Το παράδοξο της Ουγγαρίας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ξέρατε ότι ο μέσος Ούγγρος βλέπει περισσότερα UFO από μετανάστες κατά τη διάρκεια της ζωής του;», αναφέρει μία αφίσα σε κεντρικό δρόμο της Βουδαπέστης. Η συγκεκριμένη αφίσα αποτελεί μέρος της σατιρικής καμπάνιας που αντιτίθεται στην αντιμεταναστευτική ρητορική του κυβερνώντος κόμματος ενόψει του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος για το προσφυγικό. Η ακτιβιστική οργάνωση «Σκύλος με τις δύο ουρές», η οποία συχνά επιστρατεύει το χιούμορ ως πολιτικό όπλο, πραγματοποίησε δημόσιο κάλεσμα για χρηματοδότηση της δημιουργίας των αφισών. Τουλάχιστον 4.000 πολίτες ανταποκρίθηκαν, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί το ποσόν των 100.000 ευρώ, φέρνοντας στο προσκήνιο μια ασυνήθιστη έκφραση διαμαρτυρίας σε μια χώρα όπου η σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική γνωρίζει ελάχιστη αντίσταση.

Στις 2 Οκτωβρίου η Ουγγαρία θα κληθεί να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα: «Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ενωση να έχει το δικαίωμα να υπαγορεύσει την υποχρεωτική εγκατάσταση μη Ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου;». Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Republikon, το 73% δηλώνει ότι θα ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα, δίνοντας στην κυβέρνηση το αποτέλεσμα που επιδιώκει.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν η προσφυγή στις κάλπες θα είναι όση χρειάζεται για να επικυρωθεί το δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου δεν αναμένεται να αλλάξει την αφιλόξενη υποδοχή που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες όταν καταφθάνουν στα ουγγρικά σύνορα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ερευνητικού κέντρου Pew, τo 82% των Ούγγρων πολιτών θεωρεί τους μετανάστες «βάρος για τη χώρα, επειδή παίρνουν τις δουλειές και τις κοινωνικές παροχές», ενώ το 76% πιστεύει ότι η παρουσία τους αυξάνει εγχώρια τον κίνδυνο της τρομοκρατίας. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι εστίες αντίστασης, οι οποίες βρίσκονται κυρίως στα αντιπολιτευόμενα κόμματα και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, και επιδιώκουν να πείσουν τους πολίτες να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα.

«Μπορεί να χάσουμε τις ευρωπαϊκές μας αξίες, την ίδια μας την ταυτότητα, όπως ένας ζωντανός βάτραχος αργοπεθαίνει, αφήνοντας τον εαυτό του να μαγειρευτεί σε ένα τηγάνι με νερό», δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Ορμπαν, στο κοινοβούλιο, παρακινώντας τους πολίτες να ψηφίσουν. Ακολούθως, ο Γκιόργκι Σόπφλιν, ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, ανέφερε ότι το δημοψήφισμα «θα ενισχύσει τη νομιμοποίηση της ουγγρικής κυβέρνησης στις διαφωνίες της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει βρει και άλλους τρόπους να διατυμπανίζει ηχηρά τις θέσεις της. Μία βόλτα με λεωφορείο στη Βουδαπέστη αποκαλύπτει πλήθος προπαγανδιστικών αφισών, οι οποίες θέτουν ερωτήματα όπως το «γνωρίζετε ότι από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης η κακοποίηση γυναικών έχει αυξηθεί κατακόρυφα στην Ευρώπη;». Οι περισσότεροι δεν έχουν δει κανέναν εδώ και μήνες, λόγω της πολιτικής «μηδέν προσφύγων» που ακολουθεί η κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να αποθαρρύνει τους πρόσφυγες να παραμείνουν στη χώρα, ακόμη κι αν έχουν ήδη νομιμοποιήσει την παρουσία τους. Η πολιτική αυτή είναι πιο έντονα αισθητή στα σύνορα, με την κυβέρνηση να δυσκολεύει περαιτέρω τη χορήγηση ασύλου, να δημιουργεί νέο εθελοντικό σώμα που θα ενισχύσει την αστυνομία και τον στρατό. «Η Ουγγαρία δεν βρίσκεται μακριά από τη νομιμοποίηση του πυροβολισμού προσφύγων», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Ασελμπορν, τονίζοντας ότι οι χώρες που παραβιάζουν τις αξίες της Ε.Ε. «πρέπει να αποκλείονται προσωρίνα, ή αν είναι αναγκαίο οριστικά, από την Ενωση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή