Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση είναι ανίκανη να διαχειριστεί το προσφυγικό

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση είναι ανίκανη να διαχειριστεί το προσφυγικό

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανίκανη να διαχειριστεί το προσφυγικό χαρακτήρισε την ελληνική κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τα επεισόδια στον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο.

«Οι εικόνες καταστροφής και αναρχίας στη Μυτιλήνη και τη Χίο, πιστοποιούν την ανικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί και το μεταναστευτικό ζήτημα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζοντας ότι στην πριν από έξι μήνες σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε μια εθνική γραμμή αντιμετώπισης του μεταναστευτικού.

«Όλοι γνωρίζουν ότι έκανα τα πάντα προκειμένου να υποστηρίξω και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό τα συμφέροντα της χώρας. Η Κυβέρνηση, όμως, δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της. Ο διαχωρισμός μεταναστών και προσφύγων δεν έγινε. Οι δομές φιλοξενίας λειτουργούν άναρχα. Η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου κωλυσιεργεί αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι επαναπροωθήσεις προς την Τουρκία. Κανένα συγκροτημένο σχέδιο για κατανομή των προσφύγων στην επικράτεια δεν υπάρχει. Ευρωπαϊκά κονδύλια λιμνάζουν. Το ελληνικό Κράτος είναι απών. Η απουσία του και η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού, δυστυχώς, εντείνει τις ξενοφοβικές και ακραίες τάσεις. Τάσεις που παραμένουν απόλυτα μειοψηφικές σε μία κοινωνία που δέχτηκε τους πρόσφυγες με καλοσύνη και κατανόηση για τον πόνο τους. Αλλά που έχει απαίτηση από το Κράτος να μπορεί στοιχειωδώς να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του έναντι, όχι μόνο των προσφύγων, αλλά και των Ελλήνων πολιτών», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, υπαινισσόμενος εσφαλμένους χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό

«Όσο ακόμη παραμένει αυτή η Κυβέρνηση, οφείλει να εφαρμόσει αμέσως το Εθνικό Σχέδιο για το προσφυγικό με τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας.», είπε επισημαίνοντας την αναγκαιότητα ενός σχεδίου που διασφαλίζει την αξιοπρεπή ζωή στους πρόσφυγες, τις διαδικασίες επαναπροώθησης στους παράτυπους μετανάστες, αλλά και την υγεία και ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών.

Απο την πλευρά του το Μαξίμου αφήνει αιχμές για πολιτική σκοπιμότητα στα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη  και επισημαίνει για άλλη μια φορά τις θέσεις της κυβέρνησης για το προσφυγικό.

«Η προσφυγική κρίση είναι παγκόσμια κρίση, είναι ευρωπαϊκή κρίση και καμία χώρα δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει μόνη της. Ιδιαίτερα, εάν αυτή είναι η χώρα πρώτης υποδοχής. Και η Ελλάδα έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος αυτής της παγκόσμιας κρίσης.» αναφέρει και συνεχίζει με βολές προς τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

«Καλό θα είναι ο κ. Μητσοτάκης να κατανοήσει ότι εκείνο που προέχει είναι να υλοποιηθούν όλες οι διεθνείς και διμερείς συμφωνίες, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου, να προχωρήσει η διαδικασία του relocation.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα θέλει να κάνει δηλώσεις για το μεταναστευτικό καλό θα είναι να ενημερωθεί για το τι διεμήφθη στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, όπου το μεταναστευτικό ήταν το κεντρικό θέμα συζήτησης. Και, βέβαια, να διαβάσει τις σχετικές ομιλίες και δηλώσεις του Πρωθυπουργού σε ΟΗΕ και Βιέννη! Είμαστε σίγουροι ότι θα είναι ουσιαστικός και πιο προσεκτικός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή