μέσω δανεικών κεφαλαίων της Τράπεζας Αττικής. Το σχέδιο δε αυτό φαίνεται να αποκαλύφθηκε με την παρέμβαση του Τύπου και των ΜΜΕ, αλλά και με την εμπλοκή που προκλήθηκε στον διορισμό της διοίκησης Ρουμελιώτη-Σαπουντζόγλου, έπειτα από παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Κρίσιμη ημέρα

Ο επιχειρηματίας Ιωάννης Καλογρίτσας, μαζί με τους υπόλοιπους υπερθεματιστές, θα πρέπει να καταβάλουν αύριο Δευτέρα την προκαταβολή του προσφερόμενου τιμήματός τους. Το δεκαπενθήμερο από την ανακήρυξη της οριστικής λίστας των υπερθεματιστών, που προβλέπει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την εκταμίευση της προκαταβολής, έληξε το περασμένο Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου. Η επόμενη εργάσιμη ημέρα είναι η Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, και έτσι θεωρείται η πιο πιθανή ημερομηνία για την καταβολή των 82 εκατ. ευρώ, δηλαδή του 1/3 του εκπλειστηριάσματος των 246 εκατ. ευρώ.

Ο επιχειρηματίας Ι. Καλογρίτσας καλείται να καταβάλει 18 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 64 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν οι άλλοι τρεις υπερθεματιστές, ΣΚΑΪ, Αntenna και Alter Ego.

Για τις ανάγκες του διαγωνισμού, σύμφωνα με το κατατεθειμένο «πόθεν έσχες», η οικογένεια Καλογρίτσα έλαβε δάνειο 15 εκατ. ευρώ στις 20 Ιουνίου από την Τράπεζα Αττικής. Ωστόσο, τα 11 εκατ. ευρώ παρακρατήθηκαν από την ίδια τράπεζα για τον σκοπό της έκδοσης δύο εγγυητικών επιστολών. Η πρώτη εγγυητική επιστολή, ύψους 8 εκατ. ευρώ, εκδόθηκε για την κάλυψη της προϋπόθεσης του μετοχικού κεφαλαίου της υπό σύσταση εταιρείας Ιωάννης-Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας Α.Ε. και η δεύτερη εγγυητική επιστολή, ύψους 3 εκατ. ευρώ, για τη συμμετοχή της εταιρείας στη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών.

Μένουν επομένως 4 εκατ. ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς της οικογένειας, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν στο «πόθεν έσχες».

Αιτιολόγηση

Ο κ. Καλογρίτσας επιχείρησε να δικαιολογήσει την προέλευση του τιμήματος των 18 εκατ. ευρώ, μέσω αγοραπωλησιών μετοχών στις εταιρείες που ελέγχονται από την οικογένειά του Τοξότης και Νίκη.

Συγκεκριμένα, ο Ιωάννης Καλογρίτσας πουλά το μερίδιό του στην Τοξότης αντί 11 εκατ. ευρώ και στη Νίκη αντί 5,5 εκατ. ευρώ. Οι συναλλαγές γίνονται με συνδεδεμένα μέρη, αφού αγοραστές και στις δύο περιπτώσεις είναι οι ίδιες οι επιχειρήσεις. Σύμφωνα με παράγοντες κοντά στον διαγωνισμό, ακόμη και αν οι συναλλαγές αυτές έγιναν και είναι πραγματικές, θα έπρεπε να κατατεθεί ειδικός φάκελος για τη δικαιολόγησή τους στο «πόθεν έσχες» του διαγωνισμού.

Με όλες τις προαναφερόμενες συναλλαγές η οικογένεια Καλογρίτσα επιχείρησε να δικαιολογήσει την προέλευση των 18 εκατ. ευρώ. Το βοσκοτόπι στην Ιθάκη, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, προοριζόταν κυρίως για την κάλυψη του «πόθεν έσχες» του υπολοίπου τιμήματος της άδειας, δηλαδή των 34 εκατ. ευρώ, εφόσον αυτό ζητούνταν. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό προσφερόμενο τίμημα του επιχειρηματία Ιωάννη Καλογρίτσα για τη τηλεοπτική άδεια είναι 52,6 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς παραδέχονται ότι η οικογένεια Καλογρίτσα έχει περιέλθει σε δυσχερή θέση, καθώς το τηλεοπτικό άνοιγμα απαιτεί την κινητοποίηση κεφαλαίων ύψους 29 εκατ. ευρώ μέσα σε μερικούς μήνες. Εξ αυτών έχουν εξασφαλιστεί μόνον τα 15 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Αττικής και «απουσιάζουν» περίπου 14 εκατ. ευρώ.

Ο νέος χάρτης συχνοτήτων και μια ακύρωση

Να αποφύγει την περαιτέρω αρνητική φόρτιση στο τηλεοπτικό σκηνικό επιχείρησε η κυβέρνηση με την ακύρωση της παρουσίασης του νέου χάρτη συχνοτήτων για την ψηφιακή ευρυεκπομπή. Κυριολεκτικά στο παρά πέντε, ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, επικαλούμενος έκτακτη συνάντηση στις Βρυξέλλες, ακύρωσε την προγραμματισμένη για το πρωί της περασμένης Πέμπτης παρουσίαση του χάρτη. Είχε προηγηθεί συνάντησή του με τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά, στο Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά την άφιξη του τελευταίου από τη Νέα Υόρκη.

Ο νέος χάρτης συχνοτήτων συνιστά άλλο ένα κλασικό παράδειγμα ασυνέχειας του ελληνικού κράτους, το οποίο έρχεται μόλις δύο χρόνια μετά την έκδοση της σχετικής άδειας που χορηγήθηκε στον ιδιώτη επενδυτή, την Digea. H τελευταία, καταβάλλοντας 18,3 εκατ. ευρώ, τον υλοποίησε θετικά και αποτελεσματικά.

Τώρα η νέα κυβέρνηση, θεωρώντας χαριστικές τις αποφάσεις της προηγούμενης στους επιχειρηματίες των καναλιών, κρίνει ότι ο χάρτης δεν είναι επαρκής. Θέλει δε να ανεβάσει την εθνική κάλυψη της ψηφιακής ευρυεκπομπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Digea έχει συμφωνήσει. Αλλά ποια είναι σήμερα η Digea; Mια εταιρεία με επτά ισότιμους μετόχους που μεταξύ τους έχουν εκ διαμέτρου διαφορετικές επιδιώξεις. Ειδικά μετά τον τελευταίο διαγωνισμό, oι πέντε που δεν θα αδειοδοτηθούν δεν το συζητούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή