30 Σεπτεμβρίου η διάσκεψη του ΣτΕ

30 Σεπτεμβρίου η διάσκεψη του ΣτΕ

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για βοσκοτόπια, εγγυήσεις χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και δανειοδοτήσεις εκατομμυρίων από την Τράπεζα Αττικής σε συγκεκριμένο επιχειρηματία, που έλαβε μία από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες στον πρόσφατο διαγωνισμό, να κυριαρχούν μέρες τώρα στην επικαιρότητα, συγκαλείται η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη, προκειμένου να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα η μη του «νόμου Παππά».

Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί οι οποίοι δίκασαν τον περασμένο Ιούλιο τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών, που έθεσαν θέματα αντισυνταγματικότητας του νομοθετικού πλαισίου για τις τηλεοπτικές άδειες, έχουν κληθεί σε πρώτη διάσκεψη –μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλες– από τον πρόεδρο του ΣτΕ κ. Νίκο Σακελλαρίου για την 30ή Σεπτεμβρίου. Η διάσκεψη των ανωτάτων δικαστικών αναμένεται από όλες τις πλευρές με εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς η επικείμενη απόφαση του ΣτΕ θα κρίνει αν το νομοθετικό οικοδόμημα της κυβέρνησης για τις άδειες θα μείνει όρθιο ή θα καταρρεύσει υπό το βάρος παραβάσεων του Συντάγματος.

Στο μεταξύ, μπαράζ δικαστικών ενεργειών, που καθημερινά κλιμακώνονται, αναδεικνύουν πάσης φύσεως παρατυπίες του πρόσφατου διαγωνισμού, αγγίζοντας πλέον και αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Η ανακήρυξη του επιχειρηματία Ιωάννη – Βλαδίμηρου Καλογρίτσα ως υπερθεματιστή για μία από τις τέσσερις άδειες, παρά το γεγονός ότι το «πόθεν έσχες» που προσκόμισε ήταν διάτρητο, οδήγησε σε μήνυση εις βάρος τόσο των μελών της Επιτροπής για βαριά αδικήματα, όσο και κατά του γ.γ. Ενημέρωσης Ελ. Κρέτσου, ο οποίος δεν είναι βουλευτής και ως εκ τούτου δεν καλύπτεται από το προστατευτικό δίχτυ της βουλευτικής ασυλίας.

Η μήνυση που έβαλε στο κάδρο και τις ποινικές ευθύνες και μάλιστα για κακουργήματα, κατατέθηκε από την πλευρά του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA, με το σκεπτικό, όπως ανέφερε και ο συνήγορός του καθηγητής Πάνος Λαζαράτος, ότι Επιτροπή και Ελ. Κρέτσος ουσιαστικά δεν ασχολήθηκαν ούτε με το πόθεν ούτε με το έσχες του κ. Καλογρίτσα, διαπράττοντας έτσι το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης σε βαθμό κακουργήματος.

Κατά της συμμετοχής στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες του συγκεκριμένου επιχειρηματία εκκρεμεί και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει κατατεθεί από το Star, ενώ με νέα αίτηση –πάλι ασφαλιστικών μέτρων– το Star ζητεί την ακύρωση και της εγγυητικής επιστολής που προσκόμισε ο Ιωάννης Καλογρίτσας. Επιπλέον, επιχειρηματίες που μετείχαν στη διεκδίκηση των τηλεοπτικών αδειών έχουν καταθέσει μπαράζ αιτήσεων για ασφαλιστικά μέτρα στο ΣτΕ, που άλλες έχουν δικαστεί και αναμένονται αποφάσεις κι άλλες εκκρεμούν, ενώ μηνύσεις και για άλλα θέματα, όπως για τον ρόλο του κ. Ιβάν Σαββίδη, έχει καταθέσει ο ALPHA.

Οι δικαστικές αρχές καλούνται πλέον, μετά την υποβολή των μηνύσεων, να ερευνήσουν σε βάθος την υπόθεση με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Αλλωστε και από πολιτικής πλευράς η διερεύνηση και ποινικών ευθυνών έχει τεθεί σε υψηλό επίπεδο, με τη Ν.Δ. να έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Αρειο Πάγο ζητώντας δικαστική παρέμβαση και απόδοση ευθυνών σε υπευθύνους της Επιτροπής αλλά και σε κυβερνητικά στελέχη. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ολομέλεια του ΣτΕ καλείται να απαντήσει σε κρίσιμα και παράλληλα ουσιαστικά ερωτήματα που έχουν τεθεί σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά, με πρώτο, όπως εκτιμούσαν δικαστικές πηγές, εκείνο που σχετίζεται με το ποιος είχε την αρμοδιότητα κατά το Σύνταγμα να προκηρύξει και να διενεργήσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) ή ο υπουργός Επικρατείας;

To Σύνταγμα αλλά και προγενέστερες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ που καθορίζουν την αρμοδιότητα του ΕΣΡ για θέματα που αφορούν το τηλεοπτικό τοπίο, θα κρίνουν πρωτίστως την τελική εφαρμογή του νόμου που έχει προκαλέσει πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης και σοβαρότατες ενστάσεις και καταγγελίες από μετέχοντες σε αυτόν. Πέρα όμως από το ΕΣΡ και την αρμοδιότητά του στη ζυγαριά του ΣτΕ θα βαρύνουν και άλλες συνταγματικές αρχές, όπως η οικονομική ελευθερία, σε σχέση με τον καθορισμό συγκεκριμένου αριθμού –τέσσερις– για τις τηλεοπτικές άδειες αλλά και θέματα που πατάνε στις βασικές αρχές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η μάχη νομικών επιχειρημάτων και θέσεων αναμένεται σκληρή μέσα στην Ολομέλεια και δεν αποκλείεται, όπως εκτιμούν πολλοί, να υπάρξουν κι άλλες πλην της πρώτης διάσκεψης που θα γίνει στις 30 του μήνα, με τον χρόνο έκδοσης της απόφασης να μην μπορεί, προς το παρόν, με ασφάλεια να προσδιοριστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή