Φινλανδία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του ρατσισμού

Φινλανδία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του ρατσισμού

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 15.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν το Σάββατο στο Ελσίνκι διαμαρτυρόμενοι κατά του του ρατσισμού και της αύξησης των περιστατικών βίας από ακροδεξιούς, μετά τον θάνατο πρόσφατα ενός νεαρού άνδρα που δέχθηκε επίθεση από νεοναζί.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως έκανε γνωστό η αστυνομία σε  μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιούχα Σιπίλα, συμμετείχε σε πορεία στο Κουόπιο .

«Οι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους για έναν καλό λόγο. Διότι η αύξηση των επεισοδίων βίαιου εξτρεμισμού ανησυχεί την μεγάλη πλειονότητα των Φινλανδών» δήλωσε ο Σιπίλα στο ραδιοφωνικό δίκτυο YLE, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σύντομα νέα μέτρα με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αντιδιαδηλώσεις, με πολύ μικρότερη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκαν παράλληλα στο Ελσίνκι, χωρίς όμως να σημειωθεί κανένα επεισόδιο.

Η κύρια διαδήλωση στην πρωτεύουσα, υπό το σύνθημα «Σταματήστε αυτό Τώρα!» διοργανώθηκε από μια ομάδα που δημιουργήθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Faceobook μετά τον θάνταο ενός νεαρού άνδρα ο οποίος δέχθηκε επίθεση στο περιθώριο μιας εκδήλωσης εναντίον της μετανάστευσης στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ενας νεοναζί ηλικίας 26 ετών, γνωστός στις αρχές, ο Γιέσε Τορνιαίνεν φέρεται να χτύπησε τον Γίμι Καρτούνεν, 28 ετών, όταν εκείνος έφτυσε ως αποδοκιμασία προς τα μέλη του Κινήματος Αντίστασης της Φινλανδίας, μιας νεοναζιστικής οργάνωσης.

Ο Καρτούνεν έχασε την ισορροπία του, χτύπησε στο έδαφος και  απεβίωσε μία εβδομάδα αργότερα, την 16η Σεπτεμβρίου, από εγκεφαλική αιμορραγία ενώ ο Τορνιαίνεν, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του, έχει προφυλακιστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή