Με κυβερνητικές ψήφους εγκρίθηκαν από τις Επιτροπές τα προαπαιτούμενα

Με κυβερνητικές ψήφους εγκρίθηκαν από τις Επιτροπές τα προαπαιτούμενα

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις ψήφους μόνο της δικομματικής κυβερνώσας πλειοψηφίας, εγκρίθηκε αργά το απόγευμα σήμερα επί της αρχής, στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Η επεξεργασία του σχεδίου νόμου θα συνεχιστεί ως απόψε το βράδυ στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές, αυτή τη φορά επί των άρθρων, και αύριο –με επείγουσες διαδικασίες- θα τεθεί προς έγκριση και τελική ψήφιση από την Ολομέλεια.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση ασκεί δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση, τόσο για τον με συνοπτικές διαδικασίες τρόπο νομοθέτησης, όσο και για το περιεχόμενο της πολιτικής της, ενώ ιδιαίτερα επικρίθηκε, ακόμα και από τους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς που κλήθηκαν προς ακρόαση, το θέμα της ένταξης του συνόλου της δημόσιας περιουσίας, ΔΕΚΟ κλπ, στο υπό σύσταση Υπερταμείο, λέγοντας ότι είναι πρωτοφανής η επιλογή, ειδικά καθώς αφορά εποπτεία της περιουσίας για 99 χρόνια. Απέναντι στο κύμα των επιθέσεων αυτών, ο υπουργός Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης, και ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέλησαν να παράσχουν την «διαβεβαίωση» ότι η ένταξη οργανισμών και ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο αποφασίστηκε όχι για την ιδιωτικοποίησή τους, αλλά για την αξιοποίησή τους.

«Λέτε, βεβαίως, ότι εδώ κάνουμε αξιοποίηση της περιουσίας. Τί είδους αξιοποίηση θα είναι; Θα βάλετε πεταλούδες να πετάνε επάνω από τη ΔΕΗ; Θα φέρετε παιδικές χαρές; Τί είδους αξιοποίηση θα είναι αν δεν είναι ιδιωτικοποίηση ή συμβάσεις παραχώρησης ή το πολύ συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», σχολίασε καυστικά ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης.

Συνολικά, πάντως, απέναντι στις επιθέσεις, η πλειοψηφία δείχνει σημάδια η πλειοψηφία «ηλεκτρισμένης» αμηχανίας με υπουργούς είτε να είναι απόντες από τη συζήτηση για αρκετή ώρα, ή να είναι εκνευρισμένοι, και με βουλευτές απρόθυμους να υποστηρίξουν την υπό έγκριση κυβερνητική πολιτική: Χαρακτηριστικό είναι ότι στους πρώτους 21 βουλευτές που ζήτησαν να μιλήσουν για το νομοσχέδιο, μόλις τέσσερις ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ και ουδείς από τους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ.

Οι τόνοι ανέβηκαν ιδιαίτερα και με αφορμή το γεγονός ότι ο εισηγητής εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτ. Βαρβιτσιώτης μεταξύ άλλων επισήμανε πως μεταξύ εκείνων που η κυβέρνηση επιλέγει για το Εποπτικό Συμβούλιο του νέου Υπερταμείου (στο οποίο, ως γνωστόν, εντάσσεται «προς αξιοποίηση» για 99 χρόνια, η δημόσια περιουσία) είναι και «σύζυγος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ». Η αναφορά αυτή έκανε τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο να αντιδράσει διακόπτοντας από τα υπουργικά έδρανα τον ομιλητή: «Είσαι χυδαίος» είπε απευθυνόμενος στον κ. Βαρβιτσιώτη, για να τροποποιήσει λίγο αργότερα την φρασεολογία του: «Παραφέρθηκα όταν είπα ότι είστε χυδαίος. Επρεπε να πω ότι ήταν χυδαίο αυτό που είπατε. Οι γυναίκες έχουν τη δική τους υπόσταση και αυτό που είπατε είναι προσβλητικό και για τις γυναίκες του κόμματός σας», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος. Το θέμα αφορά την κυρία Ολγα Χαρίτου, σύζυγο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφ. Παπαδόπουλου, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες που συζητήθηκαν στο Περιστύλιο απασχολήθηκε και ως σύμβουλος του πρωθυπουργού κατά το παρελθόν.

Επί της ουσίας ορισμένων εκ των πολιτικών αιτιάσεων της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου ανέφερε ότι το ζήτημα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας δεν έχει κλείσει στις διαπραγματεύσεις και θα αντιμετωπιστεί σε επόμενη νομοθετική ρύθμιση, καθώς και ότι το ζήτημα του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων), θα ρυθμιστεί με τροπολογία που θα κατατεθεί «εγκαίρως», πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Αυτό το δεύτερο ζήτημα ο κ. Τσακαλώτος το χαρακτήρισε «μικρό κομμάτι» της συμφωνίας.

Για «διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, μέτρα υπέρ του πολίτη και του εισοδήματός του, ανακούφιση της αγοράς με καταβολή μέρους των οφειλών εκ μέρους του δημοσίου» μίλησε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Α.Ριζούλης.

« Ολοι οι μύθοι που έχετε καλλιεργήσει, καταρρέουν σήμερα: Οτι τα καταφέρνετε στην διαπραγμάτευση, ότι οι άλλοι είναι «πουλημένοι». Πείτε μας μια «κόκκινη γραμμή» που κρατήσατε. Στη φορολογία, στο ΦΠΑ, στην προστασία των λαϊκών εισοδημάτων, στα εισιτήρια των λεωφορείων, στις ασφαλιστικές εισφορές, στη μείωση των συντάξεων, τη δημόσια περιουσία», υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, για να προσθέσει μεταξύ άλλων: «Με το ρυθμό που έχετε πάρει, αν σας ζητήσουν να πουλήσετε και εθνικά μνημεία, θα το κάνετε, επειδή θέλετε να παραμείνετε στην εξουσία.. Είναι επικίνδυνη και ανίκανη η κυβέρνηση. Θα προσφέρει εθνική υπηρεσία όταν αποχωρήσει».

Για «κυβέρνηση «σούπερ μάρκετ, από τα ράφια του οποίου ο καθένας αγοράζει ό,τι θέλει» έκανε λόγο ο κ. Κ. Μπαργιώτας (Ποτάμι).

Για «μέτρα Αρμαγεδδών» μίλησε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Ν. Καραθανασόπουλος, ενώ κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε η εκπρόσωπος της Ενωσης Κεντρώων Θεοδώα Μαγαλοοικονόμου.

Ψηφιστηκε επί της αρχής και επί των αρθρων από τις Επιτροπές Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, και του βουλευτές των δύο κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή