Πώς είναι να είσαι 20 και κάτι στην Ελλάδα του 2016

Πώς είναι να είσαι 20 και κάτι στην Ελλάδα του 2016

11' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιοι είναι οι σημερινοί εικοσάρηδες; Τι γνωρίζουμε πραγματικά γι’ αυτούς; Tι θέλουν; Πώς ζουν; Είναι ευχαριστημένοι από τη ζωή τους; Το «Κ» έθεσε σε έξι νέους από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δέκα κοινές ερωτήσεις, με τη φιλοδοξία όχι φυσικά να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα για τους Ελληνες millennials (το δείγμα είναι απελπιστικά μικρό), αλλά να έρθουμε λίγο πιο κοντά στη δική τους αλήθεια εστιάζοντας στον αυθορμητισμό της ηλικίας τους. Ακόμη και στη μεγάλη έρευνα της «διαΝΕΟσις» «Τι πιστεύουν οι (νέοι) Ελληνες», η ισχυρότερη πληροφορία που διαβάζουμε είναι ότι «το προφίλ αυτών των ανθρώπων είναι ακόμη αδιαμόρφωτο». Αν ψάχνουμε οπωσδήποτε έναν κοινό παρονομαστή, αυτός είναι «μια παρατεταμένη νεότητα, με κυρίαρχο παράδειγμα της γνωστής παράτασης την παραμονή στο πατρικό σπίτι ή την επιστροφή σ’ αυτό λόγω ανεργίας ή υποαμειβόμενης εργασίας». Αυτό που έκανε σ’ εμάς εντύπωση είναι ότι, παρά τα εμφανή ίχνη μιας διακριτικής δυσφορίας, οι έξι ερωτηθέντες εμφανίζονται τελικά αισιόδοξοι. Να αποδώσουμε το θετικό πνεύμα στο νεαρό της ηλικίας; Να παρασυρθούμε στη ματιά τους; Το ζητούμενο παραμένει: θα παραμείνουν έτσι ή θα ξυπνήσουν μια μέρα με το βαρύ hangover της ελληνικής πραγματικότητας;

Χρύσα Γκράνα, 23 ετών – «Το σκέφτομαι αν θα ψηφίσω στις επόμενες εκλογές»

Πώς είναι να είσαι 20 και κάτι στην Ελλάδα του 2016-1

Πού γεννήθηκες; Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη.

Πού ζεις σήμερα; Ζω στη Θεσσαλονίκη, στην Ευκαρπία, και απολαμβάνω την κάθε στιγμή που μου χαρίζει αυτή η πόλη στην καθημερινότητά μου.

Μένεις μόνη σου, με συγκάτοικο ή με τους γονείς σου; Μένω με τους γονείς μου και περιστασιακά μένω και σε φίλες μου, οι οποίες ζουν στο κέντρο της πόλης. Στα άμεσα σχέδιά μου είναι να μετακομίσω σε δικό μου σπίτι.

Εργάζεσαι; Εργάζομαι ως σερβιτόρα και βιοπορίζομαι μέσω αυτής της δουλειάς, διότι, καλώς ή κακώς, στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι δύσκολο οι νέοι να εργαστούν στον τομέα που έχουν σπουδάσει.

Πήγες διακοπές το καλοκαίρι; Δεν κατάφερα να απολαύσω τη θάλασσα, τον ήλιο και την ξεγνοιασιά που προσφέρουν οι διακοπές στους διάφορους προορισμούς της χώρας μας. Το καλοκαίρι μου το ξόδεψα δουλεύοντας σε εποχιακή δουλειά, σε παραθαλάσσιο θέρετρο της Χαλκιδικής.

Ψήφισες στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές; Ναι.

Σκέφτεσαι να ψηφίσεις στις επόμενες, όταν αυτές γίνουν; Η αλήθεια είναι ότι πλέον θα το σκεφτόμουν.

Εχεις smartphone; Εχω, γιατί το θεωρώ απαραίτητο. Η ζωή σου γίνεται πιο ευέλικτη.

Θέλεις να δημιουργήσεις οικογένεια;  Φυσικά και θέλω να δημιουργήσω οικογένεια στο μέλλον, αλλά με τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Εχεις σκεφτεί να φύγεις στο εξωτερικό; Το έχω σκεφτεί άπειρες φορές τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω του ότι δεν υπάρχουν –κακά τα ψέματα– δουλειές στην Ελλάδα που να προσφέρουν χρήματα και ικανοποίηση για τους νέους που έχουν πτυχίο και θέλουν να εργαστούν πάνω σε αυτό που αγαπούν και έχουν σπουδάσει. Δύο είναι οι λόγοι που θα έφευγα: αν είχα ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον στο εξωτερικό ή κάποιο μεταπτυχιακό.

Σε γενικές γραμμές, αισθάνεσαι ικανοποιημένη από τη ζωή σου; Είμαι ευγνώμων για τη ζωή μου μέχρι στιγμής. Δυστυχώς, όμως, έχω την αίσθηση ότι το μέλλον μου είναι αβέβαιο με τα δεδομένα της χώρας μας και της κατάστασης που επικρατεί. Ζω με την ελπίδα και τα όνειρά μου, που με κάνουν να προχωράω.

 

Χάρης Λαψάτης, 20 ετών – «Eξαρτάται από σένα τι θα κάνεις στη ζωή σου»

Πώς είναι να είσαι 20 και κάτι στην Ελλάδα του 2016-2

Πού γεννήθηκες; Στην Αθήνα, αλλά έξι μήνες μετά πήγαμε να ζήσουμε στην Κεφαλονιά, απ’ όπου κατάγομαι. Οι γονείς μου είναι χωρισμένοι. Η μητέρα μου, όμως, ξαναπαντρεύτηκε. Οταν ήμουν 4 ετών, εγκατασταθήκαμε στην Αγγλία. Επιστρέψαμε οικογενειακώς στην Ελλάδα πριν από δύο χρόνια και τώρα σπουδάζω φωτογραφία σε μια ιδιωτική σχολή.

Πού ζεις σήμερα; Στη Βικτώρια, κοντά στο Πεδίον του Αρεως. Μένω σε ένα δυάρι που ανήκει στην οικογένειά μου.  

Μένεις μόνος σου, με συγκάτοικο ή με τους γονείς σου; Μόνος μου.

Εργάζεσαι; Δουλεύω ως φωτογράφος. Συνεργάζομαι με το περιοδικό Down Town.

Πώς συντηρείσαι οικονομικά; Από τη δουλειά μου. Ενοίκιο δεν πληρώνω και τους λογαριασμούς μου τους πληρώνουν οι γονείς μου.

Πήγες διακοπές το καλοκαίρι; Πόσες μέρες; Οχι, δούλευα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στην Αθήνα. Και τον Αύγουστο πήγα να δουλέψω ως σερβιτόρος σε ένα μπαρ στην Κεφαλονιά. Θέλω να μαζέψω χρήματα για να αγοράσω φωτογραφικό εξοπλισμό.

Ψήφισες στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές; Οχι. Είχα δουλειά στην Αθήνα και δεν μπορούσα να πάω στην Κεφαλονιά, όπου είμαι εγγεγραμμένος.

Σκέφτεσαι να ψηφίσεις στις επόμενες, όταν αυτές γίνουν; Οπωσδήποτε.

Εχεις smartphone; Ναι, ένα iPhone 4 που μου έκανε δώρο η οικογένειά μου πριν από δύο χρόνια.

Θέλεις να δημιουργήσεις οικογένεια; Στο μέλλον ναι, αλλά τώρα είναι πολύ νωρίς να το σκέφτομαι. Θέλω να κάνω άλλα πράγματα πρώτα, όπως να ταξιδέψω, να διασφαλίσω τα προς το ζην…

Εχεις σκεφτεί να φύγεις στο εξωτερικό; Ζούσαμε 14 χρόνια στην Αγγλία και πάντα σκεφτόμασταν να επιστρέψουμε στην Ελλάδα. Την έχω ερωτευτεί την Αθήνα και προσωπικά θέλω να τα καταφέρω εδώ πέρα. Ομως καταλαβαίνω ότι υπάρχουν κάποια όρια στη ζωή και, άμα πιστέψω ότι μπορώ να κάνω κάτι καλύτερο στο εξωτερικό, τότε θα σκεφτώ σοβαρά το ενδεχόμενο να φύγω πάλι.

Σε γενικές γραμμές, είσαι ικανοποιημένος από τη ζωή σου; Πολύ! Βρίσκομαι σε ένα μέρος που μου αρέσει, κάνω κάτι που αγαπάω. Πιστεύω ότι, αν προσπαθείς, αν την ψάχνεις στη δουλειά και στην προσωπική ζωή, οι ευκαιρίες θα παρουσιάζονται. Οι Αγγλοι λένε: «Ιt is what you make it to be». Δηλαδή, εξαρτάται από σένα τι θα κάνεις στη ζωή σου.

 

Γιώργος Ρόκας, 24 ετών – «Σκέφτομαι να φύγω στην Ολλανδία, για να βρω δουλειά σε αυτό που σπούδασα»

Πώς είναι να είσαι 20 και κάτι στην Ελλάδα του 2016-3

Πού γεννήθηκες; Στον Χολαργό.

Πού ζεις σήμερα; Στο Χαλάνδρι, σε ένα δικό μας διαμέρισμα 120 τ.μ.

Μένεις μόνος σου, με συγκάτοικο ή με τους γονείς σου; Με τη μητέρα μου – οι γονείς μου είναι χωρισμένοι. Ο πατέρας μου, που είναι οδοντίατρος, ζει τους δύο τελευταίους μήνες στην Ολλανδία. Ψάχνει για δουλειά.

Εργάζεσαι; Ναι, στο 7 Thoughts, ένα concept store στο Χαλάνδρι, το οποίο πουλάει ρούχα και σερβίρει καφέδες. Εγώ δουλεύω, εδώ και ένα χρόνο, στο μπαρ. Πριν, εργαζόμουν στα ΕΛΤΑ ως κούριερ. Εχω σπουδάσει 3d animation και μοντάζ, αλλά δεν βρίσκω εργασία στον χώρο μου. Ούτε καν για να κάνω πρακτική.

Δεν σε απασχολεί αυτό; Νομίζω ότι θα με απασχολήσει για την υπόλοιπη ζωή μου. Το γεγονός ότι σπουδάσαμε κάτι στο οποίο δεν υπάρχει απορρόφηση. Δεν φταίει όμως μόνο η κοινωνία, πιστεύω ότι και εμείς δεν προσπαθούμε αρκετά ώστε να δημιουργούμε ευκαιρίες για τους εαυτούς μας. Το βλέπω από μένα και τους φίλους μου: μας απορροφά η ρουτίνα, δημιουργούμε στόχους καθημερινούς, αλλά ξεχνάμε τους πιο σημαντικούς.

Πώς συντηρείσαι οικονομικά; Από τη δουλειά μου.

Πήγες διακοπές το καλοκαίρι; Πήγα στην Αστυπάλαια για εννέα μέρες. Εκανα κάμπινγκ.

Ψήφισες στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές; Ναι.

Σκέφτεσαι να ψηφίσεις στις επόμενες, όταν αυτές γίνουν; Αν παρουσιαστεί κάτι αξιόλογο, γιατί αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει.

Εχεις smartphone; Πώς το απέκτησες;  Εχω ένα που το αγόρασα online, από την Κίνα, για 319 ευρώ. Το απέκτησα μετά τα capital controls.

Θέλεις να δημιουργήσεις οικογένεια;  Δεν είναι στα μελλοντικά μου σχέδια. Αν στο μέλλον έχω οικονομική δυνατότητα, δεν θα έχω αντίρρηση.

Εχεις σκεφτεί να φύγεις στο εξωτερικό; Ναι, σκέφτομαι να το κάνω τα επόμενα δύο χρόνια. Να πάω στην Ολλανδία και να βρω τον πατέρα μου. Περιμένω, όμως, πρώτα να τακτοποιηθεί ο ίδιος. Θέλω να πάω να ψαχτώ λίγο εκεί, ίσως κάνοντας κάποιο μεταπτυχιακό, πάντα όμως στο αντικείμενο των σπουδών μου.

Σε γενικές γραμμές, είσαι ικανοποιημένος από τη ζωή σου; Γενικά, δεν είμαι αισιόδοξος άνθρωπος. Θέλω όμως να πιστεύω ότι είμαι, διαφορετικά δεν θα κοιμόμουν τα βράδια.

 

Μαρία Μπενέτου, 24 ετών – «Το πρόβλημα είναι η νοοτροπία μας»

Πώς είναι να είσαι 20 και κάτι στην Ελλάδα του 2016-4

Πού γεννήθηκες; Στον Πειραιά.

Πού ζεις σήμερα; Στην ίδια περιοχή.

Μένεις μόνη σου, με συγκάτοικο ή με τους γονείς σου; Mε τους γονείς μου. Εχουμε όμως και ένα σπίτι στη Βούλα, όπου πηγαίνω καμιά φορά και μένω τα Σαββατοκύριακα, και έτσι με αυτόν τον τρόπο δεν αισθάνομαι να πιέζομαι ψυχολογικά. Δεν μπορώ, όμως, να πάω να μείνω εκεί μόνιμα. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να συντηρούμε δύο σπίτια.

Εργάζεσαι; Εργαζόμουν μέχρι πρότινος στη γραμματειακή υποστήριξη μιας εταιρείας πραγματογνωμόνων. Παραιτήθηκα, όμως, γιατί θεωρούσα παράλογες τις απαιτήσεις τους για τον βασικό μισθό των 500 ευρώ που έπαιρνα. Υπήρχε κιόλας η σκέψη να ανακαλέσουν την άδειά μου. Και επειδή ούτως ή άλλως δεν ήταν μια εργασία που με ευχαριστούσε, δεν θέλησα να κάνω τέτοια θυσία.

Αναζητάς εργασία; Σπούδασα διαφήμιση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αλλά δεν βρίσκω δουλειές σε σχέση με το αντικείμενό μου. Δεν σου προσφέρονται καν δυνατότητες για πρακτική. Αλλά ακόμη και αν παρουσιαζόταν κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να βάζω λεφτά από την τσέπη μου προκειμένου να ανεβαίνω στα βόρεια προάστια όπου εδρεύουν οι περισσότερες διαφημιστικές εταιρείες. Και, δυστυχώς, δεν υπάρχει η δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Εχω στείλει βιογραφικά πάλι για δουλειά γραμματείας και περιμένω να με καλέσουν σε συνέντευξη.

Πώς συντηρείσαι οικονομικά; Με συντηρούν οι γονείς μου και βγάζω ένα έξτρα χαρτζιλίκι από μια περιστασιακή δουλειά. Είμαι υπεύθυνη ενός photo booth με αυτόματες φωτογραφίες το οποίο στήνει μια εταιρεία σε γάμους και βαφτίσια.

Πήγες διακοπές το καλοκαίρι; Πόσες μέρες; Φιλοξενήθηκες;  Πήγα στην Τήνο για 10 μέρες. Ημουν φιλοξενούμενη.

Ψήφισες στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές; Ναι.

Σκέφτεσαι να ψηφίσεις στις επόμενες, όταν αυτές γίνουν; Ψηφίζω σε όλες τις εκλογές. Δεν είμαι υπέρ της αποχής.

Εχεις smartphone; Πώς το απέκτησες; Ναι, έχω δυόμισι χρόνια την ίδια συσκευή. Το απέκτησα με δικά μου χρήματα. Το θεωρώ αναγκαίο αγαθό, και λόγω ψυχαγωγίας αλλά και επειδή είναι απαραίτητο εργαλείο δουλειάς. Δεν διαθέτω tablet.

Θέλεις να δημιουργήσεις οικογένεια; Θα ήθελα, αλλά η απόφασή μου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ο ένας εκ των οποίων είναι ο οικονομικός. Θέλω να είμαι σε θέση να μπορώ να συντηρήσω μια οικογένεια.

Εχεις σκεφτεί να φύγεις στο εξωτερικό; Εχω κάνει Erasmus και έχω έτσι ζήσει στο εξωτερικό. Moυ περνάει συχνά από το μυαλό να φύγω και λόγω του οικονομικού προβλήματος, αλλά κυρίως λόγω της νοοτροπίας των Ελλήνων. Θεωρώ ότι η δική μας στάση και νοοτροπία δεν μας επιτρέπει να πάμε μπροστά. Επίσης, πιστεύω ότι μια ξένη χώρα θα μου προσφέρει ένα δίκτυο ασφάλειας για να δημιουργήσω οικογένεια.

Σε γενικές γραμμές, είσαι ικανοποιημένη από τη ζωή σου; Σε γενικές γραμμές ναι, αλλά πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει γιατί έχω ισορροπία μέσα μου, έχω καλή σχέση με τον εαυτό μου. Παρότι δεν έχω σταθερή δουλειά και ζω μέσα στην κρίση, προσπαθώ να καλλιεργήσω μια καλή επαγγελματική προοπτική.

 

Εύη Πίτσιου, 26 ετών – «Είμαι ικανοποιημένη από τη ζωή μου»

Πώς είναι να είσαι 20 και κάτι στην Ελλάδα του 2016-5

Πού γεννήθηκες; Γεννήθηκα το 1990 στην Αθήνα.

Πού ζεις σήμερα;  Στα βόρεια προάστια.

Μένεις μόνη σου; Μένω με την οικογένειά μου, τη μαμά, τον μπαμπά και τη γιαγιά μου. Σκοπεύω, όμως, σύντομα να νοικιάσω ένα μικρό διαμέρισμα κοντά στη δουλειά μου.

Πού εργάζεσαι; Εργάζομαι εδώ και πέντε μήνες σε έναν εκδοτικό οίκο ξενόγλωσσων βιβλίων στο κέντρο της Αθήνας. Είμαι event manager στο διεθνές τμήμα.

Πήγες διακοπές το καλοκαίρι; Οχι, δούλευα. Πήγα μόνο στη Γερμανία για τέσσερις μέρες, στον θείο μου, και έμενα στο σπίτι του. Η αλήθεια είναι ότι μου έλειψαν οι διακοπές, αλλά δεν το θεώρησα σωστό να φύγω από τη δουλειά, καθότι είμαι ακόμη καινούργια εκεί.

Ψήφισες στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές; Οχι, γιατί σπούδαζα στην Αγγλία.

Σκέφτεσαι να ψηφίσεις στις επόμενες, όταν αυτές γίνουν; Ναι, αφού στις προηγούμενες δεν είχα τη δυνατότητα.

Εχεις smartphone; Εχω ένα turbo X και το πήρα γιατί το παλιό μου είχε χαλάσει.

Θέλεις να δημιουργήσεις οικογένεια;  Ναι, θα ήθελα κάποια στιγμή στο μέλλον. Ομως, σ’ αυτή την περίοδο της ζωής μου θέλω να επενδύσω στη δουλειά μου.

Εχεις σκεφτεί να φύγεις στο εξωτερικό;  Μέχρι και πριν από έναν χρόνο ήμουν κάτοικος εξωτερικού. Είχα σκεφτεί ότι, αν δεν έβρισκα δουλειά στην Ελλάδα, θα γυρνούσα, μια και έχω κρατήσει επικοινωνία με την προηγούμενη δουλειά μου εκεί και γενικά με τον κύκλο που είχα. 

Σε γενικές γραμμές, είσαι ικανοποιημένη από τη ζωή σου; Ναι, θα έλεγα πως είμαι. Εργάζομαι σε έναν κλάδο σχετικό με τις σπουδές μου, με ευχαριστεί η δουλειά μου, είμαι κοντά στην οικογένειά μου, έχω τους φίλους μου και ανθρώπους που μ’ αγαπούν, και πάνω από όλα εγώ και η οικογένειά μου έχουμε υγεία. Στοιχεία σημαντικά που καθορίζουν την ποιότητα της ζωής μου.

 

Αριστοτέλης Σπηλιωτόπουλος, 28 ετών – «Δεν έχω λόγο να αφήσω τη χώρα μου»

Πώς είναι να είσαι 20 και κάτι στην Ελλάδα του 2016-6

Πού γεννήθηκες; Σε μια μικρή πόλη της Ιταλίας. Η μητέρα μου ήταν Ιταλίδα και μέχρι τα δύο μου χρόνια ζούσαμε εκεί.

Πού ζεις σήμερα; Στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή της Τούμπας.

Μένεις μόνος σου, με συγκάτοικο ή με τους γονείς σου; Μένω μόνος σε ένα τεράστιο studio 23 τ.μ.! Ο πατέρας μου ζει με τον αδερφό μου στην Πάτρα.

Εργάζεσαι; Εργάζομαι ως συντάκτης στον εκδοτικό οίκο COZY Publications.

Πήγες διακοπές το καλοκαίρι; Αν εννοείς με ξενοδοχεία και λοιπά, πήγα για δύο βράδια στην Ουρανούπολη. Από κει και πέρα, πήγα στην Πάτρα να δω τους δικούς μου και στην Ιταλία να δω συγγενείς, όπου –και στις δύο περιπτώσεις– δεν είχα έξοδα.

Ψήφισες στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές; Ναι. Βασικά, ήμουν στρατιώτης και έπρεπε να ψηφίσω.

Σκέφτεσαι να ψηφίσεις στις επόμενες, όταν αυτές γίνουν; Ναι. Αν και δεν είμαι αντίθετος στο δικαίωμα της αποχής, προσωπικά, λόγω των άστατων πολιτικo-οικονομικών συνθηκών της χώρας, νιώθω την ανάγκη να συμμετάσχω στη διαδικασία των εκλογών.

Εχεις smartphone; Φυσικά. Ειδικά στη δουλειά μου χρειάζεται.

Θέλεις να δημιουργήσεις οικογένεια; Βασικά, λόγω προσωπικών πεποιθήσεων και συνθηκών, δεν θα έλεγα ότι θα ήταν και ό,τι πιο εύκολο για μένα. Από την άλλη, αν στο μέλλον είμαι σε θέση να συντηρώ ένα παιδί, έχω μια σταθερή σχέση και φτάσουμε να ζούμε σε μια ιδανική κοινωνία, τότε ίσως να έψαχνα λίγο παραπάνω το κατά πόσο κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι εφικτό.

Εχεις σκεφτεί να φύγεις στο εξωτερικό; Πριν ξεκινήσω να δουλεύω, ναι. Από τη στιγμή όμως που καταφέρνω να αυτοσυντηρούμαι, δεν το σκέφτομαι. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με τη δουλειά μου εδώ και προσπαθώ να εξελίσσομαι συνεχώς μέσα από αυτήν. Επομένως, δεν έχω λόγο να αφήσω τη χώρα μου.

Σε γενικές γραμμές, αισθάνεσαι ικανοποιημένος από τη ζωή σου; Κοίταξε, δεν σου κρύβω ότι κατά περιόδους έχω δυσκολευτεί πάρα πολύ να σταθώ στα πόδια μου και έπρεπε να κάνω πολλή υπομονή και υπερπροσπάθειες. Αλλά αν σκεφτείς ότι έχω καταφέρει, τελικά, να παρέχω ο ίδιος στον εαυτό μου τα προς το ζην, τότε σίγουρα μπορώ να σου πω ότι αισθάνομαι ικανοποιημένος. Μπορεί να στερούμαι ορισμένα πράγματα, όπως τις πολυήμερες διακοπές το καλοκαίρι ή το συχνό φαγητό έξω με φίλους ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να ήμουν σε θέση να κάνω αν έμενα στους δικούς μου, αλλά σίγουρα προτιμώ την ανεξαρτησία μου κάνοντας τη δουλειά που αγαπώ να κάνω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή