Γαλλία: Δύο νεαρές κοπέλες συνελήφθησαν για σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης

Γαλλία: Δύο νεαρές κοπέλες συνελήφθησαν για σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο νεαρές κοπέλες, ηλικίας 17 και 19 ετών, από τη Νίκαια της Γαλλίας, συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι σκόπευαν να πραγματοποιήσουν τζιχαντιστική επίθεση στην περιοχή, έγινε γνωστό σήμερα από δικαστική πηγή.

Η έρευνα σε βάρος τους ξεκίνησε στις 9 Σεπτεμβρίου. Όπως διαπιστώθηκε, οι δύο κοπέλες βρίσκονταν σε επαφή με τον Ρασίντ Κασίμ, έναν γνωστό προπαγανδιστή του Ισλαμικού Κράτους ο οποίος κρύβεται κάπου μεταξύ Ιράκ και Συρίας και από εκεί απευθύνει συχνά εκκλήσεις στους οπαδούς του να πλήξουν διάφορους στόχους στις χώρες τους.

"Παραδέχτηκαν ότι προσανατολίζονταν να διαπράξουν μια βίαιη ενέργεια, επηρεασμένες από τον Ρασίντ Κασίμ, αλλά κατόπιν εγκατέλειψαν την ιδέα", ανέφερε μια αστυνομική πηγή.

Από τις έρευνες, δεν βρέθηκαν όπλα στο σπίτι των νεαρών γυναικών στη Νίκαια. Στην πόλη αυτή, στις 14 Ιουλίου, ο Τυνήσιος Μοχάμεντ Μπουλέλ, 31 ετών, παρέσυρε με το φορτηγό του το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στον παραλιακό δρόμο γιορτάζοντας την επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης και σκότωσε 86 ανθρώπους ενώ τραυμάτισε άλλους 434.

Η μικρότερη από τις δύο κοπέλες, που δεν ήταν γνωστή στις υπηρεσίες πληροφοριών, παραδέχτηκε ότι "μισεί τους στρατιωτικούς", οι οποίοι εξάλλου αποτελούν στόχο του ΙΚ. Η 19χρονη είχε εμπλακεί στην έρευνα που είχε γίνει πριν από δύο χρόνια για τον τζιχαντιστικό πυρήνα που είχε οργανώσει στη Νίκαια ο Ομάρ Ντιαμπί, ένας από τους πρώτους στρατολόγους Γάλλων μαχητών για λογαριασμό του ΙΚ. Την εποχή εκείνη ήταν 17 ετών και σχεδίαζε να φύγει από τη χώρα για να πολεμήσει στη Συρία ή το Ιράκ στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Τις τελευταίες εβδομάδες πολλοί ύποπτοι, μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον τρεις ανήλικοι, προφυλακίστηκαν ως ύποπτοι για σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών κατόπιν οδηγιών που έλαβαν από τον Ρασίντ Κασίμ. Ο τελευταίος πιστεύεται ότι επηρέασε, ευθέως ή εμμέσως, τους δράστες που σκότωσαν ένα ζευγάρι αστυνομικών στις 13 Ιουνίου και έναν ιερέα στις 26 Ιουλίου. Φέρεται επίσης ότι καθοδήγησε και τις τρεις γυναίκες που συνελήφθησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, αφού εντοπίστηκε ένα αυτοκίνητο γεμάτο με φιάλες υγραερίου κοντά στην Παναγία των Παρισίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή