Publico: Ο Μπαρόζο είχε επαφές με τη Goldman Sachs και στη θητεία του

Publico: Ο Μπαρόζο είχε επαφές με τη Goldman Sachs και στη θητεία του

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διαμάχης μετά την πρόσληψή του από την Goldman Sachs, διατηρούσε στενές επαφές κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2004-2014) με την αμερικανική τράπεζα, σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκάλυψε το Σάββατο η πορτογαλική εφημερίδα Publico.

Οι ιθύνοντες της Goldman Sachs «έδιναν στην ομάδα του Μπαρόζο με τρόπο εμπιστευτικό προτάσεις σχετικά με τις αλλαγές που θα μπορούσαν να υπάρξουν στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» γράφει η εφημερίδα η οποία δημοσιεύει αποσπάσματα από επιστολές και μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έλαβε από την Κομισιόν.

Μια υπηρεσιακή αλληλογραφία με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου του 2013 την οποία υπογράφει ο επικεφαλής της Goldman Sachs, Λόιντ Μπλανκφέιν κάνει λόγο για μια διακριτική επίσκεψη του Μπαρόζο στην έδρα της τράπεζας στη Νέα Υόρκη η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν συμπεριλαμβανόταν ούτε στην επίσημη ατζέντα ούτε στα αρχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Εκτίμησα πολύ την παραγωγική μας συζήτηση σχετικά με τις προοπτικές στην παγκόσμια οικονομία» γράφει ο Μπλανκφέιν.

Ερωτηθείς σχετικά από την εφημερίδα, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο «διέψευσε κατηγορηματικά» ότι είχε αναπτύξει μια «ειδική σχέση με έναν φορέα του χρηματοπιστωτικού τομέα» κατά τη διάρκεια των δύο του θητειών στις Βρυξέλλες.

«Φυσικά είχα διατηρήσει θεσμικές επαφές- διαφανείς και δεόντως καταχωρημένες στα αρχεία της Κομισιόν- με πολλούς φορείς, πολιτικούς, εργοδοτικούς, συνδικαλιστικούς και οικονομικούς» υπογράμμισε.

Μεταξύ αυτών βρίσκονταν «οι μεγαλύτερες τράπεζες που δραστηριοποιούνταν στην ευρωπαϊκή αγορά» εντός του πλαισιού της «οικονομικής κρίσης», συνέχισε ο ίδιος.

Η εφημερίδα επικαλείται μεταξύ άλλων μια επιστολή ενός λομπίστα της Goldman Sachs, ο οποίος διατυπώνει προτάσεις σχετικά με τη νομοθεσία που διέπει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και μια απάντηση ενός στελέχους της ομάδας του Μπαρόζο που υποσχέθηκε να τις διαβάσει «με μεγάλο ενδιαφέρον».

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή