Η πρώτη μεγάλη τηλεμαχία Κλίντον – Τραμπ

Η πρώτη μεγάλη τηλεμαχία Κλίντον – Τραμπ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει για την πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ της Χίλαρι Κλίντον και του Ντόναλντ Τραμπ, έξι εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Οι δύο μονομάχοι θα διασταυρώνουν επί ενενήντα λεπτά τα ξίφη τους τη Δευτέρα το βράδυ, στο Πανεπιστήμιο Χόφστρα του Λονγκ Αϊλαντ, σε μια αναμέτρηση την οποία αναμένεται να παρακολουθήσουν πάνω από 100 εκατομμύρια θεατές, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο.

«Δεν μπορεί κανείς να κερδίσει τις εκλογές σε ένα ντιμπέιτ, μπορεί όμως κάλλιστα να τις χάσει», σχολίαζε στη Washington Post της περασμένης Παρασκευής ο έμπειρος επικοινωνιολόγος Μπρετ Ο’ Ντόνελ. Αν κάποιος εκ των δύο μονομάχων είναι πιο επιρρεπής στο να επιβεβαιώσει τον κανόνα, αυτός δεν είναι άλλος, βέβαια, από τον Ντόναλντ Τραμπ. Σε αντίθεση με τη Χίλαρι Κλίντον, που κλείστηκε στο γραφείο της για να προετοιμαστεί εντατικά ενόψει της τηλεμαχίας, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών δεν μπήκε στον κόπο να κάνει πρόβες με εικονικά ντιμπέιτ, εμπιστευόμενος το ένστικτο, τα αντανακλαστικά και την ικανότητά του να αυτοσχεδιάζει ανάλογα με την πορεία της συζήτησης.

Αλλά αυτό ακριβώς είναι που φοβούνται πολλοί στενοί συνεργάτες του. Γνωρίζοντας το εκρηκτικό του ταμπεραμέντο, φοβούνται ότι η έμπειρη πρώην υπουργός Εξωτερικών θα παγιδέψει τον Τραμπ οδηγώντας τον σε οργίλες εκρήξεις μπροστά στο τηλεοπτικό κοινό, κάτι που θα μπορούσε να του κοστίσει πανάκριβα. Να κρατήσει την ψυχραιμία του και να μην ξεφύγει από το βασικό μήνυμα του «προεδρικού» Τραμπ είναι αυτό που προσπαθούν να του εμφυσήσουν τις τελευταίες ημέρες οι βασικοί συνεργάτες του οι οποίοι τον συνοδεύουν στις περιοδείες του με το ιδιωτικό του τζετ, όπως ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νιουτ Γκίνγκριτς και ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι.

Οσο για τη Χίλαρι Κλίντον, δύο είναι τα βασικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ενόψει του πρώτου ντιμπέιτ. Κατ’ αρχάς, η παράδοση που θέλει εκείνον που μπαίνει στο πλατό με τον αέρα του νικητή να απογοητεύει εν μέρει το κοινό, ακριβώς επειδή ο πήχυς των προσδοκιών ήταν τοποθετημένος πολύ υψηλότερα για τον ίδιο παρά για τον ανταγωνιστή του – μια παράδοση θύμα της οποίας υπήρξε ακόμη και ο Μπαράκ Ομπάμα απέναντι στον Μιτ Ρόμνεϊ προ τετραετίας. Eπειτα, η Χίλαρι Κλίντον θα αναρωτιέται ποιον από όλους τους Τραμπ θα κληθεί να αντιμετωπίσει: τον έξαλλο λαϊκιστή των προκριματικών ή τον ύστερο, «συνετό πολιτικό» που συμπάσχει με τους μαύρους, αλλά στηρίζει και τις δυνάμεις του «νόμου και της τάξης», με αφορμή τα τραγικά γεγονότα στην Οκλαχόμα και τη Βόρεια Καρολίνα;

Οι δημοσκοπήσεις της περασμένης εβδομάδας έδιναν στη Χίλαρι Κλίντον προβάδισμα 3% κατά μέσον όρο σε ψήφους και ακόμη μεγαλύτερο σε εκλέκτορες, αν και η κούρσα εμφανιζόταν ακόμη ανοιχτή. Αλλος ένας λόγος για να πάρει κανείς πολύ στα σοβαρά την αυριανή αναμέτρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή