Η συντηρητική παράταξη στη Γερμανία συσπειρώνεται

Η συντηρητική παράταξη στη Γερμανία συσπειρώνεται

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθειες συσπείρωσης της συντηρητικής παράταξης στη Γερμανία βρίσκονται σε εξέλιξη μετά τις αλλεπάλληλες ήττες των Χριστιανοδημοκρατών σε τοπικές εκλογές, που ερμηνεύονται ως ενδείξεις αποδοκιμασίας της προσφυγικής πολιτικής που υιοθέτησε πέρυσι η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Μέρκελ με τον ενδοκυβερνητικό της αντίπαλο, τον Χριστιανοκοινωνιστή Βαυαρό πρωθυπουργό Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος διεκδικεί επίμονα πλαφόν στον ετήσιο αριθμό υποδοχής προσφύγων στη χώρα. Η ίδια η Μέρκελ προέβη, εξάλλου, σε ένα ανόρεχτο Mea Culpa, αναλαμβάνοντας μέρος της ευθύνης για την καταστροφική εμφάνιση του κόμματός της στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου την περασμένη Κυριακή. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι ψήφισαν με γνώμονα τοπικά κριτήρια, αλλά η ισχυρή επίδοση του 14,2% που συγκέντρωσε η ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σίγουρα συνδέεται με τη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος για τους περυσινούς χειρισμούς της καγκελαρίου στο προσφυγικό.

Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε υπερασπιστεί τον Ζεεχόφερ, χαρακτηρίζοντας ανθρωπιστική τη στάση του στο μεταναστευτικό ζήτημα. «Είναι απαράδεκτο να αφήνονται αιχμές εναντίον του ότι δεν χειρίστηκε με τον απαραίτητο ανθρωπισμό τους πρόσφυγες», σχολίασε σε συνέντευξή του στη Wirtschaftswoche. Οπως εξήγησε, στη Βαυαρία έχουν σημειωθεί πολύ λιγότερες επιθέσεις εναντίον προσφύγων από ό,τι σε άλλα κρατίδια. Επιπλέον, ο Σόιμπλε κάλεσε τους δημοσιογράφους να μη δραματοποιούν την κατάσταση της κυβερνητικής παράταξης. «Τι νόημα έχει να προαναγγέλλεται το τέλος ενός κόμματος μετά από κάθε αντιπαράθεση;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει μόνο μια σωστή λύση. Αν θέλετε κάτι τέτοιο, δεν έχετε πλέον ελευθερία έκφρασης».

Η πυροσβεστική παρέμβαση Σόιμπλε δεν είναι τυχαία. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραμένει σημαντικό κεφάλαιο για τους Χριστιανοδημοκράτες και το κύρος που απολαμβάνει δρα κατευναστικά κάθε φορά που ανακύπτουν ενδοκυβερνητικές τριβές. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από κάθε κρίσιμη ψηφοφορία για την Ελλάδα, ο Σόιμπλε ήταν εκείνος που αναλάμβανε το «μασάζ» των βουλευτών και τους έπειθε να συναινέσουν σε νέο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, ο Σόιμπλε παραμένει χρυσή εφεδρεία των Χριστιανοδημοκρατών σε περίπτωση που η Αγκελα Μέρκελ αποφασίσει να μη διεκδικήσει και τέταρτη θητεία. Παρ’ όλα αυτά, δεν αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία της καγκελαρίου, ούτε την προσφυγική πολιτική της. Παρέχει πλήρη κάλυψη στην πολιτική του προϊστάμενη, αρνείται να αποκαλύψει τις ακριβείς φιλοδοξίες του και το μόνο που επιβεβαιώνει πως δεν έχει τελειώσει για εκείνον η πολιτική είναι η πρόθεσή του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την Μπούντεσταγκ. Η ηλικία του, η καθήλωση στο αναπηρικό καροτσάκι και οι επιπλοκές που είχε πριν από λίγα χρόνια η υγεία του δεν τον εμποδίζουν να συνεχίζει ακάθεκτος.

Την ίδια στιγμή, η AfD γιγαντώνεται απειλητικά και αγγίζει στις δημοσκοπήσεις το 15%, παρόλο που η ρητορική του κόμματος έχει γίνει πλέον αμιγώς ρατσιστική. Μόνο την περασμένη εβδομάδα δύο στελέχη του αποπέμφθηκαν λόγω ακροδεξιών απόψεων. Ο πρώτος αποκάλεσε Σύρους πρόσφυγες «αηδιαστικά σκουλήκια» και τους αιτούντες άσυλο «παράσιτα που τρέφονται εις βάρος του γερμανικού λαού», ενώ ο δεύτερος πουλούσε στο παλαιοπωλείο του ναζιστικά παραφερνάλια. Υπενθυμίζεται πως η ίδια η επικεφαλής του AfD, Φράουκε Πέτρι, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιεί η γερμανική αστυνομία πυρά εναντίον προσφύγων ως έσχατο μέσο αντιμετώπισής τους. Τέλος, η αντιπρόεδρος του κόμματος, Μπέατριξ φον Στορχ, προέβλεψε ότι η AfD θα γίνει το τρίτο ισχυρότερο κόμμα στην επόμενη γερμανική βουλή: «Το 2017 θα δούμε την Αγκελα Μέρκελ να αγωνίζεται για την πολιτική της επιβίωση και η AfD θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στη Γερμανία – στη χειρότερη περίπτωση», προανήγγειλε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή